Кому показаний аналіз на д-димер і що це
Категорія
Прес-релізи
Дата публікації

Кому показаний аналіз на д-димер і що це

Кому показаний аналіз на д-димер і що це
Джерело:  online.ua

Якщо лікар при огляді пацієнта ставить ймовірний діагноз на тромботичні утворення вен або артерій, він призначає проведення аналізу крові д-димер. Також під час виконання діагностики синдрому судинного згортання. Дослідження є надійним показником наявності тромбів у судинах. Аналіз є надійним маркером визначення наявності чи відсутності згустків крові.

Направлення на д-димер аналіз частіше за інших фахівців виписує акушер-гінеколог, кардіолог, гематолог або хірург по судинах. Це роблять щодо оцінки розсмоктування тромбів чи детального вивчення процесу тромбообразования.

Види проведення аналізу

Показник д-димер норма свідчить про те, що на поточний час система, що забезпечує нормальний стан крові: перебіг, згортання при порізах, знаходиться в нормальному стані. Підвищення рівня показника дає лікарю інформацію, що в організмі почав діяти процес тромбоутворення, а система веде боротьбу з тромбами. У медицині розрізняють 2 види аналізу:

  1. Якісний. Показник рівня – норма чи підвищений. У результатах буде прописано: так чи ні.

  2. Кількісний. Результат відображається у цифрах. Тут визначається точна кількість у крові.

Більшість лабораторій, як і Меділабс, проводять другий аналіз. Це дає більше інформації про стан крові і дозволяє призначити ефективне лікування пацієнту. За вартістю він також дорожчий за перший варіант. Також при проведенні повторного дослідження лікар зможе визначити по кількісній мірі продуктивність призначеного курсу терапії.

Кому показаний аналіз

Дослідження про стан крові та утворення у ній тромбів призначають жінкам у момент вагітності. Оскільки в цей період збільшується ризик тромбоутворення, а отримані результати дозволяють зробити моніторинг стану організму. Даним аналізом проводять підтвердження:

  • Кардіологи: діагноз ТЕЛА – тромбоемболія легеневих артерій, що супроводжується задишкою.

  • Хірург-травматолог: тромбоз вен нижніх кінцівок.

Дослідження д-димер це аналіз, який вимагає підготовки перед його проведенням. Їжа повинна відбутися не раніше, ніж за 8 годин на момент здачі крові, натщесерце. Також рекомендується не палити за 2-3 години до відвідування лабораторії.

Призначають також проведення дослідження Д-димеру при вірусній інфекції Ковід-19. У процесі розвитку інфекції відбуваються зміни складу крові. Можуть формуватись тромби. У людей, які страждають на венозну тромбоемболію, спостерігається перевищення рівня Д-димеру. І без належного лікування хвороба може активно прогресувати.

Звісно, аналіз не є специфічним показником. Підвищення рівня може спостерігатися у зв'язку з іншими захворюваннями: операція, рак, травма, опік, вікові зміни. І це не повний перелік можливого джерела прояви. Саме тому дослідження застосовують у комплексі з іншими аналізами. Лікар проводить діагностику і оцінює тестування в сукупності з особливостями організму пацієнта індивідуально.

Ліцензія Міністерства охорони здоров’я України Серія АЕ №2197826 від 07.05.2013 р.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?