Зимове екіпірування ЗСУ: що входить, скільки шарів має зимова форма та якою має бути термобілизна
Категорія
Військовий Гід
Дата публікації

Зимове екіпірування ЗСУ: що входить, скільки шарів має зимова форма та якою має бути термобілизна

Зимове екіпірування ЗСУ: що входить, скільки шарів має зимова форма та якою має бути термобілизна
Джерело:  online.ua

Екіпірування для холодної пори року, на відміну від літнього та демісезонного однострою, має забезпечувати ефективну терморегуляцію тіла бійця. Зимова форма повинна не тільки добре зігрівати при мінусових температурах, а й відводити надлишки вологи від шкіри, які невідворотно будуть з’являтися під час інтенсивних навантажень. Військовий Гід Онлайн розповідає, з чого складається зимове армійське екіпірування бійців, чому воно багатошарове, яку роль відіграє термобілизна.

Принцип дії зимової форми

Основою зимової форми є її верхній шар, тобто куртка та штани. Вони виготовляються зі зносостійкої тканини. Це може бути натуральний матеріал, наприклад, на основі бавовни, його поєднання з поліестером, або ж повністю синтетика. Для створення такого матеріалу, зазвичай, використовується технологія ріп-стоп або саржеве плетіння.

Висока міцність тканини досягається завдяки її армуванню – більш тонкі нитки вплітаються навколо сітчастого каркасу з більш товстих ниток. Навіть якщо тканина розірветься, ці волокна не дадуть пошкодженій ділянці "розростатися" далі. Це й же принцип підвищує щільність тканини, а разом з тим – її теплоізоляційні властивості.

Ще одним важливим елементом зимової форми є флісова кофта, яка слугує другим шаром утеплення. Фліс добре пропускає повітря, зігріває тіло у холодну погоду завдяки дрібним ворсинкам на поверхні тканини, виводить піт назовні та повільно намокає під дощем. Окрім цього, кофта займає мало місця у тактичному рюкзаку.

Навіщо потрібна термобілизна та які до неї вимоги

Термобілизна є першим шаром зимового одягу, тобто контактує безпосередньо зі шкірою. Її головна задача – максимально швидко відводити вологу, не допускаючи переохолодження. Тканина, з якої виготовляється термобілизна, безперешкодно пропускає молекулі води, які випаровуються ззовні.

Існує хибне переконання, що термобілизна обов'язково має бути з бавовни. Насправді, бавовна погано справляється з відведенням вологи, повільно висихає, починає "липнути" до шкірі на холоді. Саме тому більшість комплектів сучасної термобілизни виготовляється з синтетичних матеріалів, які мають гладку мікроскопічну структуру волокон та не затримують молекули води.

Для виготовлення теромобілизни використовуються такі матеріали, як полоіестер, нейлон, поліпропілен, а також їх модифікації та комбінації. Щоб термобілизна краще облягала тіло, не сковуючи при цьому рухів, у тканину додаються еластичні поліуретанові волокна, до прикладу лайкра, спандекс або еластан.

Сучасний зимовий костюм українських бійців

У 2015 році з'явилася концепція багатошарової зимової уніформи для військовослужбовців Збройних Сил України. Нова уніформа прийшла на зміну застарілим бушлатам та штанам з ватним наповнювачем, які були громіздкими, непрактичними та втрачали термозберігаючі властивості при намоканні.

Утеплений зимовий костюм, яким на сьогоднішній день оснащуються військові частини української армії, складається з наступних шарів:

  1. білизна натільна демісезонна;

  2. термобілизна;

  3. однострій польовий загальновійськовий;

  4. кофта флісова;

  5. утеплювальний комплект;

  6. комплект вітровологозахисний (мембрана).

Враховуючи погодні та кліматичні умови, а також конкретну тактичну ситуацію, шари одягу можна носити у різній конфігурації, але вдягаються вони у вищенаведеній послідовності.

Утеплювальний комплект можна носити, як окремо, так і разом з вітровологозахисним комплектом. Знову ж таки, все залежить від погоди та клімату. Найкраще комплект підходить для сухої морозної безвітряної погоду, коли бійцю потрібно тривалий час знаходитися на відкритій позиції.

Окрім переліченого вище одягу, в комплект військовослужбовця входять утеплені шкарпетки, зимові тактичні черевики, зимові рукавички, шарф-труба (муфта) та зимова шапочка на основі флісової тканини.

Читайте також:

Вибір тактичного шолома

Який приціл встановити на зброю

Все про бронежилети

Обираємо тактичний рюкзак

Все про тактичні окуляри

Як обрати тактичні навушники

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?