Йога-нідра: проста і потужна техніка порятунку від стресу та повного перезавантаження
Категорія
Йога
Дата публікації

Йога-нідра: проста і потужна техніка порятунку від стресу та повного перезавантаження

Йога-нідра: проста і потужна техніка порятунку від стресу та повного перезавантаження
Джерело:  online.ua

Кожного дня ми перебуваємо у напрузі через зовнішні чинники: проблеми на роботі чи вдома, сварки з сусідами чи з перехожими, непорозуміння з близькими - все це виснажує нас. Допомогти впоратися може “йогічний сон”. Йога-нідра — це практика, яка допомагає позбутися негативних думок та стресу, а також вчить жити у спокої та гармонії. Гід Онлайн розповідає про особливості таких медитацій, їх переваги та протипоказання.

Для чого потрібна йога-нідра?

Слово “нідра” в перекладі означає сон, тому і перекласти цілу назву можна як йога сну. Ця практика для багатьох стає методом релаксу, розслаблення та повного перезавантаження організму. Регулярне виконання йоги-нідри допоможе відпочити та відновити енергію організму.

Також експерти вважають, що година заняття йогою може замінити 3-4 години сну. Створив цей метод Свамі Сатьянанда Сарасваті та навіть написав одноіменну книгу.

Цікавий факт: закордонні експерти називають нідру справжнім гіпнотичним трансом, впродовж якого людина впадає в короткі вимкнення свідомості, тим самим повністю позбувається внутрішнього напруження.

Як працює йога-нідра?

Фото: flickr.com

Йогу-нідру важко назвати класичною практикою медитації. Адже в ній поєдналися тантричні техніки, які позбавляють стресу та розвивають людину. У ході виконання практики концентрація стає односпрямованою, дозволяє відчути себе гармонійно та наблизитися до усвідомлення своєї істинної природи. Тіло розслабляється і розум разом з ним трансформуються у бік легкості, природності, самоусвідомлення.

Також за допомогою йога-нідри можна досягти стану, коли свідомість перетворюється на увагу. Інформація, що передається свідомості під час глибокого розслаблення, засвоюється набагато краще, ніж зазвичай. Для цього і використовуються санкальпи. У перекладі цей термін означає “рішучість”. Перед початком сну йогів потрібно чітко сформулювати та зрозуміти для себе бажане, добре подумати про це. Згодом ці наміри втіляться в реальність. Але виконувати практику можна і без санкальпи.

Що дає йога-нідра організму?

Йога-нідра дуже позитивно впливає на організм. По-перше, вона допомагає звільнити організм від напруження та затисків. По-друге, допомагає позбутися надокучливих думок, стану стресу дає шанс розслабитися.

Виконання практики регулярно допомагає нормалізувати емоційний фон, змінити своє ставлення до стресових ситуацій, зняти напруження з м’язів. Йога-нідра дає можливість повністю переналаштувати невротичний мозок, у результаті чого людина перестає реагувати на дратівливі чинники та не переобтяжує організм.

З фізіологічної точки зору йога-нідрі не має жодних обмежень. Але певні протипоказання існують в емоційному аспекті. Щоб практика була максимально дієвою, новачки мають пройти попередню підготовку хатха-йогою. Вона навчить розслаблятися, але при цьому не впадати в сон, залишатися в свідомості. Також цю практику не потрібно виконувати людям, що мають психічні захворювання.

Як виконується йога-нідра?

 Фото: envato.com

Практикування йога-нідри виглядає таким чином: учні приймають позу Шавасана, розслабляються та заплющують очі і слідують вказівкам вчителя. Учні приділяють увагу кожній частинці тіла, поступово відпускаючи напругу. Велика увага приділяється диханню, воно має бути не різким та спокійним.

Після повного розслаблення можна почати візуалізувати свою санкaльпу, поступово закладаючи її якомога глибше у свою підсвідомість. Але цей крок краще робити не новачкам, а профі, які давно практикують йогу. Якщо ви початківець, то краще практикувати йогівський сон лише як техніку розслаблення.

Медитація глибокого розслаблення Шавасана - ефективний метод зняття стресу (відео)

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?