Іменини у січні 2022: хто і коли відзначає День ангела
Категорія
Імена
Дата публікації

Іменини у січні 2022: хто і коли відзначає День ангела

Іменини у січні 2022: хто і коли відзначає День ангела
Джерело:  online.ua

Іменини – це день, коли вшановують святого з певним іменем. Така традиція існує в християнстві вже багато століть. При хрещенні дитині дається церковне ім’я зі святців – церковного календаря, в якому позначенні дні вшанування святих. Такий обряд дає малюку небесного покровителя. У свій День ангела люди звертаються до своїх святих заступників та просить у них здоров'я, миру в родині та благополуччя.
Гід Онлайн підготував календар іменин на січень - хто та коли відзначає День ангела в перший місяць року.

Іменини у січні 2022 - календар

Фото: unsplash.com

1 січня. Григорій – чоловіче ім’я, що має грецьке походження. Це одне з небагатьох християнських імен, що «дожило» до наших часів з моменту утворення нашої релігії. Воно уособлює найкращі якості християнина – доброту, смиренність, відданість Богу. Покровителем є святий Григорій, що жив у III столітті.

1 січня відзначають іменини також Ілля, Тимофій та Аглая.

2 січня. Данило – чоловіче ім'я біблійного походження, яке вперше зустрічається в давньоєврейських джерелах, зокрема у Старому Заповіті. Буквально воно перекладається як «Бог – мій суддя». У християнській традиції Данило – один з найбільш шанованих старозавітних пророків. Це ім’я носили мученик Данило Кесарійський, страчений у 308 році н.е., преподобний Данило Стовпник, а також князь Данило Московський (XIII ст).

Також 2 січня відзначають іменини: Антон Іван, Гнат, Ян.

3 січня. Леонтій – чоловіче ім'я, відоме в Давній Греції як Леонтіос, що походить від слова «леонтейос» – «левиний». У православній традиції вшановуються такі святі, як Леонтій Строцюк (священномученик, диякон), Леонтій Валаамський (преподобномученик), Леонтій Триполійський (воєначальник та мученик), Леонтій Олександрійський (мученик) та Леонтій Філософ.

Також 3 січня відзначають іменини: Михайло, Микита, Петро, Сергій, Уляна, Юліана.

4 січня. Дмитро – чоловіче ім'я давньогрецького походження, перекладається як «присвячений богині Деметрі». Найбільш відомий святий, що носив це ім’я – Димитрій Донський, який здолав непереможне татаро-монгольське іго під час Куліковської битви у 1380 році. Також відомі мученики Димитрій Солунский та Димитрій Ростовський – єпископ та автор збірника «Житіє святих».

Також 4 січня відзначають іменини: Теодор, Федір, Анастасія.

5 січня. Давид – давньоєврейське чоловіче ім’я, яке перекладається як «коханий», «улюблений», «любимий». Найвідоміший святий з цим ім’ям – старозавітний цар та пророк Давид. Він відомий завдяки біблійській історії, коли будучи ще хлопчиком, Давид зміг перемогти філістимського велетня Голіафа, влучно кинувши йому в голову камінь з пращі. Інші відомі святі – Давид Гареджийский та Давид Валаамский.

Також в цей день відзначають іменини Василь, Іван, Макар, Павло, Ян.

6 січня. Микола – чоловіче ім’я, яке прийшло у давньоруську мову з Греції. Дослівно воно перекладається як «переможець народів». Найвідомішим святим у християнстві є Микола Чудотворець, архієпископ Мирлікійський. Святий Микола відомий своїм милосердям та турботою про нужденних. Також історії відомий мученик Микола Болгарський, який був закатований Турками-Османами за віру у XVI столітті.

Також 6 січня відзначають іменини Сергій, Інокентій, Агата, Євгенія, Клавдія.

8 січня. Василь – слов’янське ім’я, яке прийшло до нас з Давньої Греції. В перекладі воно означає «царський». У християнському збірнику імен ім'я Василь співвідноситься з кількома ранньохристиянськими святими – Василем Амасійським, Василем Анкірським, та в першу чергу – з Василем Великим, одним із засновників Церкви.

Також8 січня відзначають іменини:

  • Олександр,

  • Григорій,

  • Дмитро,

  • Юхим,

  • Костянтин,

  • Леонід,

  • Михайло,

  • Микола,

  • Августина,

  • Агрипіна,

  • Анфіса,

  • Марія.

9 січня. Лука – чоловіче ім’я, що походить від грецького імені Лукас (світло). Християни вшановують євангеліста та правознавця Луку, який входив до числа «апостолів від сімдесяти». Також в християнських джерелах згадуються й інші святі з таким ім’ям.

