Категорія
Календар Свят
Дата публікації

12 травня — Всесвітній день медичної сестри

Джерело:  online.ua
Всесвітній день медичної сестри

У світі є чимало професій, що важливі для людства, завжди затребувані та незамінні, серед них — професія медичної сестри. Всі добре знають про те, що виконання будь-яких медичних процедур варто довіряти професійним спеціалістам. Медсестра — це та людина що якісно виконує приписи лікаря, від її роботи часто залежить не тільки здоров'я, але й життя пацієнта. Представники і представниці цієї професії певно заслуговують на власне професійне свято, яке відзначають щороку дванадцятого травня у день народження засновниці сестринської справи — Флоренс Найтінгейл.  

Всесвітній день медичної сестри: ідея виникнення та історичні факти

Медична сестра — професія, яка з'явилась задовго до отримання визначеної назви. Жінки та дівчата завжди доглядали за хворими, кволими або пораненими, це вважалося цілком природним. У часи Київської Русі роботу доглядальниць за пацієнтами виконували послушниці монастирів. Перша лікарня з'явилася у десятому столітті, її засновницею була всім відома княгиня Ольга, тут за хворими, також доглядали жінки. 

У Європі “брудну” справу, саме так вважали догляд за хворими, виконували чоловіки. Змінити стереотипний погляд на цю професію вдалося усім відомій британці — Флоренс Найтінгейл. Вона була народжена 12 травня у 1820 році, в сім'ї заможних британців. Юна дівчина мала гарну освіту, знала декілька мов, захоплювалась філософією та політикою. Але найбільше часу вона приділяла допомозі бідним та недужим людям з сіл, що знаходилися навколо родинного маєтку. Флоренс визначилася для себе, що має допомагати хворим та виявила бажання стати медичною сестрою. Батьки були категорично проти такого вибору доньки, юній леді з її статусом варто було б задуматися про вдале заміжжя. Після того, як молода Флоренс Найтінгейл відмовила багатому кавалеру, їй дали дозвіл їхати до Німеччини, щоб здобути освіту в Інституті протестантських дияконес.

У 1851 році леді Найтінгейл отримала такі бажані знання для роботи медичною сестрою. 1853 рік — Флоренс працювала у приватній лондонській клініці. У часи Кримської війни, що розпочалася у жовтні 1853-го, Найтінгейл було організовано добровольчий загін медсестер. Вони відправилися разом із Флоренс в район бойових дій. За допомогою професійної роботи загону у Константинопольському шпиталі значно знизилася смертність поранених військових. У 1860 році — Ф. Найтінгейл заснувала власну школу з підготовки медсестер, що знаходилася при шпиталі Святого Томаса.

Всесвітній день медичної сестри

Міжнародний день медичної сестри — ідея запровадження цього свята виникла у працівниці Міністерства охорони здоров'я США, це була Дороті Сазерленд. Вона відправила відповідне послання президенту з проханням проголосити День медичної сестри — на вулиці був 1953 рік. Відзначати дату почали, аж у 1965-му на рівні Міжнародної ради медичних сестер. Вже у 1974-му році цією організацією було проголошено про офіційне свято — 12 травня День медичної сестри. Історичні події, що передували створенню свята:

  • 1836 рік — було засновано першу офіційну школу медичних сестер в Німеччині, відкрив її священник Теодор Фліднер;

  • 1860 рік — відкрито школу медсестер у Лондоні, зробила це Флоренс Найтінгейл;

  • 1872 рік — США, в Бостоні було відкрито школу медсестер при стаціонарі для жінок та дітей;

  • 1895 рік — навчальна установа для медичних сестер була заснована у Львові;

  • 1899 рік — була створена Міжнародна рада медичних сестер, організація, метою якої є покращення компетентності медсестер та надання медичних послуг найвищого рівня, а також професійний підхід до охорони здоров'я у всьому світі.

День медичної сестри — мета свята, це привернення уваги до важливої місії доглядальниць в суспільстві. Роль медичної піклуванки незамінна в нинішній час — різноманітні хвороби, війни, пандемії. День медсестри в Україні, також святкують у травні — проводяться різноманітні святкові заходи, концерти, керівництво вітає своїх підлеглих, проходять урочисті нагородження грамотами та подарунками. В Україні, розвитку медсестринської справи допоміг у свій час, видатний хірург — Микола Пирогов, він навчав медичних сестер основам догляду за пораненими. Першою відомою українською медсестрою стала Даша Севастопольська, справжнє прізвище цієї жінки досі не відоме, свій “робочий псевдонім” вона отримала, коли надавала допомогу пораненим у Севастополі. 

Коли день медичної сестри будуть святкувати у поточному році? Свято приходиться на вихідні, а саме у неділю. Щоб вибрати саме цю професію, варто звернути увагу на переваги та недоліки. Серед переваг: великий попит на ринку праці, вміння надавати першу допомогу, можливість перекваліфікації на косметолога чи фармацевта. Певні недоліки: емоційні та фізичні навантаження, великий ризик зараження різними видами захворювань, невисока заробітна плата (в Україні). День медичної сестри 2024, празник, коли варто привітати всіх знайомих медсестер.

день медичної сестри

Свято, що важливе для всіх людей — день медичної сестри

Пересічні громадяни можуть отримати більше інформації про цю гуманну професію. Свято медсестер — це ще один привід звернути увагу до умов праці медичного персоналу (рівень забезпечення засобами індивідуального захисту, психологічна допомога, повна та своєчасна виплата заробітної плати). В Україні офіційно цей празник святкують з 1997 року. 

