Чи напала росія на Україну через російськомовних?
Категорія
Блоги
Дата публікації

Чи напала росія на Україну через російськомовних?

Богдан Логвиненко
Богдан Логвиненко

Після учорашнього посту про небажання більше толерувати російську в побуті декілька людей запитали, чи я підтримую теорію, що росія напала на Україну через російськомовних.

Відповідаю:

Ні, навпаки – росія напала на Україну через україномовних. Через те, що ми вижили, через те, що не підкорились пропаганді, не клюнули на "одін народ". Хтось клюнув і пожалкував, це теж ок.

Українська мова не просто так заборонялася. Російська не просто так завжди усіма проросійськими партіями лобіювалась як друга державна. Ми маємо поважати всі мови світу, але і памʼятати, що є лиш одна, яку нам насаджували століттями і вона заслуговує на те, аби бути скасованою.

Росія русифікувала Ічкерію, Татарстан, Кубань, вона роками змивала поняття ідентичності малих народів у свій "вєлікій", крадучи та знецінюючи все "нєрусскоє". Тільки в російській є лайливі слова на позначення усіх сусідніх і так званих "братніх" народів. Цей інструмент – язык.

Росії не довелося воювати проти Білорусі, їм достатньо було схилити лукашенка до фактичної анексії. Зараз російські війська і спецслужби в Білорусі – як вдома. Що сталось з нами, коли те саме спробував зробити Янукович у 14-му? Ми відстояли власну ідентичність і власну мову.

Головний мій меседж у тому, що ті, хто говорять, що російськомовні спровокували цю війну – підігрують путіну. Бо якби ми всі говорили російською ще століття тому – могло б не бути ще і Голодомору, але ми б просто зараз були в армії о*ків, що веде загарбницьку війну, а не оборонну.

Тому переходити чи не переходити на українську – ваш вибір. Але в довгостроковій перспективі кожен із російськомовних все одно буде використаний як інструмент цієї війни. Це дуже сильне і грубе спрощення, бо очевидно, що є ще ряд причин, для яких росії необхідна ця війна.

Чому ж тоді росія вбиває в першу чергу російськомовних? Бо імперії похєр на людей. Було, є і буде завжди. Бо це люди без ідентичності, їх можна нарожать або завоювати ще і воювати вже новими завойованими. Мова – це наш оборонний мур, аби цього не сталось політично після перемоги.

Це зараз російськомовних 150 млн. Коли росія почне розвалюватись – і Ічкерія, і Татарстан почнуть активно відновлювати свої мови і забувати "вєлікій і могучій". Колись російською говоритимуть в межах кількох теперішніх областей рф і сільські старовіри.

Саме тому Казахстан вже зараз латинізує свою мову і проводить безліч заходів з її відновлення і усування російської з усіх можливих сфер. Саме тому в Латвії ви не зможете більше викликати швидку російською.

Цією мовою вже немає авторитетів, а скоро просто не буде з ким поговорити. Не втрачайте часу на перехід.

Якщо у вас виникли питання щодо історії української мови, раджу подивитись афігєзний відеопояснювач, який вийшов в нас на  Ukrainer  більше року тому і над яким працювали фантастичні  Остап Українець  та  Anastasia Levkova

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?