Від чого залежить курс валют у банках, обмінниках і на чорному ринку
Категорія
Прес-релізи
Дата публікації

Від чого залежить курс валют у банках, обмінниках і на чорному ринку

Від чого залежить курс валют у банках, обмінниках і на чорному ринку
Джерело:  online.ua

У 2015 році в Україні встановили плаваючий курс валют. Це означає, що держава його не регулює, він формується, виходячи з попиту та пропозиції.

Плаваючий курс є основою здорової ринкової економіки. Як це відбилося на валюті в Україні, поділилися в сервісі Валютний аукціон.

Валютний аукціон – сервіс сайту про фінанси та інвестиції Minfin.com.ua, створений для купівлі й продажу валюти шляхом розміщення оголошень.

Як формується курс валют у банках

Попри те, що Національний банк України не регулює гривню вручну, він все ще встановлює середній курс, який задають учасники ринку.

Торги на міжбанківському валютному ринку – це система обміну безготівковою валютою між українськими банками. Виходячи з їхніх середніх котирувань, на торгах формується міжбанківський курс іноземних валют відносно гривні.

Переважно під час формування курсу банки орієнтуються на міжбанк. Однак на курс у банках, крім цього, впливає й багато інших чинників: офіційний курс НБУ, дефіцит або надлишок конкретної іноземної валюти в установі, маржа банку тощо.

Саме тому в середньому курс валюти на продаж у банку зазвичай трохи нижчий, а на покупку вищий, ніж, наприклад, в обмінниках.

Як формується курс валют в обмінниках

Обмінники є ліцензованими Нацбанком України фінансовими установами, які можуть здійснювати валютні операції. Курс в обмінниках у середньому відповідає курсу в банках, але й може відрізнятися на кілька копійок або навіть на одну умовну одиницю. Також в обмінниках часто діють знижки для гуртових покупців.

В обмінниках найчастіше орієнтуються на попит на валюту. Якщо попит перевищує пропозицію, то курс валюти зростає, а якщо пропозиція домінує над попитом – знижується.

Як формується курс валют на чорному ринку

Чорний ринок – це вид фінансових операцій, які відбуваються безпосередньо між приватними особами. Такі операції в Україні заборонені, тому ринок називається чорним. Проте курс валют на чорному ринку – основний показник потреби ринку в тій чи іншій валюті.

Курс на чорному ринку формується на основі попиту й пропозиції: чим більший попит, тим вищий курс валюти.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?