Який пульс вважається нормою і що робити при відхиленнях
Категорія
Здоров'я
Дата публікації

Який пульс вважається нормою і що робити при відхиленнях

Який пульс вважається нормою і що робити при відхиленнях
Джерело:  online.ua

Пульс дозволяє провести оцінку роботи організму і здоров'я людини загалом. Зависокий і занизький пульс може свідчити про розвиток захворювань або патологій. Гід Онлайн розповідає, який пульс є нормою для жінок та чоловіків, про що свідчить низький або високий пульс та що робити при відхиленнях.

Що таке пульс?

 Фото: envato.com

Пульс людини — це показник, що відображає кількість коливань і поштовхів судинних стінок в момент, коли по ним циркулює кров у період розслаблення та скорочення серця протягом певного періоду. Ці показники допомагають визначити функціональні здібності серцево-судинної системи. Для оцінки беруть до уваги не тільки кількість ударів за одну хвилину, а й силу удару, висоту пульсу, ступінь активності міокарда та еластичність стінок.

Показники пульсу можуть змінюватись протягом доби: збільшуються вони під час фізичних вправ, емоційних навантажень, вживанні кави або алкогольних напоїв, ліків. А от коли людина знаходиться в стані спокою, то показники будуть мінімальними.

Який пульс вважається нормою?

Єдиного показника норми пульсу немає, адже для кожної людини він буде індивідуальним. Але у медицині є визначені межі усередненого значення норми частоти серцебиття. Показники можуть відрізнятися в залежності від віку. Наприклад, у дітей пульс значно вищий, ніж у дорослих. В залежності від віку, норми показників можуть бути такими:

  • у віці від 18 до 30 років середні показники норми складають від 60 до 80 ударів;

  • у віці від 30 до 40 років діапазон показників складатиме від 50 до 90 ударів;

  • від 40 до 60 років кількість ударів буде коливатися від 50 до 95 ударів;

  • у людей, чий вік складає від 60 років, пульс може бути у проміжку від 60 до 90 ударів.

Частота серцебиття у жінок і чоловіків може відрізнятися. У нормі частота серцебиття у чоловіків і жінок відрізняється незначно, всього на 5-7 ударів у чоловіків менше, тому що розміри їх серця більші за жіноче. Показники норми пульса у чоловіка складають від 60 до 72 ударів, а у зрілому віці — від 70 до 90. У жінок показники норми тримаються у проміжку від 70 до 80 ударів.

Як заміряти пульс?

 Фото: envato.com

Заміряти пульс можна самостійно в домашніх умовах. Краще робити це після сну, коли ви знаходитеся в стані спокою. А от після харчування, тренувань, прогулянок, приймання ліків, емоційних потрясінь вимірювати пульс лікарі не радять. Для вимірювання вам не знадобиться спеціальних пристроїв, лише кілька вільних хвилин.

Необхідно прикласти вказівний та середній пальці до артерії і тримати його так приблизно хвилину. Можна скористатися годинником або засікти час на таймері на телефоні. За цей час вимірюється частота ударів і визначається пульс.

Якщо у вас не вийшло виміряти пульс на інших ділянка, наприклад: на згині ліктя, на шиї, паховій западині.

Чим небезпечний низький пульс?

Частота серцевих скорочень може опускатися нижче норми та складати від 40 до 60. Це свідчить про розвиток захворювання брадикардія. Існує кілька типів захворювання: органічна, токсична, медикаментозна, нейрогенна.

Причини зниження можуть бути різні. Наприклад, тривале перебування у низьких температурах, гормональні збої. Також пульс може бути знижений у людей, які професійно займаються спортом. До таких показників пульсу можуть призвести захворювання: анемія, астма, бронхіт, цукровий діабет, гепатит, дифтерія. У дітей знижений пульс може свідчити про вроджені серцеві вади.

Чим небезпечний високий пульс?

Фото: envato.com

Найпоширенішою причиною підвищеного пульсу вважають проблеми з щитоподібною залозою. Також постійно високий пульс можна пояснити анемією, хронічними патологіями серця, судинних захворювань.

До переліку захворювань, що викликають підвищений пульс, можна віднести сильний та тривалий стрес, захворювання серцевого м'яза, порушення гормонального фону, високу температуру, інфекційні чи гнійні захворювання, а також ураження органів системи дихання.

Що робити при відхиленні пульсу від норми?

Якщо ви помітили, що ваш пульс тривалий час відрізняється від норми, то це сигнал про те, щоб звернутися до лікаря. Адже перш ніж починати лікування, потрібно встановити причину. Лікування може включати зміну способу життя, медикаментозну терапію, хірургічне втручання.

Важливо!
Вся інформація в даному розділі представлена виключно з метою ознайомлення — не використовуйте її для самодіагностики та самолікування. Для встановлення діагнозу та призначення лікування обов’язково звертайтеся до профільного фахівця.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?