Категорія
Календар Свят
Дата публікації

16 червня — День батька

Джерело:  online.ua
16 червня — День батька

День батька — святковий день, який вперше виник у 1909 році в США. День батька в Україні є відносно сучасним святом, в різних родинах є цілий ряд традицій. Вони можуть варіюватися від простого телефонного дзвінка чи вітальної листівки до великих вечірок на честь усіх «батьків» у великій родині. Батьками можуть бути батьки, вітчими, тесті, дідусі та прадіди та навіть інші родичі чоловічої статі.

За кілька днів до Дня батька у багатьох навчальних закладах вчителі допомагають дітям підготувати листівку або невеликий подарунок для своїх батьків. Свято відзначається в усьому світі, щоб визнати внесок, який саме батьки роблять у життя своїх дітей. У цей день святкують чоловіче батьківство. Хоча в усьому світі його відзначають у різні дати, багато країн відзначають цей день у третю неділю червня.

День Тата — цікаві факти, як його святкують у світі і в Україні 

Після успіху Дня матері цей особливий день і його святкування почали з’являтися в Сполучених Штатах і в усьому світі. Проте шлях до цього свята був нелегким. Як святкують День батька у різних країнах світу:

  • Перше зафіксоване святкування Дня батька відбулося після катастрофи на шахті в Західній Вірджинії. У грудні 1907 року в результаті стихійного лиха загинув 361 чоловік і близько тисячі дітей залишилися без батьків. Г. Г. Клейтон запропонувала своєму пастору організувати день вшанування всіх цих батьків. 5 липня 1908 року громада зібралася, щоб вшанувати пам’ять чоловіків, які загинули під час аварії на шахті;

  • День батька у Франції не мав офіційного статусу, але його все одно відзначають у третю неділю червня. Цікавий факт: на початку 1900-х років свято пережило відродження завдяки розумній маркетинговій кампанії компанії Flaminaire. Вони заохочували дітей купувати запальнички як подарунок батькам, перетворивши свято на комерційний успіх;

  • Свято батька в Німеччині, відоме як Vatertag або Herrenttag, відзначається в унікальну дату. Воно припадає на 40-й день після Великодня, тобто на Вознесіння Господнє. Тут не прийняті вишукані вечері та сентиментальні листівки до Дня батька. Цей день присвячений чоловічому товариству та пригодам;

  • Іспанські діти часто проводять день зі своїм татом, займаючись його улюбленими справами, а також поздоровляють батька теплими словами. 19 березня в Італії святкують свято з вогнями, вуличними парадами та банкетами. Ця кулінарна феєрія містить в собі апетитні делікатеси — лазанья, піца та паста, наповнюючи повітря непереборними ароматами;

  • День батька в Бразилії є близьким до Чемпіонату світу з футболу, часто збігається зі святкуванням. Бразильці відчувають глибоку пристрасть до футболу, ця спортивна подія є фоном для святкування Дня батька. Родини збираються, щоб подивитися матчі, вболівати за улюблені команди та насолоджуватися святковою атмосферою. Це час для єдності з батьками, а також близькими родичами;

  • П'ятого грудня в Таїланді відзначають Татів день. Ця дата, коли народився король Пуміпон Адульядет, також відомий як батько нації. Квіти канни займають особливе місце під час цього щирого свята, символізуючи любов, терпіння та жертовність. Сім’ї дарують ці квіти батькам на знак захоплення, висловлюючи вдячність за батьківську роль у житті дитини;

  • День батька у Швеції відзначається в останню неділю листопада, знаменуючи початок різдвяного сезону, і передбачає пригощання батьків та дідусів особливими частуваннями.

Святкування Дня батька може відрізнятися залежно від країни. У деяких країнах це державне свято, і сім’ї збираються, щоб відсвяткувати це за трапезою або такими заходами, як спортивні змагання. В інших країнах це більш приватне свято, яке часто передбачає дарування подарунків або листівок батькам і дідусям. 

День Тата

Свято тата та як обрати подарунок 

Коли день батька в Україні? Це свято стало офіційним досить недавно, відповідний указ було підписано Президентом країни 18 травня 2019 року. За традицією символом Дня батька є троянди, які носять біля серця, приколюючи на одяг у цей день. Червоні квітки носять, якщо батько живий, а білі, якщо він покинув наш світ. У багатьох державах влаштовуються всілякі заходи і виділяються кошти, які направляють на підтримку не забезпечених батьків-одинаків.

Як обрати подарунок на День батька, тут важливо враховувати деякі фактори:

  1. Потрібно знати хобі та інтереси батька;

  2. Краще обирати один подарунок високої якості;

  3. Практичні подарунки — це саме те, що тато може оцінити, тим паче якщо подарунок згодиться у повсякденному житті;

  4. Чоловіки, теж дуже сентиментальні, тож для батька підійдуть подарунки, що викликають приємні спогади;

  5. Пам'ятайте, що найголовніше у подарунку не ціна, а турбота та увага близьких людей.

