Категорія
Календар Свят
Дата публікації

Річниці весілля по роках, як святкувати, що подарувати

Джерело:  online.ua
Річниці весілля по роках

Слово “шлюб” походить від старослов'янського “сьлюб”, що означало “урочисту обіцянку”. У сучасному світі шлюб — це рівноправний союз чоловіка та жінки, укладений з дотриманням порядку і умов, що встановлені законом, який утворює сім'ю, також особисті та майнові взаємини, й обов'язки між партнерами.я.

 Арістотель вважав, що: “Держава виростає з сім'ї, котра є першим видом спілкування людей”. Фіхте пропагував рівність між чоловіком та жінкою в шлюбі, розглядав кохання як єдине його моральне підґрунт

Весілля по роках - назви річниць, символи та традиції

Річниці весілля прийнято святкувати щороку, кожен рік має свою назву та символічне значення. Кожна дівчина одягає білу сукню тричі у своєму житті — під час хрещення, першого причастя та шлюбу. Святкувати “день народження сім'ї” можна щорічно, або на “круглі” дати.

Весілля по роках

Зелене весілля 

Зелене весілля — це початок нової сім'ї, день коли молоді дають обіцянку бути разом і в горі, і в радості. Цю дату кожна пара відзначає щороку, як ювілей спільного подружнього життя. Символом “зеленої дати” є вінок мирту. За традицією, у багатьох країнах світу, після укладення шлюбу подружжя висаджує гілку мирту біля своєї оселі — це знак міцної родини, кохання та порозуміння. 

Ситцеве весілля

Перший рік подружнього життя, ще називають — лляним, або марлевим. Буденність стосунків (“простота ситцю”) — це те, що з'являється у парі в перший рік існування сім'ї. Ситець — є символом молодості. Перша річниця весілля – це свято прийнято святкувати удвох, або у тісному колі близьких, запрошують свідків, що були на церемонії створення “осередка суспільства”.

Символи першої річниці є льон, ситець та марля. По традиції молодята дарують один одному ситцеві хустки з зав'язаними вузликами, що означають зміцнення стосунків. Відкорковують пляшку шампанського, яку спеціально залишають з весілля саме для цієї дати. Доречні подарунки для новоствореної сім'ї — серветки, скатертини, фартухи, сорочки та сукні, зручний домашній одяг, халати і пледи, а також декоративні елементи інтер'єру з ситцевого матеріалу. З приводу подарунків можна пофантазувати та обрати ідеальний для пари варіант. Народні прикмети: 

  • Якщо на свято першим прийде чоловік – до фінансової незалежності молодої родини;

  • Якщо одружені прокинуться рано у річницю — до поповнення у родині;

  • Діди вірили, що у якості подарунку від дружини варто обирати сорочку, це задля вірності та щирих почуттів;

  • Не варто дарувати шкарпетки, або штани — це може призвести до розставання.

Паперове весілля

Паперове весілля

Два роки сімейного життя — паперове, або скляне весілля. Чому саме скло та папір — вважають, що декілька спільних років відносин, як скло можуть легко зруйнуватися. В цей період у багатьох вже з'являється малеча, а буденні побутові клопоти можуть відсунути романтику на другий план. Друга річниця весілля, деякі традиції святкування: прикрашають дім паперовими гірляндами, а також квітами.

Наприклад, у США партнери дарують один одному оригамі. Є звичай, коли наречена танцює танець з гостями, за який її обдаровують грошима. Що прийнято дарувати — гроші, книги, фотоальбом, квитки (на вистави, концерти), путівки, зі скляних подарунків — бокали, вази, люстри, а також картини. Ще одна традиція — за святковим столом, на місці де сидять молодята ставлять фігурки птахів щастя, які виготовляються з дерева. 

Шкіряне весілля 

Три роки — це етап стосунків, які так просто вже не розірвеш. Це перша “значуща” дата подружжя. Трирічну річницю називають шкіряним весіллям. Вважають, якщо “паперова” дата із всіма її труднощами подолана, то триріччя шлюбу свідчить про те, що пара навчилася ладнати між собою та підлаштовуватися. Шкіра — це символ гнучкості та міцності.

Подарунки, що символізують “шкіряне весілля” — різноманітні вироби зі шкіри (меблі, одяг, взуття, гаманець, або портмоне, сумка, ремінець, дармовис та багато іншого). Третя річниця весілля у Франції та Німеччині називається пшеничним весіллям — це свято родючості та любові. Психологи, навпаки, вважають цю дату найнебезпечнішою для відносин. 

