16 січня: яке сьогодні свято і що не можна робити у Гордєєв день
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

16 січня: яке сьогодні свято і що не можна робити у Гордєєв день

16 січня: яке сьогодні свято і що не можна робити у Гордєєв день
Джерело:  online.ua

16 січня 2022 року в Україні вшановують пам'ять кіборгів - захисників Донецького аеропорту. За народним календарем святкуємо Гордєєв день. Які ще свята цього дня відзначають в Україні та світі? Гід Онлайн розповідає, яке сьогодні свято, що воно означає, що можна і не можна робити 16 січня, які існують прикмети, хто святкує День янгола 16 січня і які цікаві та важливі події відбувалися цього дня.

Яке свято 16 січня 2022 року?

У неділю, 16 січня 2022 року, в Україні – День пам'яті кіборгів, військових добровольців, які 242 дні захищали Донецький аеропорт від російських бойовиків. Бої за ДАП тривали майже рік – з травня 2014-го до січня 2015-го. Захищаючи Донецький аеропорт, загинуло понад 200 українських захисників, понад 300 отримали поранення.

У народному календарі 16 січня – Гордєєв день. Цей мученик жив у 3 столітті та поплатився життям за відмову зректися християнської віри. У народі на день Гордія згадують, що гордість - це порок. Цього дня не можна нічим хвалитись, щоб нечиста сила в мить не забрала все нажите.

 Фото: envato.com

16 січня також день пам'ять старозавітного пророка Малахії. Цей день вважається вдалим для лікування будь-яких хвороб та позбавлення від пристріту. За прикметами, у день Малахії потрібно готувати страви з сиру, які є оберегами для здоров'я та приваблюють удачу.

16 січня за традицією продовжуються різдвяні святки. Вечір цього дня вважається одним із найстрашніших у році. Наші пращури вірили, що саме цього вечора активізуються відьми, чаклуни і всяка нечисть.

16 січня також зазначають:

  • Всесвітній день релігії

  • Всесвітній день снігу

  • Міжнародний день гарячої та гострої їжі

  • День "Цінуйте дракона"

  • Міжнародний день Beatles

Збірник найкращих пісень The Beatles - відео

Що не можна робити 16 січня

Головна заборона 16 січня стосується хвастощів. Не можна нікому розповідати про свої здобутки, щоб не втратити їх.

16 січня також не можна:

  • прибирати в будинку та виносити сміття - можна позбутися щастя;

  • носити обновки – речі можуть раптово зіпсуватися;

  • довго спати – можуть виникнути проблеми зі спиною;

  • брати гроші у борг – до затяжних фінансових проблем.

16 січня варто допомогти нужденним. Все, що ви віддасте людям безкоштовно - повернеться сторицею і обернеться великим успіхом.

Прикмети на 16 січня

   Фото: envato.com

Прикмети на Гордія пов'язані із погодою.

  • Яка погода 16 січня, така сама буде й у березні.

  • Йде сніг – до морозів.

  • Іній на деревах – на сонячну погоду.

  • Багато хмар - до хуртовини.

  • Ранній світанок - до швидкого снігопаду.

Іменини 16 січня

16 січня іменини відзначають Гордій, Ірина та Василь. Також День Ангела у Аріни.

16 січня - цікаві факти та важливі події дня

  • 16 січня 1918 року Українська Центральна Рада ухвалила закон про створення української добровольчої армії.

  • 16 січня 1920 року у Конституції США було закріплено сухий закон.

  • 16 січня 1957 року у Ліверпулі відкрився клуб The Cavern. У ньому починали виступати учасники гурту The Beatles.

  • 16 січня 1984 року Майкл Джексон отримав 8 статуеток "Греммі" за альбом Thriller.

  • 16 січня 1997 Microsoft випустив Office 97.

Гороскоп на 16 січня 2022 року для всіх знаків зодіаку

Фото: envato.com

Овен

Овнам 16 січня треба не лінуватися та активно взятися за вирішення важливих завдань. Не спотикайтеся на перешкодах - все вдасться, причому без сторонньої допомоги.

Телець

У Тельців 16 січня обставини можуть складатися не дуже сприятливо. Прислухайтеся до інтуіції та порад близьких – вони допоможуть у новій справі.

Близнюки

Близнюкам 16 січня потрібно забути про фантазії та оцінити речі реально. Навалиться чимало справ, які доведеться оперативно вирішувати. Можливі фінансові втрати - відмовтеся від необдуманих витрат, зараз їм не час.

Рак

Ракам 16 січня варто чітко розділити ділові та особисті стосунки. Можливі розбіжності та сварки. Знайдіть себе цікаве заняття, щоб відволіктися від похмурих думок і знайти вихід із ситуації.

Лев

Левам 16 січня варто вирішити питання, які тривалий час відкладалися в далеку скриньку і не давали спокою. У цьому можуть допомогти друзі. У другій половині дня можуть виникнути сімейні проблеми – розруліть їх максимально тактовно.

Діва

Дівам 16 січня зірки рекомендують присвятити важливій справі і не розмінювати свою енергію на дрібниці. Імовірні розбіжності з коханою людиною. Постарайтеся згладити гострі кути і знайти компроміс.

Терези

У Терезів 16 січня є всі шанси досягти перемоги у всьому. Використовуйте всі свої навички, щоб досягти максимального успіху.

Скорпіон

На Скорпіонів 16 січня чекає неприємний сюрприз від рідних чи колег. Якщо правильно його оцінити, то проблем вдасться уникнути.

Стрілець

У Стрільців 16 січня справи йдуть добре. Не звертайте з наміченої мети, навіть якщо виникнуть проблеми. Увечері чекайте на приємний романтичний сюрприз.

Козоріг

Зірки рекомендують Козорогам 16 січня з головою зануритися в роботу. Завдання будуть не простими, але з кожним з них вдасться легко впоратися. Не виключені привабливі пропозиції – добре подумайте, перш ніж їх приймати.

Водолій

Водоліям 16 січня варто присвятити роботі над собою. Заплануйте на день творчі заняття чи релакс – зараз це те, що вам потрібно.

Риби

16 січня Рибам принесе багато подивів. Можливий приємний сюрприз, поновлення зв'язків зі старим другом, новий роман із людиною з минулого.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?