Що подарувати на День батька, вибір дуже різноманітний — набір інструментів, якісний одяг, гаджети, приладдя для мисливства, риболовлі чи туризму, аксесуари для автомобіля, сімейна фотосесія, квитки на концерт, відеоролик з минулого, а також багато інших варіантів, все залежить від вашої фантазії. З Днем батька можна привітати теплими словами та віршами.

Привітання з Днем батька

Привітання з Днем батька у прозі:

Дорогий тату! Вітаю з Днем батька і бажаю тобі щастя, міцного здоров’я і щоб життя завжди було в радість. Будь вічно молодим і хай доля завжди винагороджує тобі за старання і працю!

 ***

Бути добрим батьком — відповідальна робота, і ти з нею справляєшся на всі сто! Ти – мій приклад для наслідування, моя опора і захист. Вітаю з Днем батька, любий тато, будь щасливий і завжди здоровий

 ***

Вітаю з Днем батька! Бажаю завжди залишатися прикладом сміливості, мудрості, впевненості та сили. Бути батьком – справа складна, бажаю справлятися з нею на всі двісті відсотків! 

***

Татку! Вітаю з Днем батька – твоїм днем! Бажаю, щоб ти завжди залишався мудрим, сильним, здоровим та щасливим. Бути батьком — це серйозна і відповідальна робота, мабуть, найвідповідальніша в житті чоловіка. Ти справляєшся з нею на всі сто відсотків, і за це я тобі обожнюю! Ти виховавши мене гідним людиною! Дякую! 

***

Вірші до Дня батька:

Все на світі вміє тато:

І шпаківню змайструвати,

Вміє довгий цвях забити,

Може борщ смачний зварити,

Вміє рибу він ловити,

Мамі дарувати квіти.

Смажить шашлики у лісі

Та казки читать Марисі,

Запускати в небо зміїв…

Все на світі татко вміє!

От якби ж ще для сестрички

Він навчивсь плести косички!..

(Т. Корольова)

***

Як з усього світу татків

Всіх докупи позбирати,

А тоді мене спитати:

– Котрий найдорожчий тато?

– Мій, – скажу я без запинки,

І то буде правда чиста,

Як з дитячої сльозинки

Крапелиночка іскриста.

Ви своїх татів хваліте,

Величайте, – я не дбаю –

Та за всі скарби на світі

Я свого не проміняю.

(С. Гордієнко)

***

Татова любов — як літній день,

Пахне потом, хлібом,споришами…

Не знайти такої вам ніде, —

Ну — хіба що на долонях мами

Татова любов — як джерело,

Чиста, світла: п’ю — і не нап’юся.

Ще такої в світі не було, —

Ну, хіба що ув очах матусі.

Татова любов — немов меди,

Солодко від неї, аж не йметься.

Спробуй, ще таку десь віднайди, —

Ну, хіба що в материнськім серці.

Татова любов — мов океан,

Де — ні дна, ні берега земного…

В неї, справді виміру нема,

Бо вона, як в матері, від — Бога.

(Сергій Рачинець)

***

Вітання з Днем батька:

В День батька дозволь нагадати тобі про свою безмежну любов! Я з щирого серця вітаю тебе, мій рідний татусю! І бажаю тобі чистого неба, яскравого сонця, міцного здоров’я і великих успіхів у всьому! Нехай у твоєму житті не буде похмурих днів! Нехай всі кого любиш завжди будуть поруч! Хай не зраджують друзі, а вороги цураються! Просто живи і не втомлюйся ділитися мудрістю, силою і стійкістю!

***

Ти завжди був для мене прикладом, тату. І в цей день я хочу подякувати тобі – за силу, за мужність, за захист. Ми живемо, ми дихаємо і ми вільні завдяки твоїй сміливості, завдяки самовідданості твоїх посестер і побратимів. Я пишаюся, що є твоїм сином і зроблю все, щоб ти пишався тим, що є моїм батьком. бажаю скорішої перемоги і твого повернення додому – під мирне українське небо.

***

Таточку любий, рідна людина,

Цінна з тобою кожна хвилина,

Щастя велике, що маю тебе,

Хай тебе успіх великий знайде!

Буде робота успішна, поважна,

Друзі у хаті гарні та справжні,

Буде кохання у серці велике,

А для онуків будеш як приклад!

***

Проходять роки, але ти, дорогий наш тато, залишаєшся, як і раніше, таким же молодим, люблячим і добрим! Для нас ти завжди будеш самим улюбленим на світі! Спасибі тобі за все душевне тепло, яке ти нам дарував довгі роки! Бажаємо тобі щастя, здоров’я, благополуччя і пам’ятай — ми завжди з тобою поруч!

***

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?