Як відкрити рахунок нерезиденту в українському банку
Категорія
Прес-релізи
Дата публікації

Як відкрити рахунок нерезиденту в українському банку

Як відкрити рахунок нерезиденту в українському банку
Джерело:  online.ua

Інструкція Національного Банку України про порядок відкриття за закриття рахунків клієнтів банків і кореспондентських рахунків банків резидентів і нерезидентів набула чинності 04 квітня 2019 року. Процедура відкриття рахунків юридичним особам нерезидентам значно спрощена. Як це працює на практиці?

Допомога інвесторам

Постанова № 56 НБУ дозволила відкривати рахунки юридичним та фізичним особам-нерезидентам, що є новими суб’єктами фінансового ринку України. В обумовлене коло осіб внесені іноземні інвестиційні фонди та компанії з управління активами, які представляють зазначені фонди.

Можливість відкривати рахунки нерезидентам була передбачена Угодою про асоціацію між Україною та ЄС, а також обумовлена нормами Закону «Про валюту і валютні операції». Також можливість відкриття рахунків була передбачена Законом «Про внесення змін до деяких законів України щодо сприяння залученню іноземних інвестиції». Всі ці документи направлені на збільшення обсягів зовнішнього інвестування та залучення максимальної кількості іноземних інвесторів. Але до квітня цього року конкретний механізм відкриття рахунків не був встановлений.

Як працює механізм відкриття та обслуговування рахунку нерезидента

Банки сформували власні програми забезпечення впровадження нового продукту. Для відкриття поточного рахунку юридична компанія-нерезидент повинна надати до установи стандартний пакет документації: установчі документи; документи, що підтверджують повноваження керівника та інших осіб, що мають право підпису; зразки підписові тощо.

Які операцію доступні клієнтам-нерезидентам:

  • відкриття поточних рахунків у гривні та валюті;

  • зарахування коштів з власних рахунків, рахунків інших юридичних осіб та з-за кордону;

  • обслуговування зобов’язань за експортними контрактами шляхом перерахування коштів на рахунок резидента;

  • обслуговування імпортних контрактів шляхом зарахування коштів з рахунку резидента на рахунок нерезидента у гривні або валюті;

  • купівля та продаж валюти на Міжбанківському валютному ринку України;

  • проведення банківських операції на території України;

  • розміщення вільних коштів на депозитах;

  • перерахування власних коштів з відкритого в українському банку рахунка на рахунок в іноземному банку.

Безумовно, компанії-нерезиденти завбачливо обирають надійні банки, звертають увагу на рейтинги надійності та інші маркери фінансової системи України. Так, у червні 2019 року банк «Південний» був віднесений НБУ до переліку системно важливих банків, що є свідченням його фінансової стабільності.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?