Україна звернулася до Гааги через нові військові злочини Росії в Криму
Категорія
Прес-релізи
Дата публікації

Україна звернулася до Гааги через нові військові злочини Росії в Криму

Україна звернулася до Гааги через нові військові злочини Росії в Криму
Джерело:  online.ua

Офіційний Київ приймає екстрені заходи через незаконну депортацію і переміщення населення з окупованої території Криму до Росії. Прокуратура АР Крим вже направила відповідну скаргу до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

Джерело: пресслужба прокуратури АР Крим

Керівник прокуратури Ігор Поночовний 18 серпня повідомив, що нове повідомлення в Гаагу містить дані про 275 нових жертв російських окупантів і є продовженням попередніх двох повідомлень в МКС. Нова інформація про військові злочини Росії була отримана в рамках розслідування кримінальної справи за статтею про порушення законів і звичаїв війни.

У прокуратурі АР Криму підкреслили, що кримські в'язні - це одна з незахищених верств населення півострова, щодо яких зафіксовані численні порушення прав з боку окупантів. Серед них: нав'язування громадянства РФ і неналежне надання медичної допомоги.

"Саме переміщення в'язнів з території Криму на територію РФ вперше було згадано в звіті Офісі Прокурора МКС в 2016 році як містить ознаки військового злочину та злочину проти людяності. З тих пір у всіх наступних щорічних звітах саме ситуація з переміщенням укладених постійно згадується як така, яка підпадає під юрисдикцію МКС і вимагає проведення повноцінного розслідування ", - пояснили в прокуратурі.

Провідний експерт громадської організації "Регіональний центр прав людини", адвокат Роман Мартиненко в свою чергу підкреслив, що за роки анексії Криму російські окупанти там засудили 12,5 тисячі осіб, з яких 9 тисяч незаконно перевезли в Росію.

"У комплексі всі ці дії держави-окупанта і його окупаційної адміністрації призводять до зміни демографічної ситуації на півострові. Оскільки, після відбуття покарання в РФ, наших громадян депортують на материкову частину України із забороною в'їзду на територію Росії і на тимчасово окуповану територію АР Крим. це призводить до зміни складу населення півострова на користь громадян Російської Федерації і витіснення українського населення, а також в цілому всіх українців, які перебувають на півострові ", - підкреслили правозахисники.

Вироки кримським татарам

Чотирьом кримським татарам 16 серпня військовий "суд" Росії виніс суворі вироки - політв'язнів з окупованного Криму відправили до в'язниці на термін від 12 до 18 років.

Їх затримали ще 10 червня 2019 роки після обшуків за місцем проживання. З тих пір вони залишаються в ув'язненні. Російська влада звинувачує кримських татар в в причетності до організації "Хізб ут-Тахрір аль-Іслямі", яка нібито причетна до терористичної діяльності.

У російському суді не представили жодних доказів тих звинувачень, які висунули кримським татарам. До речі, у цій же справі в вересні минулого року в Росії засудили ще сімох жителів Криму. Кожен з них отримав покарання у не менше 13 років позбавлення волі.

Україна вже висловила протест через кричущі порушення прав людей Росією в окупованому Криму. Український глава Володимир Зеленський закликав Кремль негайно припинити переслідування і негайно звільнити незаконно засуджених людей. Він також закликав міжнародне співтовариство повинні чином відреагувати на провокації Росії.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?