Цікавий факт про медичних сестер — найбільше медсестер у Фінляндії, тут на сто тисяч осіб припадає дві тисячі сто шістдесят дві медсестри, якщо порівнювати з Гаїті — на сто тисяч людей, всього п'ять медичних працівників. 

Привітання з днем медичної сестри

Медсестра – це не просто робота,

Це постійна праця і турбота,

Білий халат одягнений не дарма!

На охороні здоров'я стоїть медсестра.

Сьогодні свято у вас,

Прийміть вітання від нас,

У вас всіх серденько бринить,

Медсестри, вітання прийміть!

***

Медсестра для нас, як світло у віконці,

Без неї не обійтися нам ніколи

Ласкаво погляне, як сонце,

Вилікує миттєво й без уколів.

З днем медсестри привітати Вас поспішаю,

Великих успіхів у роботі Вам побажаю,

Нехай завжди збувається всі мрії

І ніколи не покидають надії!

***

У медсестри сьогодні свято,

Для неї це найкраща мить.

Роботи в неї так багато,

Нема коли очей їй затулить!

Завжди охайна, в білому халаті,

Спішить на поміч кожному із нас,

І простирадла всім замінить у палаті,

І на сторожі вона кожен час!

І в день чудовий, міжнародний,

Ми хочемо тобі щиро побажати:

Натхнення у такій важкій роботі,

І буде хай всесвітня благодать!

***

Вітання з днем медсестри в прозі

Вітаю з професійним святом – Днем медсестри! Хочу побажати спокою в такій нелегкій праці, терпіння до вимогливих пацієнтів, уважного і відповідального ставлення до своєї справи. Легкості в руках, ясності в голові, вдячних пацієнтів! І, звичайно ж, підвищення на роботі, хто ж про це не мріє?

***

Щиро вітаю із професійним святом, з Днем медичної сестри! Від усієї душі зичу міцного здоров’я, успіхів у роботі, сімейних гараздів, щастя, благополуччя. Нехай твоя нелегка праця, яка повертає людям здоров’я, приносить радість та людське щастя.

***

Прийми вітання з професійним святом. Бути медсестрою – це робота, яка триває 24 години на добу 7 днів на тиждень. Вона не закінчується із кінцем робочого дня. Адже така чуйна медсестра як ти ніколи не відмовить людині в меддопомозі. Тому і після роботи в лікарні ти поспішаєш до тих, кому потрібна твоя допомога. Хай твої добрі справи повернуться сторицею. Міцного здоров’я, щастя та довгих років життя.

***

Дорогі медсестри! Бажаю вам міцного здоров'я, багато тепла та ласки від вашої родини, а також успіхів у вашій нелегкій, але так потрібній професії. Ви – справжні герої, і ми завжди будемо вдячні вам за вашу працю.

***

Смішні привітання з днем медсестри

Чергування без докору ти несеш

Уколи пацієнтам ставиш бездоганно

Таблетки вчасно ти в руки видаєш

До хворих ставишся серцево.

Ти медична сестра в лікарні,

Надійна опора і помічниця лікаря.

Без болю ти уколешь шприцом

Хворих як ангел бережеш ти по ночах.

Так нехай же в цей чудовий свято

Подяку медичних сестричок знайде.

Нехай випише премій побільше начальник,

Як у фільмі в коханні пощастить.

***

Мила красуня, медсестра,

Томний погляд, хода від стегна,

По палатах не поспішаючи йде,

Наче лебідь біла пливе!

Вітаємо зі святом твоїм,

І з любов’ю, дружно, говоримо-

Дорога, будь завжди такий,

Милою, ніжною, і всім нам рідна!

***

Мої милі колеги, вітаю вас з Міжнародним днем медичної сестри. Бажаю спритно, швидко і легко справлятися з усім на світі — і з проблемами в житті, і з процедурами на роботі. Успіхів нам, ангельського терпіння, гарного настрою і удачі в житті.

***

Ти, наче янгол в білосніжному халаті,

Як на крилах, пурхаєш по палаті,

З твоїх рук гірка мікстура, як мед,

Кожен пацієнт з нетерпінням тебе чекає.

Від усієї душі вітаю, медсестричка, тебе,

Хай стане дійсністю твоя заповітна мрія,

Всіх благ тобі бажаю, щастя,

Нехай мимо пролітають усі негоди і нещастя.

***

Вітання з днем медсестри

Нехай не тільки сьогодні, а й завжди,

Звучать в твою адресу подяки слова,

Краще медсестри в світі не знайти,

Ти уособлення добра і краси.

Будь завжди веселою і щасливою,

Будь бажаною і коханою,

Нехай любов тебе окриляє,

Хай добрий ангел оберігає.

***

Лікарняний дух – не легкий тягар,

Стогони і страждання весь час,

На своїх тендітних плечах,

Несе його медсестра.

Укольчик поставить спритно,

Ліки змусить з'їсти – шахрайка,

І все з усмішкою, добротою.

Святом, залишайся завжди такою!

***

Життя медсестри – суцільна турбота,

У неї не легка робота,

Адже хворі різні бувають,

Але медсестра ніколи не сумує.

В цей день хочемо побажати,

Вам завжди своєю посмішкою осяювати,

Щоб світіння щасливих очей,

Кожен день радувало нас.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?