Від Крут до Донбасу: чи усвідомили українці вартість життя і свободи
Категорія
Блоги
Дата публікації

Від Крут до Донбасу: чи усвідомили українці вартість життя і свободи

Микола Мединський
Микола Мединський

Яка рушійна сила поєднує покоління українського народу у боротьбі за державність, що спільного у битви під Крутами і Революції Гідності, чи навчилися українці цінити вартість життя і свободи, - у відеоблозі Миколи Мединського на ONLINE.UA

Слава Ісусу Христу, слава Україні! Виїзд на лінію фронту у нас розпочався цікавим проектом "Вартість життя, вартість свободи". Мета його – вшанування пам'яті полеглих героїв за свободу України. Від Крут – до Майдану, від Майдану – до полеглих воїнів на війні на сході України.

Розпочали ми свою роботу у місті Краматорськ, де зібралися представники різних громадських організацій, зібралося місцеве населення. Ми розпочали молитвою "Вервиця перемоги" перед іконою Богородиці Єднання.

Також у межах нашої роботи проводилася виставка фронтової фотографії фоторепортера Івана Миколини-Костюка, перегляд фронтових фільмів режисера Сергія Лисенка. Також була зустріч у межах телемосту із Канадою у місті Краматорськ 22 лютого, 25 лютого у місті Слов'янськ – з українцями з Нью-Йорка.

Ми задумалися над тією жертвою, котру принесли воїни під Крутами – діти, студенти. Яку вона має важливість для нас із вами, як вона поєднана із жертвою Небесної Сотні на Майдані. І беззаперечно поклали перед собою запитання: а що поєднує цілі покоління українського народу у боротьбі за державність? Поклали перед собою запитання: що є рушійною силою, що надихає, що надає нам наснаги?

Прийшли спільного висновку: рушійною силою всіх поколінь українського народу являється перш за все дух віри і дух свободи.

Варто пригадати слова одного із мемуаристів, учасника бою під Крутами. Він говорить: "Треба було глянути тільки на їхні обличчя і побачити вираз тільки їхніх очей. І тоді ставало зрозуміло, що будь-які резонні доводи безсилі щось змінити у їхньому рішенні протистояти ворогові свого народу до кінця".

Читайте також: Будь-яка торгівля з окупантом, з московським ординцем - злочин

Як завершення нашої спільної зустрічі, нашого проекту, поклали перед собою запитання: а що потрібно, щоб достойно завершити цей проект, що потрібно, щоб достойно завершити його переможним кінцем?

Потрібні нам єдність, віра та ревність у боротьбі. Як я вже сказав, друга частина проекту відбувалася у місті Слов'янську, але символічно завершилася вона на фронті – в межах Мар'янки, із бійцями окремої тактичної роти Української добровольчої армії "Волинь".

Там, на фронті, напевно, по-особливому відчувається той дух, котрий надавав наснагу хлопцям під Крутами, дух, котрий надавав наснагу всім нам на Майдані. Ви знаєте, вартість життя – то є вартість нашої свободи.

Читайте також: У "руського миру" в Україні є небезпечний союзник

Чи навчилися ми її цінити? Чи навчилися ми цінити вартість життя хлопця на фронті? Беззаперечно. Тому що вони зі смертю зустрічаються кожен день, можна сказати без перебільшення – повсякчас, похвилинно.

Чи навчилися вони цінувати вартість свободи? Так, навчилися. Бо на їхніх очах десятки, а в декого, на жаль, і сотні побратимів заради свободи нашого українського народу поклали своє життя.

Підходимо до висновку: тільки народ, котрий усвідомив вартість життя і свободи, зможе побудувати повноцінну українську державу.

Слава Україні!

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?