15 найвідоміших картин усіх часів
Категорія
Прес-релізи
Дата публікації

15 найвідоміших картин усіх часів

На правах реклами

15 найвідоміших картин усіх часів
Джерело:  online.ua

Живопис, один із найстаріших видів мистецтв, виник разом із тим, коли наші давні предки лише починали малювати шматочками вугілля на стінах печер. За тисячоліття безліч художників залишили свій значний слід, але лише невеликій кількості творів мистецтва пощастило пережити час і культурні зміни, щоб їх визнавали та поважали по всьому світу. Ці чудові картини, які в наші дні експонуються в музеях та художніх галереях, вважаються одними з найбільш значних, вражаючих та впливових мистецьких творів усіх часів.

І саме про них погодився розповісти редакції виробник картин та постерів «АртПостер», де також можна  купити картину  зі списку нижче, а також вибрати тисячі інших сюжетів для вашого настінного декору, поціновувачі доступного мистецтва.

15. Сталість пам'яті (Сальвадор Далі)

«Сталість пам'яті» Сальвадора Далі одне із найвеличніших і найхарактерніших творів сюрреалістичного жанру всіх часів, і він, по праву, виділяється серед інших. На цій картині 1931 року ми бачимо кишеньковий годинник, що плавиться, на похмурому пейзажі. Вважається, що ця дивна та незвичайна сцена була написана під натхненням від теорії відносності Альберта Ейнштейна.

«Сталість пам'яті» є однією з найвідоміших картин на Землі, і цим фантастичний витвором Сальвадора Далі можна насолодитися в Музеї сучасного мистецтва в Нью-Йорку.

14. Американська готика (Грант Вуд)

Картина "Американська готика", яка зараз зберігається в Художньому інституті в Чикаго, є однією з найвідоміших робіт, що відображають реальну сільську Америку 20 століття.

Цей чудовий шедевр Гранта Вуда був створений майстром у 1930 році і зображує фермера та його дочку, що стоять перед будинком, який тепер відомий як "Американський готичний дім". Спочатку темні образи і пуританський одяг головних персонажів були сприйняті місцевими жителями та мистецтвознавцями як критика сільського життя.

Однак у період Великої депресії ця картина набула асоціації з рішучістю та неприборканим духом американських першопрохідників. Картина "Американська готика" є одним із найбільш значущих і культових творів мистецтва, створених у Сполучених Штатах.

13. Nighthawks (Едвард Хопер)

Картина «Нічні яструби», написана Едвардом Хоппером у 1942 році, є ще одним з найвідоміших творів мистецтва інституту мистецтв Чикаго. На цій олійній картині ми можемо бачити чотирьох людей, що знаходяться в закусочній пізно вночі. Світло яскраво світить зсередини освітленого приміщення, проникаючи у темряву зовні через велике вікно. Не дивлячись на те, що багато хто бачать у цьому зображенні ізоляцію та самотність, сам Хоппер заявив, що це швидше натякає на потенційних хижаків ночі. «Нічні яструби» є однією з найпопулярніших і найчастіше пародованих картин в американському мистецтві, і вона є найвідомішою роботою Хопера.

12. Велика хвиля у Канагави (Хокусай)

Однією з найвідоміших картин, що походять з Японії, є «Велика хвиля у Канагави», написана Хокусаєм з використанням техніки ксилографічного друку приблизно між 1829 і 1833 роками. У цій приголомшливій сцені з яскравим синім кольором зображена величезна хвиля, що загрожує накрити три рибальські човни.

Ця картина була частиною серії робіт художника під назвою «Тридцять шість видів на гору Фудзі» і на задньому плані можна побачити культовий вулкан. У зв'язку з тим, що було створено безліч копій даної гравюри, оригінальні враження від першоджерела «Великої хвилі у Канагави» можна отримати, серед іншого, у Британському музеї та Метрополітен-музеї.

