15 січня: яке сьогодні свято і що не можна робити у Сильвестрів день
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

15 січня: яке сьогодні свято і що не можна робити у Сильвестрів день

15 січня: яке сьогодні свято і що не можна робити у Сильвестрів день
Джерело:  online.ua

15 січня 2022 року за народним календарем відзначаємо Куряче свято. У церковному календарі 15 січня – день пам'яті святого Сильвестра, який був першим Папою Римським. Які ще свята сьогодні відзначають в Україні та світі? Гід Онлайн розповідає, яке сьогодні свято, що воно означає, що можна і не можна робити 15 січня, які існують прикмети, хто святкує День янгола 15 січня і які цікаві та важливі події відбувалися цього дня.

Яке свято 15 січня 2022 року?

Фото: envato.com

15 січня у народному календарі відведено під Куряче свято. Цей день заведено присвятити догляду за птахами. У селах господарі чистять курники та вішають у них оберіг від нечистої сили. Оберіг для курей - це чорний камінь з діркою посередині, називається він "курячий бог". Дітям цього дня прийнято дарувати унікальні іграшки - півники із глини. До речі, ця традиція досі збереглася у багатьох селах.

Церковне свято 15 січня – Сильвестрів день. Воно присвячене пам'яті святого Сильвестру. Він вважається першим правознавцем і тим, хто переконав імператора Костянтина визнати християнську релігію. Це сталося завдяки чудовому зціленню імператора-язичника від прокази. По легенді, після одужання Сильвестр охрестив Костянтина. Також є легенда про те, що саме Сильвестр зміг врятувати світ від кінця світу, спіймавши старозавітне чудовисько – морського змія Левіафана.

15 січня – це сьомий день різдвяних святок. За традиціями, він проходить у веселощі та іграх. Люди продовжують ходити один до одного в гості та влаштовують пишні гуляння.

15 січня також відзначаємо:

  • День народження Вікіпедії

  • День посадки дерев у Єгипті

  • День пошуку зниклого відлуння

  • День бублика

  • День капелюха

  • День полуничного морозива у США

Що не можна робити 15 січня

Головне табу на 15 січня - страви з курки та зловживання алкоголем. У Куряче свято вони можуть призвести до втрати щастя та потрапляння під владу темних сил.

Також 15 січня не можна:

  • підстригатися - волосся довго не зростатиме;

  • виносити сміття - протягом усього року доведеться розлучатися з тим, що вдалося важко заробити;

  • піднімати куряче перо із землі – може щастя упорхнути;

  • розповідати сни, в яких були курка чи півень - вони сняться до прибутку, щоб не наврочити, про такі сновидіння краще мовчати;

  • проводити день у тиші - погань боїтися шуму, тому важливо відлякати її веселощами.

Що потрібно зробити 15 січня

У Сильвестрів день потрібно прочитати молитву про порятунок від хвороб, для зустрічі нареченого та заміжжя, для зміцнення любові в сім'ї, для удачі в бізнесі, від злиднів. Можна прочитати заговір від лиха. Вважається, що 15 січня він має особливу силу. Для цього на світанку потрібно набрати трохи води в скляний посуд і вимовити над нею такі слова:

"Вода-водиця, свята заговорена, зло відведи, благо поклич, пітьму розжени, а наш дім щастям наповни. Нехай всі, хто живе в цьому будинку, печалі й хвороб не знають. Амінь"

Після цього водою потрібно вимити двері, а залишки вилити за поріг.

Прикмети на 15 січня

Фото: envato.com

Прикмети 15 січня переважно пов'язані з погодою.

  • Мороз на Сильвестра - до швидкої відлиги,

  • багато хмар 15 січня - до зміни погоди,

  • півні співають – до потепління;

  • сорока на даху - до снігопадів,

  • кури рано лягли спати - до сильних морозів.

Іменини 15 січня

Іменини 15 січня відзначають Борис, Кузьма, Петро, Серафим, Сергій. Також День ангела у Сильвестра, Уляни та Юлії.

15 січня - цікаві факти та важливі події дня

  • 15 січня 1759 року вперше був відкритий для публіки Британський музей.

  • 15 січня 1776 року у Львові вийшов перший екземпляр відомого періодичного видання на території України Gazette de Leopol.

  • 15 січня 1892 року вперше в газеті було опубліковано 13 правил гри в баскетбол. Їх підготував автор баскетболу Джеймс Нейсміт.

  • 15 січня 1907 року батько радіо та дід телебачення Лі де Форест отримав патент на триелектродну вакуумну трубку. З її допомогою через радіо передається голос та музика.

  • 15 січня 1943 року у США завершилося будівництво Пентагону.

  • 15 січня 1993 року вийшла остання, 2137-я серія серіалу "Санта-Барбара".

Гороскоп на 15 січня 2022 року для всіх знаків зодіаку

Фото: envato.com

Овен

Успішний день для зустрічей та переговорів. У сім'ї можливі сварки. Не дозволяйте емоціям взяти над вами гору - ситуація незабаром вирішиться.

Телець

15 січня Тельці матиме гармонію у всьому - і в сім'ї, і на роботі. Заплануйте на цей день цікаві справи та завдання. Ви впораєтеся з ними з успіхом.

Близнюки

З'являться виснажливі завдання, які вимагатимуть багато часу та наполегливості. Беріться сміливо за них – енергії вистачить. Будьте обережнішими із зайвими витратами. Зараз краще економити гроші та уникати незапланованих покупок.

Рак

Ракам 15 січня відпочивати і веселитися вийде краще, ніж працювати. Якщо є можливість, заплануйте собі день релаксу, оскільки бути ефективним у робочому середовищі сьогодні не вийде.

Лев

Леви 15 січня можуть мати серйозну фінансову розмову. Її результати будуть на вашу користь, тому сміливо висловлюйте свою думку та точку зору.

Діва

Дівам 15 січня буде властива якась легковажність, через яку на роботі можуть виникнути проблеми. Перевіряйте уважно кожну виконану задачу, щоб уникнути помилок і їх несприятливих наслідків.

Терези

15 січня з самого ранку Терези наповнюватимуться ентузіазмом і братимуться з азартом за будь-яку справу. День у всьому пройде успішно, довіряйте своїй інтуїції.

Скорпіон

У Скорпіонів 15 січня може виникнути потреба укладати важливі угоди. Якщо планували їх наперед, то все пройде успішно. Увечері заплануйте романтик із другою половинкою - порадуйте і себе, і кохану людину.

Стрілець

У Стрільців 15 січня – плідний день. Турбот навалиться чимало, але якщо ефективно використовувати кожну хвилину, то завалу вдасться розгребти дуже швидко. Може виникнути нове джерело доходу. Не проґавте шанс виправити своє фінансове становище.

Козоріг

Козорогам 15 січня вдасться домовитися навіть із тими, з ким довго не вдавалося знайти порозуміння. День також сприятливий для шопінгу – побалуйте себе річчю, про яку давно мріяли.

Водолій

Водоліям 15 січня не варто витрачати енергетичний ресурс на дрібниці. Нічого не приймайте близько до серця, що не варто уваги. Постарайтеся впоратися зі своїми емоціями - не давайте волі агресії та гніву.

Риби

У Риб 15 січня - день романтики, кохання та пристрасті. У діловій сфері також повний штиль – ваші ідеї матимуть підтримку керівництва, а колеги з радістю допоможуть реалізувати задумане.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?