Які нові ПДР набули чинності в Україні — головні зміни 2021 року
Категорія
Авто-мото
Дата публікації

Які нові ПДР набули чинності в Україні — головні зміни 2021 року

Які нові ПДР набули чинності в Україні — головні зміни 2021 року
Джерело:  online.ua

У 2021 році в Україні з’явилося чимало нововведень у правилах дорожнього руху. Вони стосуються нових дорожніх знаків та розмітки, перевезення дітей в автотранспорті, підвищення штрафів, а також екзаменів для отримання водійських прав. Гід Онлайн розповідає, які нові ПДР набули чинності в Україні та які зміни відбулися в 2021 році.

Нові знаки 

1 листопада 2021 року набули чинності нові правила стосовно дорожніх знаків. Їх зображення та позначення були узгоджені відповідно до змін у нормативно-правових актів та Конвенції про дорожні знаки та сигнали.

Так, відтепер будуть позначатися житлові зони, зони населених пунктів, напрямки поворотів, місця, де можна зупиняти авто, станції зарядки електромобілів, платні траси, тощо.

Нова розмітка на дорогах

Згідно з новими правилами, розміткою будуть виділені місця вздовж доріг, де можна припаркуватися, наближення до кільцевих розв’язок, виходи з території шкіл, а також «діагональні пішохідні переходи», які будуть розташовані на регульованих перехрестях.

До існуючої біло-чорної вертикальної розмітки додадуться дві нові – жовто-червона та червоно-біла. Вони будуть краще помітні водіям при поганому освітленні.

Нові правила для велосипедистів

Фото: pexels.com

Зміни також стосуватимуться руху на велотранспорті, а також пішоходів та осіб, що мають порушення зору. Так, будуть позначені місця для велодоріжок – для цього уздовж доріг виділятимуться окремі смуги та велосипедні переїзди.

Також був створений регламент для визначення прав та обов’язків велосипедистів. Нові правила регулюють суміжний рух пішоходів та велосипедистів, а також рух осіб, які мають порушення зору.

Отримання посвідчення водія

Ще одні зміни до ПДД пов’язані з отриманням посвідчення водія, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 22 вересня 2021 року № 1007. Згідно з цією постановою, термін чинності результатів теоретичного іспиту, складеного в сервісному центрі МВС, був продовжений від 3 місяців до 2 років.

Якщо іспит здається на автомобілі, що має автоматичну коробку передач, в посвідчення водія вноситься примітка, що керувати він може лише автомобілями з АКП.

Штрафи

Фото: pixabay.com

Також в Україні було посилено відповідальність за порушення ПДР. Відповідний закон був виданий 15 березня 2021 року. Так, якщо раніше за керування автомобілем у стані алкогольного порушнику погрожував штраф у розмірі 10 200 грн та позбавлення водійських прав строком на рік, то після прийняття закону сума штрафу була збільшена до 17 000 грн.

Друге аналогічне порушення за рік тепер карається штрафом в 34 000 грн (раніше було 20 400 грн) та вилученням транспортного засобу 3 роки. Окрім цього передбачається адміністративний арешт водія на 10 діб та оплата за знаходження вилученого автомобіля на штрафному майданчику.

Якщо ж водій буде затриманий у нетверезому стані втретє, його чекає штраф у розмірі 51 000 грн (замість 40 800), позбавлення водійських прав на 10 років та адміністративний арешт на 15 діб. При цьому відбувається конфіскація транспортного засобу.

Якщо особа вчинила дорожньо-транспортну пригоду, та при цьому була під дією алкогольних чи наркотичних речовин, їй загрожує штраф у розмірі 34 000 грн (раніше було 20 400 грн) та адміністративний арешт на 15 діб. При цьому водій позбавляється посвідчення на 3 роки.

Були внесені й інші корективи:

  • термін розгляду справи у суді за статтею 130 КУпАП продовжений з 3 місяців до одного року;

  • у випадку повторного порушення за статтею 130 КУпАП нова санкція додається до попередньої, а не застосовується окремо;

  • передача порушника на поруку трудовому колективу або звільнення від відповідальності за малозначністю стала неможливою.

Якщо ж у ДТП є постраждалі, а водій знаходиться у стані сп’яніння, це класифікується, як окремий склад злочину (за ст. 286-1 КК), а не як обтяжуюча обставина раніше. При травмах середньої тяжкості у потерпілих передбачене тюремне ув’язнення строком від 3 років. При тяжких тілесних ушкодженнях потерпілих порушник отримає 3-8 років в’язниці, при загибелі одної особи – 5-10 років ув’язнення, а при загибелі декількох осіб – 7-12 років.

Штрафи за інші порушення також були підвищені:

  • перевищення швидкості на 20-50 км/год – 340 замість 250 грн;

  • перевищення швидкості понад 50 км/год – 1 700 замість 510 грн;

  • невикористання ременів безпеки чи мотошоломів – 850 замість 170 грн;

  • друге за рік порушення щодо номерних знаків – 1 700 замість 255 грн;

  • керування транспортом особою, що не має водійських прав – 3 400 грн замість 510 грн;

  • керування транспортом особою, що була позбавлена водійських прав – 20 400 замість 510 грн;

  • повторне порушення попереднього пункту – 40 800 грн (можливе вилучення транспорту).

Якщо ж водій вирішить полишити місце ДТП, йому загрожуватиме штраф у розмірі 3 400 грн, позбавлення прав на 1-2 роки, чи адміністративний арешт на 10-15 діб.

Збільшилися штрафи за порушення ПДД й для велосипедистів – від 85 до 340 грн. Якщо ж порушник буде під дією алкоголю, ця сума становитиме 680 грн, а повторне порушення призведе до штрафу у 850 грн (170 грн раніше) або громадських робіт від 20 до 40 год.

Пішоходи, що перейшли дорогу у невстановленому місці або на заборонений сигнал світлофора чи регулювальника, каратимуться штрафом у 255 грн. Раніше за аналогічне порушення передбачався штраф у розмірі 51 грн, або ж усне попередження.

Правила перевезення дітей

Фото: envato.com

24 лютого 2021 року Кабміном були затверджені зміни до правил перевезення дітей в транспортному засобі. Згідно з новими правилами, у легкових машинах повинні бути встановлені спеціальні утримуючі системи для перевезення дітей зростом до 145 см. При цьому крісло має відповідати зросту дитини, а сама дитина повинна обов’язково бути зафіксована у кріслі за допомогою ременів безпеки.

При порушенні правил складається адміністративний протокол та передбачається штраф у розмірі 519 грн при першому порушенні та 850 грн при повторному порушенні встановлених правил.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?