10 продуктів з вашого столу, які ніколи не можна давати кішці
Категорія
Коти
Дата публікації

10 продуктів з вашого столу, які ніколи не можна давати кішці

10 продуктів з вашого столу, які ніколи не можна давати кішці
Джерело:  online.ua

Годувати кішку борщами, вчорашніми котлетами та макаронами не можна, навіть якщо вона з цим не згодна! Людська їжа насичена жирами та вуглеводами – вони не потрібні вусатим хижакам і можуть зіпсувати тварині шлунок. Гід Онлайн дізнався, чим ніколи не можна годувати кішку і які продукти зі столу повинні бути для тварини під категоричною забороною.

Чим не можна годувати кішку - список заборонених продуктів

Молоко

Фото: envato.com

По аналогії з іншими ссавцями, з народження котенята харчуються одним лише молоком, а, подорослішавши, вони перестають засвоювати цей продукт. Харчування молоком може викликати розлади травлення у кішки та призвести до діареї.

Кисломолочна продукція небезпечна для кішок. Давати чотирилапим улюбленцям можна йогурти, кефір, ряжанку, нежирну сметану. Головне, щоб вони містили мінімум жиру.

Риба

Попри стереотип, що коти обожнюють рибу, часто кормити такою їжею кішку все ж не варто. У рибі надто висока для кішок концентрація білку та мінералів, які можуть викликати у тварини сечокам’яну хворобу та запалення нирок.

Також кормління кішки рибою може викликати дефіцит вітаміну K. Не слід забувати й про те, що у річковій рибі можуть бути гельмінти, які передаються новому господарю через необроблене м’ясо.

Кістки

Фото: unsplash.com

Рибні кістки становлять серйозну небезпеку для кішки – їх гострі краї можуть пошкодити стінки шлунково-кишкового тракту, а також застряти у глотці. Не менш небезпечні трубчасті кістки птиці - вони утворюють багато гострих уламків та можуть травмувати стравохід, шлунок чи кишківник. Замість кісток краще давати кішкам курячі шийки, спини та голови.

Печінка

Якщо дуже часто давати кішці печінку, це може спричинити у неї передозування вітаміном А. Такий профіцит може привести до остеопорозу та деформації кісток.

Інша загроза сирої печінки полягає у тому, що у ній можуть бути личинки глистів. Тому, щоб уникнути зараження паразитами, печінку, перш ніж давати улюбленцю, необхідно ретельно відварювати.

Свинина

Фото: unsplash.com

У сирому свинячому м’ясі можуть бути трихинелли – рід паразитичних круглих хробаків, які живуть в організмі хижих ссавців. Для того, щоб виключити ризик зараження трихинелльозом, м’ясо має проходити теплову обробку.

Також свинина дуже жирна, тому надмірне вживання її кішкою може призвести до ожиріння, діабету, травних розладів та приступів діареї.

Цукор, цукерки та інші солодощі

Велика кількість цукру може стати причиною ожиріння та діабетичної хвороби у кішки. Солодощі часто містить штучний підсолоджувач ксиліт, який є дуже токсичним для кішок.

Отруєнні цією речовиною супроводжується блюванням, судомами, порушення координації та може призвести до летальних випадків. Також може розвинутися печінкова недостатність.

Кава, чай, какао, шоколад

Продукти з великим вмістом кофеїну надзвичайно небезпечні для кішок. Потрапляючи у кров, кофеїн викликає прискорене дихання та серцебиття. Також під дією кофеїну виникає м’язовий тремор. При важкій інтоксикації може статися зупинка серця. А ще у шоколаді міститься теобромін – теж доволі небезпечна для кішок речовина, яка може спричинити судоми та тахікардію.

Цибуля та часник

Цибуля та часник – два надзвичайно токсичних продукти для кішок. Вони містять дисульфіди та органічні сульфоксиди, які у шлунку перетворюються на сірчані сполуки. Не важливо, в якому вигляді будуть ці продукти рослинного походження – порошкоподібному, сирому чи у складі іншої їжі. Їх вживання несе величезну шкоду ШКТ, а при відсутності вчасного лікування може викликати анемію у тварини.

Виноград та родзинки

Фото: pixabay.com

Виноград у свіжому та засушеному вигляді також дуже токсичний для чотирилапих вихованців. Він викликає отруєння організму кішки, з яким виникає блювота та гіперактивність.

Також після вживання винограду у тварини може з’явитися ниркова недостатність. Варто зазначити, що назва токсичної речовини, яка міститься у винограді та може зашкодити кішці, досі не визначена. Потрібно просто уникати потрапляння винограду та родзинок до раціону тварини.

Гриби

Гриби є дуже тяжким та токсичним продуктом для кішок, який вкрай повільно перетравлюється. Отруєння тварини грибами супроводжується підвищеним слиновиділенням, блюванням, діареєю, слабкістю та брадикардією. Також може бути серйозно уражена печінка. При перших ознаках отруєння грибами слід негайно доставити тварину у ветеринарну клініку.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?