Генсек НАТО назвав "сюрпризом" дії Талібану в Афганістані
Категорія
Прес-релізи
Дата публікації

Генсек НАТО назвав "сюрпризом" дії Талібану в Афганістані

Генсек НАТО назвав "сюрпризом" дії Талібану в Афганістані
Джерело:  online.ua

17 серпня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг неочікувано для всіз заявив, що швидкість, з якою "Талібан" взяв під контроль Афганістан, стала несподіванкою та навіть "сюрпризом". Ситуацію він прокоментував під час брифінгу у Брюсселі.

Джерело: "ЄП"

Єнс Столтенберг назвав "сюрпризом" дії Талібану в Афганістані

"Ми завжди усвідомлювали ризики, що "Талібан" може знову взяти під контроль країну, це було чітко сказано, коли було оголошено про завершення нашої військової присутності в Афганістані. Але стала сюрпризом швидкість, з якою все відбулося, і як легко це сталося", - наголосив очільник НАТО.

За його словами, із цієї ситуації ще потрібно буде зробити висновки, однак це буде робитися туже після завершення евакуації.

"Звичайно, коли ми були там 20 років та вклали мільярди доларів, а наші військові жертвували своїм життям, то нам треба вивчити ці уроки, тому що нам потрібно продовжувати боротьбу з міжнародним тероризмом. Але також потрібно чесно і відкрито відповісти на головне питання: чому сили, які ми тренували, озброювали та підтримували багато років, виявилися нездатні протистояти "Талібану", - підкреслив Єнс Столтенберг.

Варто зазначити, що глава Альянсу запевняв, що члени блоку будуть продовжувати підтримувати роботу аеропорту Кабула. За словами політика, пріоритетом залишається евакуація громадян країн-членів, а також афганців.

Захоплення влади в Афганістані талібами

Нагадаємо, 15 серпня таліби увійшли до столиці Афганістану Кабулу. Афганський уряд заявив про "мирний перехід влади", а президент країни Ашраф Гані утік за кордон.

Країни Євросоюзу наразі закривають свої посольства та евакуюють дипломатів. Тисячі афганців та іноземців намагаються покинути Афганістан, вони утворили тисняву в аеропорту Кабула, який поки що перебуває під контролем американців.

Читайте також:

  • В Афганістані люди падають з літаків, намагаючись втекти з країни — відео

  • Трамп розкритикував Байдена за Афганістан, хоча сам почав вихід військ США

  • Талібан неочікувано заявив про закінчення війни в Афганістані

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?