Лляне весілля

Лляне весілля

Чотири роки шлюбу називають ще лляним, восковим, або мотузковим весіллям. За чотири роки спільного життя, пара встигає прив'язатися один до одного, наче мотузками. 4 річниця весілля, час коли проводили особливий обряд — зв'язували парі руки і ноги мотузками, щоб вони не могли вибратися з цих пут, тоді кохання, а також подружнє життя буде міцним, довгим і надійним.

Льон завжди був ознакою достатку, саме тому вдома мали лляні речі. У воскову річницю прийнято запалювати свічки за святковим столом. Символами свята є віск, мотузка та льон. Що подарувати парі у цей день — вироби з льону (скатертини, рушники, одяг, постільна білизна), свічки, а також свічники. 

Дерев'яне весілля

П'ять років — перша “солідна” дата сім'ї. Родину, яка існує вже п'ять років порівнюють з дерев'яним будинком — це вже ґрунтовна споруда. 5 річниця весілля — за традицією, саме в цю дату пара має посадити дерево. Це буде пам'яттю для нащадків та прикладом, як можна пережити всі негаразди. Першу серйозну дату відзначають гучно, скликають близьких, рідних та знайомих.

Подарунків на це свято можна підібрати велику кількість — кухонне приладдя з дерева, шкатулки, різноманітні рамки для фотографій, дерев'яні меблі для саду та багато іншого. В усіх культурах світу дерево має символічне значення — це життя та родючість. Дерева, які краще посадити молодій сім'ї:

  • Береза — родючість, дерево, що приносить щастя, а також світло у дім;

  • Вишня — сприяє романтизму;

  • Дуб — це могутність, надійність;

  • Каштан — захистить від негативу;

  • Абрикос — це родинний оберіг, захистить від невірності.

Чавунне весілля

Чавунне весілля

6 річниця весілля, ще її називають чавунною датою. Чавун — це метал, але він досить крихкий. Маючи зовнішню надійність, він може дати тріщину, так само і шлюб. Цей день заведено святкувати у найближчому оточенні.

Наші предки традиційно кидали монети у чавунний казанок — це символізувало сімейний добробут. Що подарувати на річницю: добре, якщо це будуть практичні речі з чавуна, також ковані вироби. 

Мідне весілля

7 річниця весілля — це вже досить “міцна” дата. У цю день заведено обмінюватися мідними монетами, роблять це для того, щоб у щастя молодят було дзвінким. “Мідні” стосунки витриваліші ніж паперові чи дерев'яні. Символами річниці є мідь, а також вовна. Традиції сьомого року одруження — прикріпляти на двері перевернуту підкову, що служить талісманом і приносить удачу.

Дарувати прийнято такі подарунки: різні прикраси (з міді), свічники, вази, шкатулки, медальйони, плед з вовни. Сімка вважається щасливим числом, тому цю дату святкують в родині, де панує щастя та міцне кохання. 

Жерстяне весілля

Жерстяне весілля

8 річниця весілля — у цю дату заведено дарувати предмети домашнього вжитку, що мають блискучий відтінок. Восьмі роковини одруження називають бляшане, або макове весілля. За традицією до цього свята дружина пече маковий пиріг. Стіл прикрашають червоними маками, які дарує чоловік своїй другій половині.

В давнину, біля воріт ставили жбан з хмільним напоєм, а також для монет, які залишали перехожі. Саме в цю дату обновляли подружнє ложе. Що варто дарувати: одяг з вишивкою, картини, цукерки у бляшаній коробці, посуд, набори для рукоділля та інше. 

Фаянсове весілля

Психологи вважають цю дату досить “крихкою”. Сімейні відносини можуть бути в періоді кризи. 9 річниця весілля, яку ще називають ромашковою, це як гадання на квітці “любить чи не любить”. У цей період шлюб, як фаянс може дати тріщину.

Традиції: святкувати цю річницю варто на ромашковому полі, або просто влаштувати пікнік на лоні природи. На пращури на дев'яту річницю били посуд на щастя, таким чином відпускали всі образи. Подарунки: речі з фаянсовими вставками, фаянс (статуетки, кераміка, набори посуду тощо).

Олов'яне весілля 

Олов'яне весілля 

Десять років — це олов'яне, або трояндове весілля. На річницю запрошують усіх хто був на весіллі. Чоловік у цю дату дарує своїй половині букет червоних троянд. 10 річниця весілля — символом є кохання, що не боїться “життєвих колючок”. Привітати молодят можна подарунками з олова, а також подарувавши троянди. Інші подарунки теж будуть актуальні на святі вашої знайомої пари. 

