Названі домашні тварини, для яких найбільше небезпечний коронавірус
Категорія
Ідеї подарунків
Дата публікації

Названі домашні тварини, для яких найбільше небезпечний коронавірус

Названі домашні тварини, для яких найбільше небезпечний коронавірус
Джерело:  online.ua

Домашні тварини хворіють коронавірусом - і це вже неодократно доводилося впливовими вченими з усього світу. Вони також беззахисні перед інфекцією, як і люди, але, виявляється, в різному ступені. Біологи з Центру геномної регуляції (CRG) в Барселоні з'ясували, що серед тварин, як і серед людей є групи ризику. Заразитися COVID-19 від людини, за їхніми даними, можуть 26 видів тварин, але більшою мірою ризикують інфікуватися собаки, кішки, мавпи, вівці, норки, тхори, тигри і леви. Тому, домашнім вихованцям важливо забезпечувати дистанцію і ізоляцію, тобто вживати всіх заходів для боротьби з ковідом, які ефективні серед людей. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на журнал PLOS Computational Biology.

Вчені відзначили, що найбільш вразливими до ковіду є тхори. Схильні до зараження також домашні кішки і собаки. При цьому качки, щури, миші, свині і кури мають більш низьку сприйнятливість до інфекції і практично абсолютно не чутливі до SARS-CoV-2 в порівнянні з людьми.

"Знання того, які тварини сприйнятливі до SARS-CoV-2, допомагає нам запобігти поширенню коронавіруса серед тварин повторно в більш пізній період. Наші результати дають ключ до розгадки того, чому норки, які тісно пов'язані з тхорами, заражаються цією хворобою, яка, ймовірно, посилюється їх умовами життя і тісним контактом з робочими-людьми", - прокоментував результат автор дослідження Луїс Серрано.

Вчені підкреслили, що в світі немає ще жодного подвержденном випадку передачі коронавіруса людині від домашньої кішки або собаки. Але вони закликали чітко розуміти і усвідомлювати інфекційність SARS-CoV-2 у різних видів тварин, так як ці знання допоможуть надійніше захистити себе і свого вихованця від інфекції, а також запобігти спалаху коронавіруса на фермах.

Як відомо, вчені виявили найбільш сприйнятливих до коронавірус тварин за допомогою комп'ютерного моделювання. Вони дізналися, як коронавірус використовує свої білки-шипи, які виступають з поверхні вірусу, для проникнення в клітини різних тварин, а його основною точкою входу на поверхню клітини є рецептор ACE2, який зв'язується з білком-спайком за допомогою механізму блокування і ключа. Існує безліч різних варіантів ACE2 в людських популяціях і саме від їх відмінності в стабільності і зв'язуванні зі спайковим білком залежить, як буде протікати захворювання коронавірусною хворобою, і криється причина, чому деякі люди страждають від важких симптомів COVID-19.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що інфікована коронавірусом людина майже нікого не заражає. Розповсюджувачами інфекції є суперносітелі вірусу - це люди, які безсимптомно переносять COVID-19 і навіть не здогадуються, що хворіють, але при цьому здатні заразити відразу кількох людей, перебуваючи з ними нетривалий час в одному приміщенні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?