Категорія
Подорожі
Дата публікації

Карта метрополітену Дніпро

Джерело:  wikipedia.org
Карта метрополітену Дніпро

Метрополітен — це прекрасний винахід людства для швидкого та комфортного пересування містян. Українське місто Дніпро відоме своїми рекордами, один з яких — це найменший метрополітен у Європі, що має одну гілку, яка налічує тільки шість станцій. Проте, такий короткий метрополітен встигає перевезти двадцять дві тисячі пасажирів за добу, це майже вісім мільйонів у рік. 

Історичні факти, містичні історії та особливість Дніпровського метрополітену

Дніпровське метро будували протягом тринадцяти років — з 1982 по 1995 роки. Відкрили рух 29 грудня у 95-му році. Дніпровський метрополітен складається з однієї лінії, що має назву — Центрально-Заводська. Початковий проєкт — лінія мала бути довжиною майже дванадцять кілометрів та налічувати дев'ять станцій. Але все пішло не за планом. Час руху потягу в один кінець становить близько чотирнадцяти хвилин. Інтервальність руху від десяти до шістнадцяти хвилин, в години пік метро рухається з інтервалом від чотирьох до семи хвилин.

Метрополітен — це місце, яке тісно пов'язане з різноманітними містичними історіями. Про це навіть знімали фільми. Метрополітен Дніпро має свою моторошну історію. Офіційно метро у Дніпрі з'явилося, коли місто стало мільйонником. За іншою версією — це було стратегічне будівництво, у 70-ті роки Дніпро було закритим містом. В роки “холодної війни” на карті іноземних спецслужб, місто було ймовірним об'єктом авіаударів. Щоб зберегти містян та саме місто, було вирішено збудувати метрополітен — за планом це мало бути в першу чергу бомбосховище. Саме ця версія може пояснити глибину п'яти станцій — вона сягає близько сімдесяти метрів.

Міська легенда розповідає, що під час будівництва в тунелі було виявлено пласт металу. Начебто жодна техніка не змогла “взяти” ту глибу. Люди розповідали, що бригадир команди будівельників водив екскурсії до металу, а потім раптово збожеволів. Саме тоді будівництво зупинилося. Після того, як розпався СРСР роботи було повністю припинено. Містяни говорять, що справа не в припиненні фінансування, а в невідомих обставинах. Начебто в штольнях відбуваються якісь містичні речі: хтось ходить, зникають інструменти, пробиті ходи, на ранок знову в такому вигляді, наче там не проводилися роботи, невідомі звуки, які чули робітники, тіні та інші надзвичайні явища, які лякають. Саме через ці обставини станції метро Дніпро мають невелику протяжність.

Схема метро Дніпро та станції

Схема метро Дніпро

Коротко про шість головних станцій метрополітену у місті Дніпро. Їх налічується шість:

  1. Вокзальна — має довжину платформи сто два метри, глибокого закладення, це кінцева станція;

  2. Металургів — на станції можна вийти до Дніпровського металургійного заводу, проспекту Нігояна, до вулиць Маяковська, Бельгійська та площі Порозуміння;

  3. Метробудівників — має вихід до проспекту Нігояна, до вулиці Орловської, площі Металургів, а також до Палацу Культури;

  4. Проспект Свободи — звідси можна вийти на площу Новокодацької, а також до проспекту Свободи;

  5. Покровська — із цієї станції пасажири можуть опинитися на вулиці Ю. Кондратюка, Великої Діївської;

  6. Заводська — станція має вихід до вулиці Маяковського.

Графік роботи метро незмінний вже багато років. Працювати “підземка” починає о 5:35 ранку, завершує свою роботу перевізник о 23:00. Час роботи метро у Дніпрі може змінюватися враховуючи реалії сьогодення — повномасштабне вторгнення Росії.

Варто відзначити, що станції Дніпровського метрополітену мають схожий дизайн. Внутрішні стіни покриті простими плитами, проте колір цих плиток на кожній зі станцій різний. До прикладу: “Метробудівників” — червоно-малинові стіни, “Проспект Свободи” — світло зелені, “Заводська” — має блакитні стіни, “Металургів” — жовті.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?