Кришталеве весілля

П'ятнадцятирічний ювілей, що символізує прозорі стосунки, які з роками викристалізувалися. 15 річниця весілля — символами дати є кришталь, скло. Щоб не розбити красиві, але все ще крихкі відносини варто турбуватися, розуміти та піклуватися про свою половинку. Традиції цього дня — подружжя має вмитися криштальною, джерельною водою. Вірять, що вода допомагає змити всі печалі.

Головні гості свята — батьки і діти, таким чином подружжя показує свою повагу до минулого і майбутнього. Прийнято розбивати келихи, на щастя. На святковому столі повинен бути кришталевий посуд. Про подарунки: заведено дарувати практичні речі з матеріалів, що символізують весілля. Це можуть бути — вази, кухонний посуд, люстра (кришталева), годинник, окуляри, дзеркало та інші варіанти.

Порцелянове весілля

Порцелянове весілля

Двадцята річниця одруження — досить солідна дата подружжя, що вже має деякий досвід сімейного життя. Символами весілля є порцеляна та фарфор. В минулому, порцелянові сервізи вважалися розкішшю. Тому не кожен міг їх собі дозволити, як і життя разом упродовж двадцяти років. Традиційний колір свята — білий. На столах має стояти порцеляновий посуд, декорувати інтер'єр можна фарфоровими статуетками.

Давній звичай: виготовлення фігурок з глини гостями, сьогодні купують готові, наприклад, пара голубів чи інших тваринок. Подружжя наповняло порцелянову посудину монетами, з якої кожен з гостей брав одну у знак щедрості господарів. 20 річниця весілля, що зазвичай дарують: набори посуду, ювелірні вироби зі вставками фарфору, біжутерію, ляльки з порцеляни, таці з розписом, вази, похід до китайського ресторану та інше. 

Срібне весілля 

Двадцять п'ята річниця — це чверть століття, досить довгий термін, який подружжя провело разом. Символами весілля, звісно є срібло. Срібна обручка — це чистота та міцність ваших стосунків. Звичаї, що дійшли до наших днів — разом вмиватися зі срібного посуду. Чоловік дарує коханій букет, кількість квітів відповідає кількості спільно прожитих років. Цього дня пара оновлює свої весільні обітниці. Ще прийнято знову обмінятися обручками, обов'язково срібними.

25 річниця весілля, що вибирають на подарунок у день срібного весілля: ювелірні прикраси, срібна скринька, свічники, запонки, столові наряддя, інші предмети інтер'єру зі срібла. Народне повір’я:  “Традиційно зігране Срібне весілля, ще більше зміцнює родину”.

Перлове весілля

Перлове весілля

Тридцять років подружнього життя — це перлинове весілля, символізує роки прожиті разом, що наче перли у намисті нанизані на мотузку життя. Вважають, що в цей святковий день чоловік має подарувати дружині саме перлове намисто.

30 річниця весілля, цей ювілей можна святкувати гучно, пишно, з великою кількістю гостей. Ця дата – це про терпимість один до одного, величезну любов та взаємоповагу. 

Коралове весілля

Тридцять п'ять років — полотняне, або коралове весілля. Цю дату святкують вже не тільки з дітьми, але і з онуками. В давнину, за традицією цього дня молодята ткали полотно — тканина, яка символізує домашній затишок. За іншим звичаєм, писали на папері секрети міцних стосунків, ховали у скриню, а потім передавали це нащадкам.

Святкування коралового ювілею можна провести біля водойми, встановити арку з кораловими елементами. 35 річниця весілля, що дарують гості — постільну білизну, покривала, одяг, сувеніри, різноманітні прикраси. В цей день парі варто відвідати церкву та подякувати Богу за сімейне щастя.

Рубінове весілля

Рубінове весілля

Сорок років шлюбу — це досить довготривалі стосунки, що порівнюють з добре витриманим, дорогим червоним вином. Символом є рубін — дорогоцінний, благородний камінь. Він міцний, як діамант – таким є і сорокарічний шлюб, коли подружжя береже та цінить один одного. Традиції: пара мала з'їсти дві з'єднані між собою вишеньки, кісточки саджали, за повір'ям, виростали деревця з переплетеними коренями. Декор для святкування обирають у червоних кольорах.