Також 9 січня відзначають іменини Степан, Теодор, Тихін, Федір, Антоніна.

10 січня. Олександр – одне з найпопулярніших слов’янських чоловічих імен, яке перекочувало до нас зі стародавньої Греції. Найвідоміша людина під цим ім’ям – Олександр Великий, полководець з Македонії, що свого часу створив величезну імперію. Щодо християнських святих, до найвідомішим з них є Олександр Невський, який переміг лицарів-хрестоносців підчас «Льодового побоїща».

Також в цей день відзначають іменини Аркадій, Юхим, Ігнат, Леонід, Микола, Петро, Симон, Агата.

11 січня. Варвара – жіноче ім’я, яке перекладається з грецької, як «чужоземка». Найбільг відома жінка у християнстві, як носила це ім’я – Варвара Иліопольска, великомучениця, зо була страчена у Римській імперії у III столітті.

Також 11 січня відзначають іменини Веніамін, Георгій, Єгор, Іван, Лаврентій, Марк, Ян, Агрипіна, Анна, Євдокія, Єфросинья, Мотрена, Наталя.

12 січня. Марія – жіноче ім’я, утворене від давньоєврейського імені Маріам, що, у свою чергу, має декілька варіантів перекладу. Один із них означає «відкинута», тоді як інший – «сумна». У Святцях вказана Свята рівноапостольна Марія Магдалина – блудниця, яка покаялася після зустрічі з Ісусом Христом та стала його вірною супутницею. А от ім’я Діви Марії Богородиці використовувати не можна, адже через свою благочестивість вона вважається заступницею всього людства.

Також 12 січня відзначають іменини Антон, Данило, Лев, Макар, Анісія, Аріна, Ірина.

13 січня. Михайло – древньоєврейське чоловіче ім’я, яке дослівно перекладається як «подібний Богу». Ангел з таким ім’ям згадується у Книзі Данила, а також у Корані. Православні шанують Святителя Михайла, який жив у Києві у Х столітті.

Також 13 січня відзначають іменини Петро та Меланія.

14 січня. Петро – староєврейське чоловіче ім’я, що перекладається як «камінь». Це ім’я носив улюблений учень Ісуса Христа – апостол Петро. До навернення в християнство Симон (саме так звали майбутнього апостола) разом з братом Андрієм були звичайними рибалками.

Також 14 січня відзначають іменини Олександр, Богдан, Василь, В'ячеслав, Григорій, Єремей, Іван, Михайло, Микола, Платон, Трохим, Яків, Ян, Емілія.

15 січня. Марк – чоловіче ім'я латинського походження, яке було одне з 18 основних особистих імен у Стародавньому Римі та активно використовується й досі. Ймовірно бере початок від Марса – бога війни. Серед святих, що носили дане ім’я, можна згадати євангеліста Марка (одного з апостолів сімдесяти), священномученика Марка Римського та Марка Ефеського – учасника Ферраро-Флорентійського собору.

Також 15 січня відзначають іменини Василь, Кузьма, Петро, Серафим, Сергій, Уляна, Юліана.

Фото: pixabay.com

16 січня. Ірина – жіноче ім'я, що має грецьке походження. Можливо, веде свій початок від імені богині мирного життя у давньогрецькій міфології Ейрени. Також перекладається як «мир», «спокій». У християнстві відомі мучениці Ірина Аквілейська та Ірина Фролова.

Також 16 січня відзначають іменини Гордій, Аріна,

17 січня. День Ангела святкують: Олександр, Аристарх, Артем, Архіп, Афанасій, Денис, Юхим, Йосип, Клим, Лука, Марк, Микола, Остап, Павло, Прохор, Родіон, Семен, Станіслав, Степан, Тимофій, Трохим, Філіп, Ераст, Яків .

18 січня. Йосип – стародавнє біблійне ім’я, що перекладається з івриту, як «Доданий, або той, що має додатися». Неодноразово зустрічається у Старому та Новому Заповітах. Зокрема, так звали чоловіка Діви Марії.

Також 18 січня відзначають іменини Григорій, Лук'ян, Матвій, Роман, Сергій, Хома, Аполінарія, Євгенія, Тетяна.

19-20 січня. Іван (Йоханан) – чоловіче ім’я, що перекладається з давньоєврейської мови, як «Бог (Яхве) помилував». Так, наприклад, Це ім'я носив апостол та євангеліст Іоанн Богослов. У сучасній формі ім’я Іван дуже розповсюджене на пострадянському просторі.

Також в ці дні відзначають іменини Опанас, Василь, Ян.

