Зеленський висунув конкретну вимогу Росії після визнання "ЛДНР"
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський висунув конкретну вимогу Росії після визнання "ЛДНР"

Зеленський висунув конкретну вимогу Росії після визнання "ЛДНР"
Джерело:  online.ua

Український лідер Володимир Зеленський звернувся до влади Росії з вимогою надати Україні чіткі гарантії безпеки після незаконного визнання так званих "ЛНР" та "ДНР". Аналогічних гарантій він чекає також і від країн Європи та НАТО.

Джерело: ОПУ

Зеленський вимагає від Росії гарантій безпеки

Про те, що Україні потрібні чіткі гарантії безпеки, Зеленський заявив під час брифінгу з президентами Польщі та Литви Анджеєм Дудою та Гітанасом Науседою, які 23 лютого прибули до Києва. Він нагадав партнерам та світу, що Будапештський меморандум сьогодні не працює, при цьому України немає в жодному з альянсів безпеки.

Не секрет, що Будапешт (Будапештський меморандум — ред.) не працює і ми з вами чітко розуміємо, що України сьогодні немає в жодному з альянсів з безпеки. Ми самі себе захищаємо за підтримки наших партнерів. Але гинуть саме українці, тому Україні потрібні гарантії безпеки, чіткі, конкретні і вже зараз, бо ми хочемо знати, що зможемо захистити своїх людей, удома. І не лише самі. Дуже важливо, щоби була підтримка інших партнерів, - заявив Зеленський.

Він наголосив, що чекає чітких гарантій безпеки і від Росії, понад 150 тисяч військових якої стягнули до українських кордонів.

Я думаю, що серед країн, які надають гарантії безпеки Україні, має бути Росія. Я багато разів пропонував президенту РФ сісти за стіл переговорів та говорити. Тому що це питання діалогу, а не умов. Я вважаю так, – додав президент України.

Заяви президентів Литви та Польщі

Під час брифінгу в Києві президент Польщі Анджей Дуда заявив, що дії Росії сьогодні є загрозою не лише для України, але й для всього ЄС, включаючи східний фланг НАТО. Він закликав до потужного санкційного тиску на Росію і не виключив, що санкції проти Росії можуть зачепити всіх росіян, яким заборонять в'їзд до всіх країн ЄС.

Якщо президент Путін і надалі поводитиметься таким чином, топтатиме міжнародне право, атакуватиме мирні держави, забиратиме право жити у світі у інших людей, таких, як громадяни України, ці далекосяжні кроки будуть необхідні, — заявив Дуда.

Президент Литви Гітанас Науседа, у свою чергу, запевнив, що Україна не залишиться самотньою на тлі російської агресії. Він наголосив, що зараз уже настав час рішуче діяти.

Ви можете розраховувати на підтримку з боку Литви, на повну підтримку міжнародного співтовариства. Ви вже маєте цю підтримку. Ми стоятимемо поряд із братньою державою, з братнім народом і допомагатимемо всім, чим можемо, – додав президент Литви.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?