Як зберігати харчові продукти, якщо світла не буде днями?
Категорія
Лайфхаки
Дата публікації

Як зберігати харчові продукти, якщо світла не буде днями?

Як зберігати харчові продукти, якщо світла не буде днями?
Джерело:  online.ua

Наразі стабілізаційні відключення електроенергії тривають по декілька годин, проте енергетики попереджають, що найближчим часом тривалість відключень може зрости, а тому українцям доведеться сидіти без світла по декілька днів. В таких умовах постає проблема зберігання харчових продуктів.

Гід онлайн зібрав добірку порад, які допоможуть безпечно харчуватися при довготривалих блекаутах. 

Запасіться продуктами, що не потребують особливих умов зберігання

Мова йде про продукти, які не псуються без холодильника. Так, зокрема, м'ясо та рибу, які є основним джерелом білків для організму, можна зберігати у вигляді консервів, тушонки, паштетів, тощо. Невибагливим до умов зберігання також є в'ялене та сушене м'ясо.

Обов'язково слід запастися крупами та макаронними виробами – з них на газовому пальнику можна приготувати каші, супи та гарніри для м'ясних консервів. Найкраще підходять для тривалого зберігання гречка, рис, вівсянка, вермішель, пшоняна крупа.

Деякі овочі та фрукти також можуть зберігатися тривалий час без особливого температурного режиму. В першу чергу це – капуста, картопля, морква, цибуля, яблуки, апельсини, лимони. Якщо є така змога, варто зробити запас домашньої консервації – томатів, огірків та салатів в банках.

Не слід забувати й про так звані продукти швидкого приготування, до яких відносяться пюре, вермішель та каші в пакетиках, сухі супи та пюре. У такі вироби достатньо додати гарячої води – і вони готові до вживання.

Придбайте термопакети

Термопакет – це тара, яка призначена для зберігання та транспортування заморожених, охолоджених або гарячих продуктів. Придбати такі пакети можна в будь-якому супермаркеті.

Принцип дії термопакетів полягає у їх багатошаровості – між шарами щільної фольги знаходиться прошарок з піноплексу, який не дає нагріватися охолодженим та замороженим продуктам, та, навпаки, охолоджуватися гарячим.

Зазвичай термопакетами користуються туристи, рибалки та мисливці, однак в умовах, коли холодильник не працюватиме годинами, чи навіть днями, в них можна зберігати морожену рибу, м'ясо, молочні вироби. А ще, розігріту їжу у термопакеті можна взяти з собою на роботу чи у школу.

Використовуйте балкон у якості заміни холодильнику

Для зберігання швидкопсувних продуктів температура у холодильнику має становити +4°C. Однак за відсутності електроенергії частину продуктових запасів можна перенести на балкон чи лоджію.

Можна навіть власноруч зробити імпровізоване овочесховище. Воно забезпечуватиме термоізоляцію за принципом подвійного дна та подвійних стінок з прошарком утеплювального матеріалу.

Для цього потрібно зробити дерев'яний каркас та оббити його двома шарами листів фанери (бажана відстань між стінками – 4 см), а у проміжок помістити утеплювач, наприклад, мінеральну вату, тирсу, стружку, пінопласт або поролон.

Далі в утворену конструкцію потрібно помістити ящик з тонкого металу (жесті). У цьому ящику обов'язково мають бути отвори для вентиляції. Зверху овочесховище слід накрити кришкою на петлях, яка теж утеплюється пінопластом чи поролоном.

Під час сильних морозів балконне овочесховище можна додатково утеплити, накривши ковдрою, старим матрацом, подушками, пледом чи навіть старим ганчір'ям.

Ще декілька порад на випадок блекаута

  1. Користуйтеся термосами для гарячих напоїв – чаю, кави, бульйонів. Термос має подвійну стінку з прошарком повітря посередині, що забезпечує тривалу термоізоляцію. Завдяки термосу ви зможете зігріватися без опалення.

  2. Купуйте в магазині рівно ту кількість продуктів, яку ви можете приготувати впродовж декількох днів, аби уникнути їх псування. Віддавайте перевагу продуктам, які швидко та просто готуються, наприклад, напівфабрикатам.

  3. Якомога рідше відкривайте холодильник. Таким чином він ще деякий час після відключення світла зберігатиме прохолоду, а продукти, що знаходяться в холодильнику, довше не псуватимуться.

  4. Зробіть запас питної води. Найкраще підійдуть для цього п'ятилітрові бутлі, що продаються в магазинах та супермаркетах. Якщо ви проживаєте у місті, слід заздалегідь уточнити, де у вашому районі знаходяться бювети – вони працюватимуть навіть за відсутності електропостачання.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?