Яку суму податків доведеться сплачувати ФОП у 2019 році
Категорія
Прес-релізи
Дата публікації

Яку суму податків доведеться сплачувати ФОП у 2019 році

Яку суму податків доведеться сплачувати ФОП у 2019 році
Джерело:  online.ua

Мале та середнє підприємництво становить більшу частину економіки провідних країн світу. В Україні шлях від ідеї до власного прибуткового бізнесу доволі непростий, проте першим кроком є реєстрація ФОП. Це фізична особа-підприємець, людина, яка легально працює як підприємець. Всі види договорів (наприклад, договір оренди, контракт на закупки, надання послуг та ін.), фізична особа-підприємець укладає від свого імені, самостійно веде прийом на роботу співробітників, власноруч займається виплатою заробітної плати найнятим співробітникам, сплачує всі законодавчо визначені податки та інше.

Переваги відкриття ФОП

Відкриття ФОП надає вам переваги, а саме:

  1. Ведення бухгалтерії не обмежується складними законодавчими вимогами, підприємець може самостійно вести бухгалтерський облік. Як правило, щодня потрібно зазначати суми доходів в книзі обліку доходів, а в кінці кварталу (якщо мова йде про 3 групу) або в кінці року (для 1 або 2 групи) підприємець повинен подавати податкову декларацію.

  2. Розпорядження власними коштами та доходами нічим не обмежується, фізична особа-підприємець може використовувати їх на власний розсуд. Підприємець може в будь-який час вилучити частину або весь дохід з бізнесу, в незалежності від цілей використання. Проте згідно останніх даних, Національний банк України планує обмежити використання рахунків ФОП для здійснення операцій, пов’язаних з власними потребами. Ось чому фізичним особам-підприємцям потрібно постійно вести моніторинг новин в сфері податкового законодавства.

  3. На фізичну особу-підприємця не розповсюджується кримінальна та адміністративна відповідальність за ухилення від сплати податків.

  4. Після оформлення ФОП підприємець отримує змогу самостійно наймати працівників, укладати контракти та договори, формувати історію власного бренду, рекламувати його тощо.

  5. Проста і доступна процедура державної реєстрації, а також можливість працювати без найманих працівників (при виборі відповідної групи оподаткування). Слід зазначити, що ціна на реєстрацію набагато нижча, в порівнянні з реєстрацією ТОВ.

  6. Фізична особа-підприємець в Україні не змушена здавати величезну кількість паперових звітів (тільки мінімальний пакет), тим більш ФОП має можливість працювати віддалено і звітувати через інтернет.

Які податки повинен сплатити ФОП в 2019 році

Фізичні особи-підприємці мають платити податок в залежності від їхнього прибутку та статусу. Два основні платежі ФОП на спрощеній системі оподаткування — це Єдиний податок та Єдиний соціальний внесок, для сплати яких потрібно відкрити рахунки для сплати ЄСВ та ЄП. Усі фізичні особи-підприємці повинні сплачувати ЄСВ «за себе». В якості винятку, фізичні особи-підприємці звільняються від сплати ЄСВ, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу (ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ).В наступній таблиці ви зможете наочно побачити які податки та їх суми доведеться сплачувати різним групам ФОП в 2019 році в Україні.

Український малий бізнес набирає обертів, незважаючи на коригування в законі, які зобов'язали ФОПів щомісяця сплачувати збільшені суми податків - 1752,66 грн. для другої групи (918,06 грн ЄСВ і 834,60 грн єдиного податку), 1110,16 грн. для першої групи (918,06 грн ЄСВ і 192,10 грн єдиного податку), та 918,06 грн. ЄСВ + 3% / 5% від доходу для третьої групи платників, навіть якщо доходу не було.

Терміни і методи сплати податків для фізичних-осіб підприємців в 2019 році

ФОП, займаючись підприємницькою діяльністю, повинні перераховувати податки до місцевих бюджетів. Залежно від групи фізичної особи сплачувати податки потрібно щомісяця або щокварталу. Якщо сплата єдиного податку здійснюється через банк, підприємці повинні підлаштовувати свій робочий графік під години роботи банківського відділення, ризикуючи оплатити платіж невчасно через неуважність або збіг обставин. Тому банки роблять все, щоб залучити клієнтів-підприємців, і пропонують їм привабливі тарифи. Сучасний інтернет-банкінг для фізичних осіб-підприємців - це доведений до досконалості сервіс, швидка швидкість обробки операцій і обслуговування в будь-який час доби.

Переваги сплати податків за допомогою інтернет-банкінга:

  • підприємець отримує доступ до бюджетних платежів в цілодобовому режимі;

  • сплачуючи податки через інтернет, підприємець уникає втрату часу на стояння у черзі;

  • підприємець користується перевагами цілодобової підтримки контакт-центру;

  • ще однією перевагою можна назвати автоматичне заповнення реквізитів отримувача.

У минулому році з'явилася можливість реєстрації ФОП online. Зробити це можна, відвідавши сайт Мін'юсту або Портал державних послуг iGov. На сьогоднішній день також можна  відкрити рахунки для сплати податків  в більшості українських банків. Українські банки пропонують підприємцям по-справжньому віддалене обслуговування. При виборі банку для відкриття рахунку для ФОП, уважно ознайомтеся з усіма умовами обслуговування.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?