12 ознак постковідного синдрому. Як його позбутися?
Категорія
Здоров'я
Дата публікації

12 ознак постковідного синдрому. Як його позбутися?

12 ознак постковідного синдрому. Як його позбутися?
Джерело:  online.ua

Коронавірусна інфекція здатна залишати по собі довготривалі наслідки для організму. Приблизно у 20% людей, що перехворіли на COVID-19, впродовж 12 тижнів і навіть довше спостерігаються характерні симптоми. Це явище отримало власну назву – Long COVID. Гід Онлайн з'ясував, як проявляється постковідний синдром та чи можна полегшити свій стан після ковіду.  

Що таке постковідний синдром?

Фото: unsplash.com

Постковідний синдром – це прояв руйнівних наслідків захворювання на коронавірус для здоров’я навіть після того, як визнається, що пацієнт одужав, а тести підтверджують відсутність збудника хвороби в організмі. Ці наслідки можуть стосуватися різних органів та систем, або навіть психічного стану пацієнта.

Так, дослідження виявили, що COVID-19 наносить сильні пошкодження на клітковому рівні легеням, серцю, кровоносним судинам, головному мозку, ниркам та шлунково-кишковому тракту.

Окрім цього, у багатьох пацієнтів виникає тромбоз – внутрішня оболонка судин запалюється, в результаті чого виникають складнощі зі зсіданням крові. Мікроскопічні тромби створюють додаткове навантаження на серцево-судинну систему, а також на нирки та щитовидну залозу, погіршуючи їхню роботу.

Руйнує коронавірус й нервову систему. В першу чергу, він пошкоджує клітини головного мозку, що призводить до різноманітних порушень, включаючи безсоння, надмірну тривожність, депресію, а також проблеми з диханням.

Також у людей, що перенесли хворобу, були виявлені побічні прояви з боку імунної системи. Вірус здатен провокувати аутоімунні реакції, в результаті яких в організмі виникають хронічні запальні процеси. Це відбувається внаслідок виділення великої кількості медіаторів імунними клітинами.

У вигляді яких симптомів проявляється постковідний синдром?

Фото: envato.com

Постковідний синдром має характерну симптоматику, яка, втім, може бути як яскраво вираженою, так і слабо помітною. Все залежить від загального стану здоров’я пацієнта, його віку, наявності хронічних захворювань та шкідливих звичок. В деяких випадках прояви синдрому спостерігаються хвилеподібно, а в інших – поступово сходять нанівець.

Найбільш розповсюдженими є такі симптоми Long COVID:

  • Відчуття постійної перевтоми. Навіть молоді люди, які до хвороби були сповненими сил та енергії, відмічають постійну втому, розбитість та слабкість, які не проходять навіть після відпочинку та тривалого сну.

  • Задишка та біль у грудях при глибокому вдиханні. Ковід сильно ушкоджує легеневу тканину, в результаті чого легені перестають працювати на повну силу. В результаті цього можуть спостерігатися проблеми з диханням.

  • Головні болі. Пацієнти скаржаться на неприємне відчуття напруги в області лоба, скронь чи потилиці. При цьому може виникати запаморочення та «стрибати» артеріальний тиск.

  • Артралгія. Через болі в м’язах та суглобах стає важко ходити та виконувати елементарні дії.

  • Втрата волосся. Через неврологічні, судинні та ендокринні збої можуть випадати цілі пасма. Згодом волосся відновлюється. Також виникають проблеми з нігтями та шкірою (судинні та васкулітні прояви на шкірних покривах).

  • Запалення ротової порожнини. У роті виникають невеликі язви (стоматит), які супроводжуються болем під час прийому їжі.

  • Розлади невралгічного характеру. Людина стає розсіяною та забудькуватою, можуть навіть виникати панічні атаки, які супроводжуються сильною задухою.

  • Розлади системи травлення. При постковідному синдромі часто виникає діарея, болі в шлунку, нудота. Також часто зустрічається втрата апетиту, і як наслідок – сильне схуднення.

  • Проблеми з психікою. Депресивний стан супроводжується відчуттям смутку, втратою сенсу життя, пригніченням настрою (або його перепадами) та відсутністю мотивації братися за будь-які справи.

  • Субфебрильна температура тіла впродовж тривалого часу. Також може виникати гіпотермія або часта зміна температури. При цьому людина відчуває озноб.

  • Інтенсивне потовиділення. Захворювання провокує гіпергідроз, при якому організм втрачає вологу.

  • Безсоння. Порушення сну проявляються у вигляді частих нічних пробуджень, нічних жахіть, а також складнощів з відходом до сну.

Як позбутися постковідного синдрому?

Фото: envato.com

Лікування постковідного синдрому потребує звернення до медичного закладу, адже самотужки позбутися неприємних симптомів доволі важко. На сьогоднішній день розроблені спеціальні програми реабілітації пацієнтів, що перехворіли на COVID-19.

Ці програми включають в себе комплексне обстеження організму, фізіотерапію, оксигенотерапію, роботу з психологами, невропатологами, тощо.

Важливо!
Вся інформація в даному розділі представлена виключно з метою ознайомлення — не використовуйте її для самодіагностики та самолікування. Для встановлення діагнозу та призначення лікування обов’язково звертайтеся до профільного фахівця.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?