“Молодята” змінюють обручки на нові з рубіновими інкрустаціями. 40 річниця весілля, подарунками можуть бути вироби з рубінами, або дарунки в рубінових кольорах — марочні вина, ювелірні прикраси, одежа, предмети інтер'єру, текстиль, скриньки. Через стільки років подружнього життя, близькість стає майже кровною. 

Сапфірове весілля

Сорок п'ята річниця весілля, як сапфір, що символізує спокій та щире кохання. Головна традиція свята — це обмін обручками з дорогоцінним камінням.

Сапфір — це символ відданості та чесності. Сапфірові відтінки ніколи не вийдуть з модних тенденцій. 45 річниця весілля — гарним подарунком у цю дату буде елегантний набір посуду, або гарний сервіз.

Золоте весілля 

Золоте весілля 

П'ятдесят років після дати укладення шлюбу — це золоте весілля. Це стосунки, що пройшли перевірку часом, вони “на вагу золота” такі ж цінні, як дорогоцінний метал. В цей ювілей діти дарують батькам нові обручки. З часом золото стерлося, а руки “молодят” змінилися.

Півстоліття разом — це вірність через роки та цінність, яка не втрачена. Сьогодні, прожити разом п'ятдесят років це велика рідкість. 50 річниця весілля, дарунки, які прийнято робити у день цього ювілею: ювелірні вироби з золота. 

Смарагдове весілля

П'ятдесят п'ять років — річниця одруження, символом якого є смарагд. Цей камінь символізує вічне щастя та успіх. Це дуже рідкісний, дорогоцінний камінь, що зачаровує своєю глибиною.

Смарагдовий колір — це спокій та умиротворення, що потрібен парі поважного віку. 55 річниця весілля, гарним і доречним подарунком будуть прикраси зі смарагдами, коштовні камені з відтінком смарагду.

Діамантове весілля

Діамантове весілля

Шістдесята річниця одруження — це про шлюб, що є міцним, як діамант. Подружжя, що живе разом стільки років, практично неможливо розлучити. Це сім'я, яка змогла пережити всі негаразди долі, також цю дату називають алмазним весіллям. Діамант — це найміцніший камінь у світі, ним можливо розрізати скло і навіть метал.

Святкування цього ювілею, це приклад нащадкам, як можна подолати перешкоди і непорозуміння сімейного життя. 60 річниця весілля, подарунки: кільця, сережки та браслети з діамантами, або з платини. 

Залізне весілля 

Шістдесят п'ять років разом — це майже все життя, яке пара прожила. Сімейне щастя, як залізо гартувалося спільними випробуваннями та труднощами. Такі родинні вузи міцні, як залізо. 65 річниця весілля досить рідкісна.

Подарунком може стати будь-який предмет виготовлений із металу.

Благодатне весілля

Благодатне весілля

Така дата зустрічається вкрай рідко. Сімдесяті роковини одруження — є символом вдячності один одному за роки прожитого разом життя, за любов та підтримку. Ювіляри, що святкують цю дату, вже виростили не тільки дітей, а також онуків.

Дружня та щаслива родина — це найголовніше досягнення. Символом свята є слова вдячності. Подарунки: одіяла, пледи, скатертини, а також все для затишку в оселі. 

Коронне весілля

Символом ювілею є корона, що ніби увінчує життя, яке було прожите з коханою людиною.

Символічним подарунком буде корона у будь-якому вигляді, а також можна дарувати корисні речі, що знадобляться у домі.

Дубове весілля

Дубове весілля

Символом річниці є дерево дуб. Цей “велетень” здатен вистояти проти усіх негод, а також проіснувати ціле століття.

Дуб у багатьох асоціюється з чимось вічним та незламним, що дуже символічно у вісімдесяті роковини шлюбу. Варто дарувати дерев'яні вироби, або речі виготовлені з дуба. 

Гранітне весілля

Щоб зустріти цю роковину шлюбу, треба мати богатирське здоров'я. Гранітна річниця — це про те, що шлюб не змогли зруйнувати жодні негаразди.

Привітати “молодих” ювілярів можна статуетками, що виготовляють з граніту, або іншими виробами з каменю.

Платинове весілля

Платинове весілля

Коли подружжя проживає разом сто років, вони святкують Червоне весілля. Чи можливо це? Цілий вік разом, людям є до чого прагнути. Намагатися цінувати устрій сім'ї, один одного та передавати ці цінності майбутньому поколінню. 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?