11. Народження Венери (Боттічеллі)

Одна з найпопулярніших картин у світі, відома як «Народження Венери», була створена Сандро Боттічеллі у 1480-х роках, під час епохи Відродження. Цей дивовижний шедевр зображує оголену богиню кохання, Венеру з морської піни. Оскільки ця вишукана міфологічна постать була першим нерелігійним оголеним зображенням з античних часів, ця картина, по праву, глибоко вплинула на історію мистецтва в цілому.

Це приголомшливе полотно, яке було ретельно вивчено та оцінено безліччю поколінь мистецтвознавців та аматорів мистецтва, зараз знаходиться у галереї Уффіці у Флоренції — місті, де воно й було створено.

10. Поцілунок (Густав Клімт)

«Поцілунок», написаний між 1907 та 1908 роками під час «золотого періоду» Густава Клімта, справді випромінює яскравість і блиск, коли золото, срібло та платина буквально сяють на полотні. На цій картині, створеній під впливом рухів «Мистецтво та ремесла» та «Ар-нуво», зображені двоє закоханих, одягнених у золото, що зливаються у пристрасних інтимних обіймах. «Поцілунок» є одним із багатьох експонатів великої колекції картин Бельведера у Відні, і він вважається найбільш популярною та захоплюючою роботою Клімта.

9. Нічний дозор (Рембрандт)

Можливо, найвідомішою картиною, що зберігається в Рейксмузеї в Амстердамі, є «Нічна варта» - одна з чудових робіт Золотого віку Голландії. На цьому величезному полотні, написаному Рембрандтом ван Рейном у 1642 році, зображено групу цивільних гвардійців, які прямують на стрілецьке тренування. Протягом тривалого часу картина була вкрита темним лаком, що створювало враження нічної сцени і послужило основою її назви "Нічна варта".

Картина прославилася не лише своїм значним розміром, а й майстерним використанням світла, що створює відчуття руху фігур у натуральну величину перед глядачем.

8. Водяні лілії (Моне)

Серія картин під назвою "Водяні лілії", створена Клодом Моне, складається з приблизно 250 окремих творів і була написана в його будинку в Живерні в період з 1896 до 1926 року. Основним мотивом цих картин є ставок з водяними ліліями, розташований у глибині його саду, оточений різноманітними квітами, дерев'яним містком та величною плакучою вербою.

Картини цієї серії, створені великим французьким імпресіоністом Клодом Моне, миттєво впізнаються та експонуються у музеях по всьому світу. У Музеї Оранжері в Парижі можна побачити вісім дивовижних фресок, присвячених «Водяним ліліям», а інші твори цієї серії можна знайти, серед іншого, у Музеї сучасного мистецтва у Нью-Йорку та Художньому музеї Портленда.

7. Дівчина з перлинною сережкою (Вермеєр) 

Хоча "Дівчину з перлинною сережкою" Йоганна Вермеєра часто порівнюють із "Моною Лізою", насправді вона є троні, а не портретом. Вважається, що ця картина була написана голландським майстром приблизно в 1665 році. На цьому чарівному творі зображено вигадану дівчину в синьому тюрбані і велику мерехтливу перлинну сережку.

Історія створення цієї картини стала основою для історичного роману Трейсі Шевальє. Роман надихнув створення фільму 2003 року під назвою "Дівчина з перлинною сережкою", в якому Скарлетт Йоханссон зіграла роль помічниці Йоганна Вермеєра. Сьогодні "Дівчина з перлинною сережкою" привертає увагу в галереї Мауріцхейс у Гаазі, яскраво вирізняючись на темному тлі своєю красою.

6. Крик (Мунк) 

«Крік» - це серія експресіоністичних картин і гравюр норвезького художника Едварда Мунка, на яких зображена болісна постать, що стогне на тлі криваво-червоного неба. Краєвид на задньому плані є Осло-фіорд, вид з пагорба в Осло. Едвард Мунк створив кілька версій "Кріку" на різних художніх носіях.

