Категорія
Лайфхаки
Дата публікації

Як зробити красивим почерк

Як зробити красивим почерк

Лише дехто знає, що таке каліграфія. У деяких освітніх організаціях писати гарним почерком навчають усіх бажаючих — це вважається окремою дисципліною. Каліграфічний почерк в епоху інформаційних технологій прийнято вважати особливою категорією творчості. За часів нових, передових технологій молоді люди взагалі забули, що таке послання написане на папері елегантним, акуратним почерком.

Історія каліграфії у світі

Історія каліграфічного листа досить пізнавальна та різноманітна. Спочатку термін "каліграфія" почали застосовувати ще у шістнадцятому столітті, в Європі. Усі попередні сторіччя естетика гарного писання постійно розвивалася. Стародавні люди, які жили в підземеллях малювали на камені візерунки, зрештою наскальний живопис замінили знаки. Такий вид листа називався – клинопис.

У четвертому столітті до нашої ери, в Стародавньому Єгипті з'явилася ієрогліфічна писемність, її згодом почала викорінювати грецька капітальна графіка. З кожним наступним століттям у різних куточках світу зароджувалися нові і нові різновиди письма. Кінець одинадцятого століття Італії — найтонше і красиве написання тексту можна було сміливо називати каліграфією. У Європі, більшість у колишні часи, вдавалися до готичного стилю написання, який дуже схожий на мистецтво каліграфії. Здебільшого розвиток каліграфічного листа залежало від цього, коли та чи інша нація навчилася писати.

Слов'янська писемність

Слов'янські народи вже в п'ятнадцятому столітті дізналися, що таке каліграфія. Перший алфавіт з'явився 846 року. Історичних відомостей про те, як з'явилася орфографія у слов'ян не так багато, але основоположниками писемності прийнято вважати двох братів – Мефодія та Костянтина. У п'ятнадцятому столітті з'явився ранній "красивий шрифт" - рукопис. Після, виник тератологічний стиль написання, коли літери писали безвідривно із зображенням різних звірів та пернатих.

Хто такий каліграф і чим він займається?

Каліграф – це людина, яка вміє гарно писати. У багатьох виникає питання: невже ця професія потрібна? На вулиці двадцять перше століття і ера комп'ютерних технологій люди все менше і менше вдаються до письма на папері. Буквально в кожному текстовому редакторі існує велика кількість шрифтів, а також розробляються нові варіації. Саме цей вид графіки створюють каліграфи-художники – це люди, які поєднали у собі і художника, і письменника в одній особі.

Як навчитися гарно писати, кілька базових порад:

  • Правильно облаштоване місце – рівна поверхня для письма, зручний стілець, хороше світло, все це дуже важливо для гарного почерку. Стіл повинен мати достатньо робочого простору;

  • Важливо підібрати хорошу та зручну ручку, а також папір. У будь-якій справі важливий добрий робочий інструмент. Виробити гарний почерк можна якщо починати писати повільно та акуратно;

  • Не поспішайте. Виробити гарний почерк у дитини допоможуть постійні тренування. Важливо правильно сформувати базові навички, навчити дитину правильно писати букви та з'єднання, досягти автоматизму, лише потім прискорювати темп написання тексту;

  • Важливою є практика на простих формах. Потрібно намагатися писати прості символи, намагатися зберігати паралельність і прямі лінії;

  • Міняти техніку листа - активно використовувати пальці, відривати руку від паперу, намагатися писати літери в повітрі;

  • Визначати помилки, а також проводити роботу над ними - сконцентрувати увагу на тих символах, які виходять найгірше, витримувати однакову відстань між літерами;

  • Користуватися допомогою з боку - якщо виробити гарний почерк у дорослого, самостійно не виходить, краще звернутися до фахівця. Є багато різних курсів, де готові допомогти.

Існує кілька причин поганого почерку у дитини: слабо розвинена моторика рук, незручне робоче місце, не зручне приладдя для письма, проблеми зі спиною, ліворукість або дисграфія.

Красивий почерк українською можна виробити регулярно навчаючи малюка листа. Важливо відпрацювати навички до автоматизму, а для цього може знадобитися тривалий час. Нормальний почерк будь-якої людини досить важко підлаштувати під певні критерії каліграфічного листа, оскільки багато в чому залежить від характеру людини та її внутрішнього світу.

Поради щодо навчання школяра каліграфії:

  1. Красивий почерк алфавіту - літери повинні бути однакової висоти та ширини;

  2. Відстань між елементами букв має бути однаковою;

  3. Усі лінії при листі мають бути паралельними;

  4. Прямі лінії при написанні букв мають бути рівними.

Сьогодні сучасні батьки мають багато помічників, які зможуть допомогти навчити дитину красиво писати. Це недорогі і при цьому ефективні пристрої.

Бажання покращити свій почерк – причини можуть бути різноманітні. По-перше, потрібно визначитися навіщо це потрібно, по-друге, важливо оцінити свій актуальний почерк, потім знайти джерело натхнення і робити зарядку для рук.

На формування звички та автоматичних дій йде всього двадцять один день. Це не так вже й багато, якщо кінцевим результатом стане справді гарний почерк, яким ви зможете пишатися.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?