21 січня. Віктор, Антон, Володимир, Вольдемар, Георгій, Григорій, Дмитро, Євген, Єгор, Омелян, Ілля, Михайло, Еміль, Юліан, Василіса, Домініка.

22 січня. Павло – чоловіче ім'я латинського походження, що перекладається як «малий», «невеликий». Ім'я у різних варіаціях набуло популярності у різних народів, сповідуючих християнство, завдяки апостолу Павлу – одному з дванадцяти учнів Ісуса.

Також 22 січня відзначають іменини Захар, Петро, Філіп, Антоніна.

23 січня. Анатолій – древньогрецьке ім’я, значення якого – «схід сонця». У цього імені є два святих покровителя – Святий Анатолій Оптинський та Святий Анатолій Оптинський Молодший. Ці монахи були пустельниками та засновниками скиту.

Також 23 січня відзначають іменини Григорій, Макар, Павло, Петро, Арсенія.

24 січня. Віталій – чоловіче ім'я давньоримського походження. На Русь воно потрапило разом з християнством з Візантії. Святими покровителями цього імені є Преподобний Віталій Олександрійський та Преподобний мученик Віталій (Кокорєв).

Також 24 січня відзначають іменини Володимир, Вольдемар, Йосип, Михайло, Микола, Степан, Теодор, Федір.

25 січня. Тетяна – жіноче ім’я, що було поширене у Древньому Римі. Найбільш відома мучениця у християнстві з цим ім’ям – Свята Татіана (Римська). Вона була страчена за віру в Ісуса Христа після багатоденних катувань та вимог відмовитися від віри.

Також в цей день відзначають іменини Ілля, Макар, Петро, Сава.

26 січня. Яків(Іаков) – одне з біблейських імен, яке перекладається з древньоєврейської мови як «слідувати по п’ятам». Згідно до Старого Заповіту, Яків був братом-близнюком Ісава і народився, тримаючись за п'яту старшого брата. Також християнам відомі мученики Яків Алферів та Яков Персидський (пресвітер).

Також 26 січня відзначають іменини Опанас, Єлізар, Максим, Петро.

27 січня. Андрій – це чоловіче ім’я прийшло з грецької мови, де означало «мужній», «сміливий». В першу чергу слід згадати Андрія Первозванного, апостола Ісуса Христа (брат Петра) та мученика за віру, що був закатований римлянами у 67 році н.е.

Також 27 січня відзначають іменини Адам, Аристарх, Веніамін, Давид, Єремей, Іван, Ілля, Йосип, Макар, Марк, Павло, Сава, Сергій, Степан, Ян, Ніна.

28 січня. Олена – це жіноче ім’я також походить з давньогрецької мови, де часто згадується в міфах та сказаннях. Є версія, що це ім’я переводиться як «сонячне світло». У християнській традиції ім'я Олена пов'язано, перш за все, зі святою рівноапостольною Оленою Константинопольською (жила в III-IV ст. н.е.), матір'ю римського імператора Костянтина Великого, який відомий тим, що впровадив християнство, як державну релігію в Римській імперії.

Також 28 січня відзначають іменини Гавриїл, Іван, Михайло, Павло, Прохор, Ян, Альона, Ілона.

29 січня. Симон – поширене біблійне ім'я єврейського походження. Таке ім’я носив один з дванадцяти апостолів Ісуса Христа, при цьому воно часто зустрічається і в інших релігійних джерелах.

Також 29 січня відзначають іменини Іван, Максим, Петро, Ян, Леонілла, Неоніла.

30 січня. Антон – чоловіче ім’я, що походить від давньоримського імені Антоній. Існує версія, що ім’я походить з грецької мови, де схоже слово означає «боротися, вступати в поєдинок». Святим заступником є Преподобний Антоній Великий, який жив у Єгипті та став першим монахом-відлюдником, заснувавши традицію пустельництва.

Також 30 січня відзначають іменини Віктор, Георгій, Єгор, Іван, Павло, Ян, Антоніна.

31 січня. Володимир – староруське чоловіче ім’я. Це ім’я носи князь Володимир Великий (Святославович), який відомим тим, що провів Хрещення Русі у 988 році. Також християнство при ньому набуло статус державної релігії. Окрім цього, згадується священномученик Володимир Дамаскін.

Також 31 січня відзначають іменини:

  • Олександр,

  • Опанас,

  • Вольдемар,

  • Дмитро,

  • Євген,

  • Омелян,

  • Іларіон,

  • Кирило,

  • Максим,

  • Михайло,

  • Микола,

  • Сергій,

  • Еміль,

  • Ксенія,

  • Марія,

  • Оксана.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?