Перша версія була написана у 1893 році і була виставлена у Національній галереї Норвегії. Однак у 1994 році вона була вкрадена в ході знаменитої крадіжки витворів мистецтва, хоча невдовзі була повернута через кілька місяців. Потім, у 2004 році, ще одну версію «Крика» було вкрадено з Музею Мунка, але у 2006 році вона також була повернута.

5. Створення Адама (Мікеланджело)

"Створення Адама" - це, мабуть, найвідоміша і найшанованіша робота Мікеланджело, яка становить лише невелику частину чудової фрески, що покриває стелю Сикстинської капели, поряд із статуєю Давида. У цій біблійній сцені ми бачимо, як Бог тягнеться, щоб дати життя Адамові, першій людині.

На замовлення папи Юлія II стеля Сикстинської капели була розписана між 1508 і 1512 роками, а картина "Створення Адама" займала почесне місце серед центральних панелей. З того часу ця чудова робота стала джерелом незліченних копій та репродукцій, і є лише одним із багатьох шедеврів людини епохи Відродження.

4. Герніка (Пікассо)

"Герніка" - одна з найшанованіших і найвищих робіт Пабло Пікассо, яка розповідає сумну історію бомбардування однойменного баскського міста. У цьому творі знаменитий кубіст використовував серію чорних, білих та сірих форм та фігур, щоб підкреслити руйнування, заподіяні місту нацистською Німеччиною та фашистською Італією.

Написана в 1937 році, "Герніка" вважається одним із найбільших та найсильніших антивоєнних творів мистецтва всіх часів. Цей шедевр Пікассо тепер можна побачити у Музеї королеви Софії в Мадриді, а копію гобелену із зображенням цієї знаменитої роботи можна побачити у штаб-квартирі Організації Об'єднаних Націй у Нью-Йорку.

3. Таємна вечеря (да Вінчі)

"Таємна вечеря" - це один із найвідоміших творів мистецтва на Землі, написаний у 1490-х роках на стіні трапезної в монастирі Санта-Марія-делле-Граціє в Мілані. Незважаючи на те, що оригінал сильно постраждав від впливу часу, люди з усього світу відвідують монастир, щоб побачити цю казкову фреску. На ній зображено сцену, де Ісус Христос говорить Дванадцятьом апостолам, що сидять по обидва боки від нього, що один з них зрадить його.

Деякі письменники припускають, що людина, яка сидить ліворуч від Ісуса на картині, може бути Марією Магдалиною, а не апостолом Іваном. Ця теорія стала популярною і відіграла центральну роль у романі Дена Брауна "Код да Вінчі".

2. Зоряна ніч (Ван Гог) 

"Зоряна ніч" - визначальна робота Вінсента Ван Гога, що описує вигляд, який він міг бачити з вікна своєї лікарні в Сен-Ремі-де-Провансі після свого нервового зриву в 1888 році, коли він відрізав собі частину вуха. На цій знаменитій картині зображено вируюче нічне небо, посипане зірками, з видом на спляче село.

Цей чудовий твір голландського художника-постимпресіоніста в даний час експонується в Музеї сучасного мистецтва в Нью-Йорку і є одним із найцінніших творів у його великій колекції.

1. Мона Ліза (Да Вінчі) 

Так, Мона Ліза, написана Леонардо да Вінчі, справді є однією з найвідоміших картин у світі. Вона приваблює захоплення глядачів уже понад п'ять століть. Названо на честь Лізи дель Джокондо, члена флорентійської аристократичної родини.

1911 року відбулася знаменита крадіжка Мони Лізи з музею Лувр. Італійський патріот Вінченцо Перуджа вкрав картину, вважаючи, що вона має повернутися до Італії. Перуджа зберігав картину у своїй квартирі протягом двох років, перш ніж його спіймали, коли він намагався продати її галереї Уффіці у Флоренції. Наразі Мона Ліза знову перебуває у Луврі в Парижі, і щорічно її розглядають мільйони людей.

Ця загадкова та витончена картина, з усмішкою Лізи та тонкою грою світла та тіней, продовжує
привертати увагу та надихати мистецтвознавців та відвідувачів з усього світу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?