Категорія
Рецепти
Дата публікації

Тост на сніданок: прості рецепти приготування в домашніх умовах

Джерело:  online.ua
Смачний тост на сніданок з яйцем пашот, буряком і фетою на тарілці

Один з найрозповсюдженіших сніданків у світі — це французькі тости. Цей швидкий сніданок користується особливим попитом у жителів США. В Україні ця страва відома під назвою “грінки”. Як приготувати тост на сніданок смачно і оригінально, для цього знадобиться не так багато інгредієнтів. Рецепти тостів на сніданок мають величезну кількість варіацій, їхня різноманітність дає змогу обрати ідеальний варіант для кожного.

Історичні факти про тости до сніданку

Ще у V столітті, готували змочені у яйці шматочки хліба — французькі тости. Перша згадка про тости датована IV століттям нашої ери у збірнику латинських рецептів — “Apicius”. В рецепті йдеться про замочування хліба у молоці, але спеціальної назви у страви не було. У п'ятнадцятому столітті популярний французький сніданок називався “pain perdu”, що перекладається, як “загублений хліб”. “Хлібний сніданок” робили з черствого хліба.

Тости можуть подавати як основну страву, або як десерт. Якщо тости це десерт, то яйця збивають з молоком, цукром та корицею. Готові тости поливають сиропом, посипають цукровою пудрою, подають з маслом, медом або джемом. Ще трохи історії про найпоширеніший сніданок: “Тост” походить від латинського “torrere”, що означає “обпалювати”. Перша друкована згадка про тост буда в рецепті «Oyle Soppys» 1430 року.

Тушкована у пиві та олії цибуля, до неї підсмажений хліб додавався як ароматизатор. Насправді, в давні часи смажений хліб не їли як самостійну страву – його додавали в супи та напої для аромату. Як з'явилася сучасна форма тостів? Пекарі з Європи використовували прямокутні форми закритого типу для того, щоб скоринка була найтоншою — XVIII сторіччя. До сьогоднішнього дня людство не придумало ліпшої форми для ідеально тонкого і ніжного тосту.

Смачний тост на сніданок з яйцем пашот, буряком і фетою на тарілці

Простий рецепт тосту на сніданок і головні інгредієнти

Тост на сніданок:

  • 150 г фети;

  • 4 ст ложки натурального йогурту;

  • ½ лимона, вичавлений сік;

  • 1 столова ложка оливкової олії;

  • 250 г вареного буряка;

  • 4 яйця;

  • 4 скибочки хліба;

  • 2 столові ложки дукки (горіхово – пряна суміш);

  • Петрушка для прикрашання.

Процес приготування

Покладіть фету, йогурт, лимонний сік, трохи приправ і 2 столові ложки холодної води в кухонний комбайн і збийте до однорідності.

Розігрійте оливкову олію на сковороді, гарненько обсушіть буряк кухонним папером, а потім обсмажте на сковороді по 2-3 хвилини з кожного боку або до легкої карамелізації.

Приготуйте яйце пашот. Розбийте кожне яйце в чайну чашку або каструлю, потім обережно перекиньте його у велику каструлю з киплячою злегка підсоленою водою та варіть 2 хвилини або поки білок не застигне, а потім вийміть шумівкою.

Покладіть шматочок тосту на кожну тарілку, змастіть часткою збитої фети, ложкою покладіть шматочки буряка, зверху покладіть яйце пашот, а потім посипте дуккою та петрушкою.

Смачний тост на сніданок з яйцем пашот, буряком і фетою на тарілці

Цікаві факти про тости

Вперше тостовий хліб, нарізаний скибочками почали продавати у США — липень 1928 року. Рекламували його, як «найбільший крок у хлібопекарській галузі з моменту запакованого хліба». Цікавий факт: реалізація тостів збільшила споживання даного продукту, адже, щоб отримати рівної форми шматочок, не треба було робити зайві рухи. Вже нарізаний скибками та запакований тост можна було купити будь-де, також зросли показники продажів джемів та паст, які намащували на підсмажені тости. Смажений хліб подають у різних країнах по різному. До прикладу, у Великій Британії тост – традиційний сніданок, його подають із беконом, яйцями, сосисками, квасолею, кров’янкою, томатами і грибами.

Шрі Ланка — місце, де тости вживають в їжу із супом каррі та м’ятним чаєм. Японія – тут підсмажують найтовщі шматки хліба. У Південній Кореї “хлібний сніданок” можна скуштувати, як вуличну їжу з різними начинками – смажені яйця, овочі, м’ясо. У країнах Азії “квадратний хліб” їдять з кокосовим джемом. Дехто вважає тости не дієтичною їжею, але такий перекус можна зробити корисним.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?