Геотермальне опалення будинку: чи виправдовує себе цей спосіб
Категорія
Прес-релізи
Дата публікації

Геотермальне опалення будинку: чи виправдовує себе цей спосіб

На правах реклами

Геотермальне опалення будинку: чи виправдовує себе цей спосіб
Джерело:  online.ua

Більшість українців використовують як джерело тепла газ або тверде паливо. Інші - обігріваються електрикою або використовують комбіновані системи. Однак судячи з відгуків, жоден з цих варіантів не зрівняється з економічності з тепловими насосами, особливо якщо це геотермальне опалення будинку. Не віритимемо на слово, давайте розбиратися!

Як працює опалення із землі?

Для простоти розглянемо безперервний процес роботи теплонасоса, як якийсь цикл.

  1. У геотермальному теплонасосі поглинання тепла землі відбувається за допомогою багатометрового зовнішнього контуру, який опускають петлями в глибокі свердловини, а потім заповнюють «розсолом»;

  2. Тепло землі передається з розсолу на теплообмінник, який нагріває внутрішній контур з фреоном, або подібним холодоагентом. Рідкий фреон випаровується;

  3. Газ потрапляє в компресор, де стискується та нагрівається до рекордних температур;

  4. У конденсаторі газ передає своє тепло теплообмінник, тобто. фреон остигає, зріджується;

  5. Через розширювальний клапан рідкий фреон потрапляє у випаровувач за новою порцією тепла, зібраного глибоко під землею.

Переваги геотермального опалення

  • Це універсальне обладнання, яке може обігрівати воду для радіаторів, теплої підлоги, фанкойлів та гарячого водопостачання. Влітку ТН може працювати у зворотному циклі та охолоджувати приміщення як кондиціонер.

  • ТН використовує електрику значно ефективніше електричних/газових/тв.паливних котлів опалення. Це досягається за рахунок високого коефіцієнта СМІР: на 1 кВт електричної енергії виробляється до 3-5 кВт тепла для опалення, а різниця компенсується природним теплом із землі.

  • Тепловий насос повністю екологічний. Тут відсутні викиди, що надають шкідливий вплив людини, атмосферу, флору чи фауну.

  • Цей вид опалення є пожежобезпечним, адже немає палива, як і мінімального полум'я. Деталі нагріваються до безпечних температур, а всі рідини, що використовуються, — негорючі. Будь-які проблеми з електрикою контролюються автоматикою.

  • Геотермальне опалення приватного будинку відрізняється високим терміном служби - це 20-30 років роботи з максимальною економією коштів на автономному опалювальному сезоні та гарячому водопостачанні.

Які недоліки можна відзначити?

  • Геотермальний тепловий насос залежить від електричної енергії, і щоб одержати опалення із землі на 4 кВт, все одно доведеться звідкись взяти 1 кВт електрики для запиту агрегату. Саме тому на випадок блекауту потрібно мати альтернативний спосіб зігрітися.

  • Низький рівень тепловіддачі землі вимагає буріння кількох глибоких свердловин та прокладання багатометрових зовнішніх контурів, щоб збільшити площу поверхні теплообміну.

  • Геотермальний тепловий насос можна встановити лише у будинках, де є земельна ділянка.

  • Обладнання вимагає високих інвестицій на старті і окупається близько 3-5 років. Потім прилад сприяє економії протягом кількох десятиліть.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?