Категорія
Календар Свят
Дата публікації

25 березня — День служби безпеки України

Джерело:  online.ua
25 березня — День служби безпеки України

День служби безпеки України — фахове свято національного значення, що святкують саме двадцять п'ятого березня. В цю дату поздоровляють людей, що служать та працюють у СБУ. Найчастіше, саме в цю дату вищі чиновники нагороджують армійців грамотами та відзнаками, за службу та вірність державі. Служба безпеки України — це орган особливого призначення. Працівники СБУ виконують правоохоронну діяльність та несуть варту для гарантування державної безпеки України. 

Цікаві факти про Службу безпеки України та історичні моменти

Офіційно СБУ, як спецслужба була створена у 1992 році 25 березня. Перед організацією були поставлені головні цілі — оборона та забезпечення суверенітету держави, конституційного устрою, а також територіальної єдності країни. Підрозділи, що були створені в структурі служби безпеки — розвідка та контррозвідка, супротив тероризму, підрозділ боротьби з хабарництвом, військова контррозвідка, протистояння організованій злочинності та інше. Відомство активно розвивалося та співпрацювало з міжнародними організаціями.

Професійний празник службовців СБУ з'явився у 2001 році — березень місяць. Постановою головнокомандувача України Леонідом Кучмою був заснований День Служби безпеки України.

факти про Службу безпеки України

Цікаві факти про управління безпеки:

  • Служба безпеки країни співробітничає з різноманітними організаціями — спецслужби шістдесяти країн, профільні структури, більше сотні правоохоронних органів, міжнародні організації такі, як НАТО, ОБСЄ, ЄС, ООН;

  • В архівах СБУ зберігаються понад сто вісімдесят тисяч різних паперів, найстарші документи датовані 1918 роком;

  • Секретні радянські документи (спецслужби), були опубліковані лише у 2015 році;

  • Поблизу будинку Служби безпеки встановлено статую “Козак-переможець”, який символізує структуру.

За часи свого існування Служба Безпеки мала багато пертурбацій і перетворень. Нові труднощі, які постали перед Україною, спонукають Службу до нових реформ, найбільшої мобілізації сил та резервів, пошуку траєкторій вирішення надскладних завдань сучасного часу і ретельної підготовки до майбутнього.

Довготривала реформа СБУ

Стартував процес реформування спецслужб у 2019 році — було розпочато розробку закону про Службу безпеки України. Головною метою було зафіксувати нові пріоритети та організувати роботу СБУ так, щоб вона була максимально ефективною. Переформування мало створити дієві механізми для того, щоб служба краще реагувала на загрози, які постають у сучасному світі. Як приклад, протистояти агресії з боку російської федерації. Основні новації, які пропонувалися у даному законопроєкті:

  • Кібербезпека;

  • Охорона державної таємниці;

  • Боротьба з тероризмом.

На противагу від теперішньої організаційної структури СБУ, впродовж шістнадцяти років Служба безпеки складалася: органи державної охорони вищих службових чинів (до 1998 року), на їх основі створено Управління державної охорони України установи та підрозділи зовнішньої розвідки з військовими частинами радіоелектронної розвідки (до 2005 року), заснована Служба зовнішньої розвідки, а також відділи та підрозділи спеціальних телекомунікаційних систем із захисту інформації з підпорядкованими військами урядового зв'язку (до 2007 року), започаткована Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації держави.

Особовий склад СБУ ділиться на співробітників-військовослужбовців, працівників, які уклали із СБУ трудовий контракт, а також військовослужбовців строкової служби. Військовослужбовці СБУ поділяються на офіцерський, сержантський і старшинський, а також солдатський склад. Військовослужбовцям присвоюються військові звання.

Привітання з днем Служби безпеки України у віршах

25 березня з днем Служби безпеки України вітають усіх причетних. Щирі, теплі вітання з днем Служби безпеки України, які можна відправити близьким, друзям, колегам:

Настрою стрімкого, молодечих сил,

Творчого натхнення, соколиних крил.

В кожнім починанні - бачення мети,

У добрі та праці кожен день рости!

Рівноваги духу в радості й журбі,

За народну справу звершень в боротьбі,

Щоби Україна волею цвіла

І про неї слава на весь світ ішла.

***

Ви - наш захист, Ви - наша опора,

Ви - совість і честь нашої країни.

Служба, куди не беруть без розбору, -

Право там бути заслужити повинні.

Так, Ви - серйозно, так, Ви - суворо,

проте дуже просто ми вас привітаєм

хай справи і успіхи йдуть тільки вгору

щастя і мирного неба бажаєм.

Хай буде сильною рука,

Робота - у радість, хоча й нелегка

Нехай здоров’я - як та криця,

Хай служба завжди - як годиться!

Хай всюди - спокій, лад та мир!

Будь, як казковий богатир -

Могутній, нездоланний, зрозуміло?

З Днем СБУ, розвідник вмілий!

***

З Днем СБУ тебе вітаю!

Хай всміхнеться тобі доля,

Вдача поряд хай літає,

Буде дім, сім'я і воля.

***

Вітання з днем СБУ у прозі

Сердечно вітаємо співробітників Служби безпеки України! Сподіваємось, що у своїй діяльності ви завжди керуватиметеся патріотизмом, професіоналізмом, високою відповідальністю за долю кожної людини, за сьогодення і майбутнє України. Бажаємо вам успіхів у служінні нашій державі й народу, творчої наснаги та міцного здоров'я.

***

Всіх, хто відповідає за безпеку та спокій населення нашої країни, вітаємо з професійним днем. Нехай вас береже Бог від усякого лиха і ні на крок не відходить Ангел хоронитель. Повертайтеся кожен день в свої домівки в цілості й повному здоров’ї. Спасибі вам за наш спокій і безпеку.

***

У День СБУ я побажаю старанно працювати, захищати Україну і її жителів, не втрачати жодного шансу на удачу, завжди спрямовуватися вперед, осягаючи на шляху успіх і перемоги. Бажаю міцного здоров’я, відваги серця і мужності душі. Нехай буде в безпеці наша держава, і в благополуччі кожен громадянин.

***

Вітаю З Днем СБУ. Хочу побажати завжди стояти на вірній варті безпеки і спокою України, залишатися в будь-якій ситуації сильною і хороброю людиною, в будь-якій справі осягати величезний успіх і неймовірну удачу, прагнути до високих цілей і своїх бажань, жити в достатку і благополуччі.

***

Привітання з днем СБУ приймають люди, які стоять на сторожі безпеки держави, працівники і ветерани служби безпеки. Побажання міцного здоров’я, миру і злагоди, добробуту, натхнення, професійних успіхів!

Картинки з днем Служби безпеки України, якими можна поздоровити причетних:

Картинка з днем Служби безпеки України

Картинки з днем Служби безпеки України

Картинки з днем Служби безпеки України

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?