ДТП за кордоном: порядок страхових виплат
Категорія
Прес-релізи
Дата публікації

ДТП за кордоном: порядок страхових виплат

ДТП за кордоном: порядок страхових виплат
Джерело:  online.ua

Якщо ви збираєтеся за кордон на власному авто, варто оформити страховку «Зелена карта» та освіжити в пам'яті порядок дій після ДТП. Дотримуючись встановлених правил, ви зможете уникнути великих витрат у разі своєї провини або отримати компенсацію від страхової компанії винуватця.

Експерти страхової компанії «УНІКА» розповіли, як відшкодовуються збитки від закордонних аварій.

Коротко про головне

Що таке Зелена карта на авто? Це міжнародна автоцивілка, яку необхідно оформляти всім, хто виїжджає за межі України на своєму автомобілі.

Де діє — в системі беруть участь 46 країн. Страховики пропонують поліси двох типів: загальний для всіх країн-учасниць і варіант для країн СНД (Росія, Білорусь, Молдова).

Які збитки покриває — залежить від ліміту, встановленого в конкретній країні.

Вартість «Зеленої карти» залежить від терміну дії, типу транспортного засобу та території покриття.

Хто відшкодує збитки іноземному водієві

Якщо українець спровокує аварію за кордоном, іноземний водій отримає компенсацію від Моторного (Транспортного) бюро своєї країни. Надалі іноземне бюро стягне витрачені гроші у МТСБУ, яке надішле регресну вимогу українській страховій компанії, що видала поліс.

Що робити винуватцю:

  • віддайте постраждалій стороні відривну копію страховки авто для виїзду за кордон;

  • зателефонуйте у свою СК протягом 15 днів та повідомте про інцидент;

  • після повернення в Україну надайте в СК заяву про страховий випадок і пакет необхідних документів.

Хто компенсує втрату власнику «Зеленої карти»

Якщо українець потрапить в ДТП з вини іноземця, збиток компенсує закордонна страхова компанія або бюро країни, що приймає. Повідомляйте інформацію уповноваженій організації відразу, щоб прискорити процедуру врегулювання. Максимальний термін — 15 днів.

У більшості випадків іноземні страховики переказують гроші на банківський рахунок або карту, але іноді відправляють машину на ремонт і оплачують послуги СТО. У деяких компаній є представники в Україні, які врегулюють ДТП із власниками страховок «Грін карта».

Що робити постраждалій стороні:

  • викличте поліцію або складіть Європротокол;

  • запишіть номери поліса та машини винуватця;

  • сфотографуйте місце ДТП;

  • занотуйте дані учасників і свідків аварії;

  • зателефонуйте в страхову компанію винного водія або в іноземне бюро та з'ясуйте нюанси (коли та як проводиться експертиза, які документи потрібні, як відшкодовуються збитки);

  • не їдьте з країни до проведення експертизи.

Важливі нюанси

Завжди викликайте поліцію, навіть якщо немає потерпілих і пошкодження незначні. Від поліцейського вам потрібна довідка про ДТП і копія протоколу.

Якщо не розумієте, про що йдеться в протоколі — напишіть поруч із підписом «мову не розумію». Якщо не вважаєте себе винним, вкажіть «провину не визнаю».

У багатьох країнах поліція не виїжджає на дрібні ДТП з двома учасниками. У цій ситуації слід заповнити Європротокол (можна українською мовою).

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?