Як здати на права в Україні за новими правилами 2021 року
Категорія
Авто-мото
Дата публікації

Як здати на права в Україні за новими правилами 2021 року

Як здати на права в Україні за новими правилами 2021 року
Джерело:  online.ua

У травні 2021 року Міністерством внутрішніх справ України були внесені зміни до порядку видачі водійських прав. Ці зміни були направлені на спрощення процесу отримання документу, який підтверджує навички керування транспортним засобом. Так, наприклад, тепер можна користуватися електронними правами в межах нашої країни. Гід Онлайн розповідає, як здати на права в Україні за новими правилами 2021 року.

Як складають іспит на права в Україні?

Фото: freepik.com

Для того, щоб отримати водійські права в Україні, необхідно скласти іспит у одному з сервісних центрів МВС. Сам іспит складається з двох частин – теоретичної та практичної. Майбутній водій має знати правила дорожнього руху та на практиці підтвердити свої навички керування автомобілем. Перед тим як йти на іспит, він повинен визначитися з тим, на транспортний засіб якої категорії йому потрібне водійське посвідчення.

Теоретична частину іспиту складається з 20 питань, на які необхідно відповісти протягом 20 хв. При цьому можна допустити не більше двох помилок. Усі питання стосуються основних або додаткових тем. Питання по основним темам однакові всім категорій, тоді як питання по додатковим темам різні для кожної категорії. Якщо теоретична частина іспиту була складена успішно, курсант допускається на складання практичної частини.

Практичний іспит складається має два етапи:

  • Перший етап проводиться на автодромі, а його тривалість – принаймні 10 хв. Курсант має виконати такі елементи керування, як паркування заднім ходом, розворот у три прийоми, паралельне паркування, зупинка та старт на підйомі.

  • На другому етапі курсант демонструє навички керування автомобілем у місті (на екзаменаційних маршрутах сервісного центру).

Приводом для провалу практичної частини іспитів вважається допущення курсантом більше трьох помилок під час водіння, або ж відмова виконувати будь-яку вправу, призначену екзаменатором. Якщо курсант не зміг пройти один з вищеназваних етапів, він має право повторно скласти іспит через п'ять днів після дати невдалої спроби. При цьому кількість перездач не обмежена.

Чи можна здати на права без автошколи в 2021 році?

Отримати водійські права без проходження курсів у автошколі станом на 2021 рік неможливо. Законом не передбачена самостійна підготовка – так званий екстерн.

Законодавці розглядають можливість самостійного складання іспиту без навчання в автошколі з 2018 року, але поки що ніяких зрушень в даному питанні не відбулось. Виходячи з цього, єдиний варіант отримати права – це пройти курс підготовки водія.

Де можна здати на права Україна?

Щоб отримати даний документ, потрібно пройти навчання в автошколі, після чого успішно скласти іспити у одному з сервісних центрів МВС України (розташовані у більшості великих міст країни). Почати навчання може будь-який громадянин, якому вже виповнилося 16 років. Йому потрібно вибрати для себе доступну категорію транспортних засобів. У більшості випадків це категорія B – легкові авто вагою до 3,5 т.

Щоб допомогти майбутнім водіям обрати автошколу, на сайті МВС була розміщена спеціальна інтерактивна картку, на якій відмічені всі ліцензовані автошколи України. Також на сайті можна знайти детальну інформацію щодо категорій навчання у кожній з цих автошкіл. Всі ці навчальні заклади пройшли відповідну акредитацію.

Які документи потрібні для вступу до автошколи?

Фото: unsplash.com

Для того щоб розпочати навчання в автошколі курсант повинен зібрати перелік документів. У цей перелік входять:

  • паспорт громадянина України та ІПН;

  • медична довідка (форма 083/о);

  • кольорове фото розміром 3,5*4,5 см.

Після того, як курсант успішно закінчив курси водія, йому потрібно взяти вищезазначені документи, а також сертифікат, який підтверджує проходження навчання в автошколі, та піти у найближчий сервісний центр МВС.

Скільки коштує здати на права в Україні 2021?

Підсумкова вартість підготовки до здачі іспитів на права у 2021 році становить приблизно 12000 грн (для категорії В). У цю суму входить проходження медичної комісії (300 грн), проходження курсів в автошколі (від 11 000 грн), послуги сервісного центру МВС (270 грн) а також придбання необхідної літератури та доступ на сайт для підготовки до тестування (від 200 до 400 грн).

Як здати на права з першого разу?

Щоб скласти іспити з першого разу, необхідно притримуватися нескладних правил. В першу чергу слід гарно виспатися, адже через втому зростає риск допустити грубі помилки. Навіть якщо ви сильно хвилюєтесь, краще не пити седативні препарати, тому що вони пригнічують, роблять людину сонливою.

При здачі іспитів слід виглядати охайно, а перевагу потрібно віддати зручному та просторому одягу. Перед перевіркою знань обов'язково вимкніть свій мобільний телефон, адже несподіваний дзвінок може вас сильно спантеличити та вивести з рівноваги.

До тестів з теорії керування можна підготуватися за допомогою онлайн-тренажера, який можна знайти на офіційному сайті МВС. На тому ж ресурсі вказані маршрути, на яких потрібно продемонструвати навички водіння транспортного засобу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?