Біологічний клей Липосам - альтернатива хімічним склеювачам стручків
Категорія
Прес-релізи
Дата публікації

Біологічний клей Липосам - альтернатива хімічним склеювачам стручків

Біологічний клей Липосам - альтернатива хімічним склеювачам стручків
Джерело:  online.ua

Щорічно аграрії, що займаються вирощуванням ріпаку, сої, гороху, квасолі втрачають значну частину насіння через його осипання. Внаслідок осипання насіння можна втратити до 56% від всього врожаю. Причиною осипання насіння є нерівномірне достигання стручків та бобів цих культур, а також несприятливі погодні умови (значні перепади температури, затяжні зливи, град, буревії) які часто трапляються у період достигання культур.

На сьогодні в Україні продається безліч засобів хімічної та біологічної природи, що сприяють склеюванню стручків ріпаку на стадії їх дозрівання.

Засоби що забезпечують склеювання стручків на основі хімічних речовин зазвичай утворюють суцільну непроникну плівку на поверхні рослин. Ця плівка заважає вільно проходити процесам дихання і фотосинтезу. Вона склеює стручки і поступово висушує їх пошкоджуючи зовнішні оболонки. В результаті насіння висихає на тій фазі зрілості, яка є на момент обробки рослин, а не дозріває повністю, як результат врожай має низьку якість.

Але, є альтернатива хімічним склеювачам стручків – біологічний клей Липосам. 

Застосовувати біоклей Липосам на ріпаку необхідно за 2-4 тижні до збирання врожаю в період коли верхній ярус стручків починає буріти, але вони ще не почали вигинатися в дугу «U». Норма витрати препарату на ріпаку становить 0,7-1,0 л/га. На сої, льоні та бавовнику біоклей застосовують у фазі біологічної та технічної стиглості. На плодових, ягідних культурах та винограді обробку варто проводити за 2-4 тижні до збирання врожаю. Кількість робочого розчину залежить від способу обробки рослин. Обробку посівів ріпаку можна проводити, як за допомогою авіації (дельтаплан, літак) так і за допомогою надземного транспорту. Норма використання біоклею залежить від способу обробки посівів. Мінімальну норму препарату використовують за обробки авіаційним способом, з урахуванням невеликої фітомаси. При надземному обприскуванні та невеликій фітомасі — середню. Зі збільшенням фітомаси слід збільшити норму використання за обох способів застосування препарату.

Також варто зазначити, що при застосуванні біоклею Липосам достатньо провести одну обробку, на відміну від хімічних клеїв при внесенні яких необхідно проводити подвійну перехресну обробку.

Липосам на відміну від хімічних склеювачів утворює на поверхні рослин не суцільну плівку, а сіточку схожу за своєю структурою на еластичний бинт. Це можливо завдяки високомолекулярній структурі полімерних волокон які входять до складу біоклею Липосам. Полімерні волокна еластичні і пружні, що пояснюється їх просторовою структурою. Вони м’яко обгортають рослини не заважаючи при цьому вільному проходженню процесів дихання, фотосинтезу та випаровування надлишкової вологи. Тому, при застосуванні ї Липосам насіння не пересихає та дозріває повністю.

Основною причиною розтріскування плодів є перепади температури та вологості, що призводять до послаблення швів та деформації стулок бобів, стручків та коробочок. Липосам біоклей запобігає проникненню вологи в середину плодів та водночас не заважає їй вільно виходити назовні.

Біоклей Липосам працює в широкому температурному режимі від +5 0С до +50 0С. Вносити біоклей бажано в суху погоду. Розводити біоклей у воді необхідно поступово. Спочатку невелику кількість препарату розчиняють у воді (1:1). Згодом до однорідного розчину що утворився поступово перемішуючи додають воду до необхідного для обробки об’єму.

Липосам сумісний з усіма засобами захисту рослин. При прогнозі затяжних дощів, які не дозволяють вчасно зібрати врожай, рекомендовано застосовувати біоклей Липосам сумісно з десикантами. При застосуванні біоклею Липосам для плодових культур до бакової суміші варто додати біологічний фунгіцид, що дозволить запобігти ураженню плодовою гниллю.

Більше інформації, замовлення та консультація  на сайті виробника.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?