Категорія
ГІД ONLINE.UA
Дата публікації

Зарплати ЗСУ 2024 – чи є зміни порівняно з минулим роком?

Міністерство оборони України
Зарплати ЗСУ

На початку 2024 року мінімальна заробітна платня в Україні становить 7100 грн, а з квітня вона підвищується до 8000 грн. Але зарплата ЗСУ не залежить від цих показників і регулюються окремим законодавством та актами Кабінету міністрів. Також Кабінет міністрів ухвалив деякі зміни, котрі визначають, як саме нараховуватимуться нові зарплати ЗСУ. Дізнайтеся з матеріалу, яка зарплата в ЗСУ у 2024 році та як її розрахувати.

Особливість військових у тому, що вони отримують не заробітну платню, а грошове забезпечення. Обов’язки військовослужбовців не розглядаються як трудові відносини з наймачем та вважаються службою. Відповідно, на них не розповсюджується трудовий кодекс та укладання трудових договорів. Натомість стосовно військових діє закон «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Зарплата ЗСУ 2024 році залежить також від посади, військового звання, місця служби, спеціальності.

Виплати, які отримують військовослужбовці у час воєнного стану, мають дві складові:

  • Щомісячне забезпечення.

  • Додаткова винагорода – саме ті великі надбавки, які вводяться на час воєнного стану.

Своєю чергою, перший пункт теж складається з двох:

  • Основна частина – посадовий оклад, нарахування за звання та військовий стаж.

  • Додаткова – включає винагороду за особливі умови проходження служби.

«Щодо доплат в розмірі 30 та 100 тисяч гривень, уряд планує зберегти ці виплати протягом періоду дії воєнного стану, як це передбачено постановою Кабміну № 168», – заступник міністра оборони. Тож доцільно розглянути детальніше нововведення, які сталися минулого року – ситуація з забезпеченням військових не зазнає принципових змін

Як змінилася зарплата ЗСУ торік

Торік змінився порядок нарахування зарплати ЗСУ. До лютого 2023 року усі військові мали надбавку 30 тис. грн до зарплати, а безпосередні учасники бойових дій отримували 100 тис. грн. Кабмін змінив те, як нараховувалися зарплати ЗСУ – зараз алгоритм нарахування складніший. З повним текстом урядової постанови можна ознайомитися на офіційному сайті.

Те, яку зарплату отримуватимуть у ЗСУ у 2024 році, залежатиме від ставки та щомісячної премії, яка фактично складає основну частину заробітку. Українські воїни отримуватимуть фінансову винагороду залежно від місця проходження служби, вислуги років, перебування біля лінії фронту та завдань, які вони виконують.

Зарплата ЗСУ – останні новини про надбавки

Зарплата ЗСУ – останні новини про надбавки
Фото: freepik.com

Надбавку у 30 тис. було скасовано через дотримання принципів справедливості, як про це йдеться у роз’ясненні уряду. Натомість підвищення зарплати ЗСУ відбулося з 10 тис. грн (зарплата офіцера ЗСУ становила 13+ тис. грн) до 20 тис. грн (зарплата солдата ЗСУ). За наказом Міноборони № 44, 30 тис. грн отримуватимуть:

  • Військовослужбовці резерву Головнокомандувача, Генштабу та деякий інший персонал, залучений до керування військами.

  • Воїни ППО та наземної оборони критичних військових та інфраструктурних об’єктів.

  • Відрядженим у військові адміністрації у зоні бойових дій.

  • Надбавку включатиме зарплата мобілізованим.

Окрім безпосередніх учасників бойових зіткнень, 100 тис. грн отримуватимуть поранені, які лікуються або відновлюються після отриманих поранень (за повний час лікування, а також час відпустки після важкого поранення), а також ті, хто перебуває у полоні чи зник безвісти. Ще за час виконання бойових завдань 100 тис. грн отримуватимуть:

  • Моряки.

  • Військові медики.

  • Ракетники та артилеристи.

