Категорія
Календар Свят
Дата публікації

20 лютого - День Героїв Небесної Сотні

Джерело:  online.ua
20 лютого - День Героїв Небесної Сотні

Тієї України, яку ми всі знаємо і любимо, зараз могло б і не бути, якби не подвиг людей, які вийшли наприкінці 2013 року на Майдан. Вийшли і готові були стояти до останнього – навіть тоді, коли їх почали розстрілювати підручні злочинного режиму. І на згадку про всіх тих, хто віддав своє життя за те, щоб Україна звернула зі шляху до тоталітаризму та залежності від російської федерації, ми і відзначаємо 20 лютого як День Героїв Небесної Сотні. А Гід Онлайн зараз розповість вам про цю подію докладніше, а також підкаже пару привітань, якими ви зможете поділитися з вашими друзями, рідними та близькими.

Історія Дня Героїв Небесної Сотні

Ми не будемо детально розписувати передісторію «Революції Гідності», як потім назвали події кінця 2013-початку 2014 року. Багато наших читачів чудово їх пам'ятають, якщо не самі брали в них участь.

Перші герої, які потім увійшли до списку Небесної Сотні – Сергій Нігоян та Михайло Жизневський, які загинули від вогнепальних поранень 22 січня 2014 року. Саме тоді прислужники злочинного режиму розпочали відстріл активістів. І до 18 лютого їхніми жертвами стали ще 9 людей. Саме в цей день ситуація загострилася – і захисники режиму почали стріляти по натовпу з бойової зброї. З 18 по 20 лютого загинуло щонайменше 78 людей, понад 600 отримали поранення, у тому числі й тяжкі. Тож у наступні дні, незважаючи на офіційне припинення протистояння, загинуло ще 20 людей. Тож хоч загиблих мало не одразу почали називати «Небесною сотнею», їх було трохи більше, ніж 100 людей. За останніми даними – 108.

День Героїв Небесної Сотні

А 20 лютого чинний уряд України мало не одноголосно засудив насильство та наказав усім членам СБУ, МВС та МінОборони припинити застосування сили проти протестувальників. Це стало приводом для поновлення переговорів, одним із підсумків яких стала втеча віктора януковича та інших лідерів злочинного режиму.

11 лютого 2015 року, указом нового демократично обраного президента України, 20 лютого було офіційно визнано як День Героїв Небесної Сотні. 105 загиблим громадянам України було посмертно присвоєно звання «Герой України», а трьох загиблих іноземців посмертно нагороджено орденами Героїв Небесної Сотні.

Традиції Дня Героїв Небесної Сотні

День Героїв Небесної Сотні

Незважаючи на те, що ця пам'ятна подія сталася відносно нещодавно, довкола неї вже сформувалися свої традиції. Наприклад, пам'ятний хід до Алеї Героїв Небесної Сотні, покладання квітів та лампадок до меморіалу на честь загиблих, а також урочисті панахиди в усіх великих соборах столиці та пам'ятні концерти. В інших містах також проводяться різноманітні пам'ятні заходи – виставки, тематичні лекції, перегляд документальних фільмів, присвячених тим подіям, пам'ятні ходи та інше. Однак у зв'язку з військовим станом, навряд чи масових заходів у 2024 році буде багато.

Вітання з Днем Героїв Небесної Сотні

Досить складно підібрати слова, щоб адекватно передати всю повагу до подвигу героїв Майдану. Складно, але постаратися можна. Так що Гід Онлайн зараз підкаже вам кілька вдалих текстових привітань, а також віршів до Дня Героїв Небесної Сотні

***

Не люди по Майдану – Боги ходять,

Ці хлопці тілом і духом визначні

Слова в них щирі й красномовні

Вони України славні сині!

Спасибі вам усім звитяжні браття,

Низький уклін від серця до землі,

Ви розпалили не на вулиці багаття,

А в серці шкірного жагу до боротьби!

Спасибі вам за кожен день і хвилину,

Яку ви на Майдані провели!

Ви захищали весь народ і країну

Від чорної їдкої чуми.

Спасибі вам, що ви стояли міцно,

Стояли, бо не знали вороття...

Спасибі пораненим і загиблим,

Бо не ховали ви від куль свої життя!

Спасибі всім, хто був тут на Майдані

Й хто руки свої досі не злажив

Спасибі й тим, хто думкою за нами

Хто плакав гірко, вірив і благав…

Спасибі серцем і душею,

Я щиро це і палко кажу!

Як крикнути: «Слава Україні!»

«Новіки слава!» - Я завжди скажу!

Висновок

Якби не подвиг героїв Майдану, ніякої вільної України, яка активно рухається у бік європейської спільноти та героїчно захищає свою незалежність, не було б. А жили б ми зараз під владою чергового проросійського диктатора – приклад Білорусі, де народ виявився не готовим активно битися і вмирати за свою свободу, найкраще тому підтвердження. І хоча зараз чимало нових героїв продовжують боротися за ідеали свободи, незалежності та нормальних людських цінностей, завжди важливо пам'ятати про тих, хто був першим. Для цього ми відзначаємо День Пам'яті Героїв Небесної Сотні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?