Група з Гааги виїхала розслідувати воєнні злочини в Україні
Категорія
Світ
Дата публікації

Група з Гааги виїхала розслідувати воєнні злочини в Україні

Група з Гааги виїхала розслідувати воєнні злочини в Україні
Джерело:  online.ua

3 березня з Міжнародного кримінального суду (МКС) у Гаазі виїхала передова група, щоб розпочати розслідування можливих військових злочинів.

Джерело: Reuters

Російську армію чекає судове розслідування

Від'їзд розслідувачів відбувся через кілька годин після того, як прокурор Карім Хан заявив, що почне збирати докази в рамках офіційного розслідування, розпочатого після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, яке почалося 24 лютого.

Вчора я сформував команду, а сьогодні вони переїжджають в регіон. Це передова команда, яка складається зі слідчих, юристів, а також тих, хто має особливий досвід оперативного планування, – сказав Хан.

Хан сказав, що його офіс буде розглядати можливі військові злочини, злочини проти людства та геноцид - злочини, що підпадають під юрисдикцію суду - усіма сторонами конфлікту.

Ні Росія, ні Україна не є членами МКС, і Москва не визнає суд, який був створений у 1997 році за Римським статутом і відкритий у Гаазі в 2002 році.

Незважаючи на те, що Україна не є членом МКС, у 2014 році Україна підписала декларацію, яка надає юрисдикцію суду щодо імовірних тяжких злочинів, скоєних на її території з 2014 року, незалежно від національності винних.

Фото: commons.wikimedia.org

Міжнародний кримінальний суд, який налічує 123 країни-члени, переслідує осіб, відповідальних за найгірші звірства, коли країна не може або не хоче цього робити.

Закон війни продовжує діяти, і ми маємо чітку юрисдикцію. Це нагадування всім фракціям, усім сторонам конфлікту, що вони повинні вести себе відповідно до законів війни, – сказав Хан.

Відповідаючи на запитання про атаки з використанням касетних бомб та артилерійські удари по містах України, Хан відповів:

Будь-яка сторона, яка націлює, безпосередньо націлює на цивільних осіб або цивільні об'єкти, вчиняє злочин згідно з Римським статутом і міжнародним гуманітарним правом. Це зрозуміло.

Якщо буде виявлено, що в Україні були вчинені військові злочини, сказав Хан, його офіс буде слідкувати за доказами за ланцюгом командування, до найвищих політичних і військових посад.

Будь-хто, хто бере участь у конфлікті, повинен усвідомити, що вони не мають ліцензії на вчинення злочинів, – сказав він.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?