  • Військові льотчики за час бойових вилетів.

  • Військовослужбовці ППО та ЗРК у зоні бойових дій.

Видно, що у деяких родах військ, які за специфікою не контактують з ворогом безпосередньо на лінії фронту, але виконують важливі завдання, велика надбавка лишилася без змін.

Також у 2024 році передбачені виплати від 70 до 400 прожиткових мінімумів через інвалідність, здобуту військовим під час ведення бою, залежно від обставин її набуття. Крім того, Кабмін встановив грошове забезпечення для курсантів військових навчальних закладів у розмірі 2 350 грн та для солдатів на строковій службі – 6 тис. грн.

Минулого року з’явилася й третя надбавка військовим – 50 тис. грн. Стільки отримають військові за виконання бойових завдань у складі органів військового керування підрозділами першого ешелону оборони або наступу, конкретний перелік затверджує Головнокомандувач або Генштаб.

Дізнатися, яка зарплата офіцера ЗСУ та солдат можна із наведених таблиць. Порівняння показує, як змінилася зарплата лейтенанта ЗСУ та інших чинів порівняно з 2022 роком:

таблиця - як змінилася зарплата у ЗСУ
таблиця - як змінилася зарплата у ЗСУ

Наприклад, зарплата сержанта ЗСУ може суттєво відрізнятися залежно від спеціальності та виконуваних завдань. Також можна побачити, що не відбулося якогось відчутного зниження, про яке іноді кажуть – натомість розподіл винагороди дійсно можна назвати справедливим.

Зміни були сприйняті у війську неоднозначно – дехто втратив надбавки, передусім у 30 тис. грн. Але подібний крок пов'язаний з особливостями фінансування військових. Україна не може витрачати на військові цілі міжнародну фінансову допомогу (принаймні, основну її частину, яка не призначена безпосередньо для оборони). Тож оплачувати службу військових потрібно з внутрішніх джерел – бюджету, податків, військових облігацій. Метою перерахунку грошового забезпечення є збереження стимуляції солдат та офіцерів на відповідальних ділянках та водночас справедливий розподіл винагороди.

Крім військових, змінене грошове забезпечення працівників МВС поза зоною ведення бойових дій, солдат строкової служби, курсантів та деякого іншого персоналу.

Втім, ситуація з фінансуванням міністерства оборони не така вже погана у 2024 році. У порівнянні з довоєнним періодом цього року воно збільшилося у 10 разів. Заплановані видатки становитимуть 1 трлн 164 млрд порівняно з торішніми 860 млрд та 555 млрд у 2022 році. Зокрема, 883 млрд підуть на матеріальне забезпечення ЗСУ, підготовку військовослужбовців. Конкретно на виплати грошового забезпечення військових піде 751,3 млрд грн.

Житло для військових

Частиною матеріального забезпечення військових є надання їм житла. На це у бюджеті 2024 року виділено 100 млн грн. На жаль, ця проблема вирішується дуже повільно – у черзі на житло зараз стоять 42,2 тисячі військових, вона скорочується лише приблизно на 1000 осіб за рік. До того ж в Україні під час повномасштабного російського вторгнення стали значно менше будувати. Та й фінанси міністерства спрямовуються у першу чергу на оборонні потреби.

Компенсації сім’ям загиблих

На жаль, криваве вторгнення росії в Україну забирає багато життів наших воїнів та лишає їхні родини годувальників. У 2022 році Кабінет міністрів запровадив компенсації сім’ям загиблих, які діють і досі. Родина загиблого військовослужбовця має право на одноразову допомогу у розмірі 15 млн грн.

До переліку членів родини належать діти у будь-якому соціальному статусі, а також усі родичі, що спільно проживали з воїном – як власні, так і з боку жінки/чоловіка. Також до кола родини належать близькі родичі, які за поважних обставин проживають окремо. Крім того, передбачено компенсацію витрат на поховання, яка рахується від прожиткового мінімуму і наразі становить майже 13 тис. грн.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?