5 січня — яке сьогодні свято і що не можна робити у Федулів день
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

5 січня — яке сьогодні свято і що не можна робити у Федулів день

5 січня — яке сьогодні свято і що не можна робити у Федулів день
Джерело:  online.ua

5 січня 2022 року за народним календарем відзначають Федулів день. У світі – Міжнародний розвантажувальний день, День кидання кексів та Національний день збитих вершків у США, День кетодієти, День полуниці у Японії. У християн 5 січня церковне свято святого Федула. Православні також вшановують пам'ять преподобних Павла Неокесарійського та Ніфонта Кіпрського. Гід Онлайн розповідає, які свята 5 січня відзначають Україні та світі, що не можна робити 5 січня, які існують прикмети на 5 січня, хто святкує іменини 5 січня.

Яке свято 5 січня 2022 року

Фото: envato.com

Ще зовсім недавно свято 5 січня – Міжнародний розвантажувальний день – вважалося кумедним. Але сьогодні, коли мільярди людей на планеті перейшли на здоровий спосіб життя та здорове харчування, воно стало актуальним та важливим. Кінцева мета свята очевидна – повне розвантаження після ситних новорічних свят.

Головна традиція свята – скласти легке та збалансоване меню на день та дотримуватися його навіть тим, хто любить добре поїсти. Таке розвантаження допоможе відновити процеси травлення та позбавитися кількох зайвих кілограмів, які "прилипли" до фігури за час новорічного застілля.

Щоб свято 5 січня не обернулося проблемами зі здоров'ям, дієтологи радять:

  • виключити фізичні навантаження під час розвантажувального дня – так буде менше стресу для організму;

  • включити у меню свої улюблені продукти;

  • насильно не голодувати - розвантаження має бути не в тягар, а в радість.

Ще одне свято 5 січня відзначають у Чорногорії, Сербії та Боснії. Воно називається Туцидан - воно відкриває триденний період святкування найважливішого релігійного свята Різдва Христового. Дослівно назва свята означає "День забою різдвяного порося", якого планують подавати до різдвяного столу.

З Туциданом пов'язана одна цікава прикмета щодо дітей. Цього дня не можна карати та лаяти малюків навіть за серйозні провини. За народними повір'ями, дітей 5 січня потрібно обдаровувати подарунками та хвалити без приводу, щоб не зіткнутися з їхньою поганою поведінкою протягом усього року.

Народне свято 5 січня

Фото: envato.com

За народним календарем 5 січня святкуємо день Федула Зимового. Федул був однією з найвідоміших жертв у період гоніння християнства. Він жив у Греції у 3 столітті, був праведним та відданим Господу християнином. У період гоніння християн Федулу запропонували прийняти язичництво і відмовитися від Христа чи страту. Мученик вибрав смерть.

У Федулів день господині розпочинають активну підготовку до Різдва - 5 січня, за традиціями, готують різдвяну кутю, печуть печиво до свят і прибирають у будинку.

Також 5 січня вшановують пам'ять преподобного Ніфонта, який вважається захисником худоби та птахів. Цей день важливо присвятити турботі про свійських тварин. В давнину люди навіть готували їм спеціальні частування в день Ніфонта - пекли коржі з висівок і згодовували тваринам до останньої крихти. Таким чином вони захищалися від пристріту та хвороб.

Що не можна робити 5 січня

Фото: envato.com

Існує кілька заборон на 5 січня, яких важливо дотримуватися, щоб уберегтися від хвороб та не накликати лиха на свою сім'ю.

5 січня не можна:

  • що-небудь робити гострими предметами - якщо поранитися у цей день, то весь рік пройде у хворобах;

  • підшивати одяг – можна вкоротити собі життя;

  • їсти м'ясо, яйця, молочну їжу – Різдвяний піст ще не закінчився. Дозволено 5 січня готувати страви з риби та інших морепродуктів.

5 січня - це єдиний день у році, коли можна загадати бажання і воно обов'язково здійсниться. Для цього важливо не лінуватися і провести час із користю для себе та оточуючих.

Прикмети 5 січня

Фото: envato.com

  • Якою буде погода на Федула, такою самою буде і в листопаді.

  • Якщо сильний вітер 5 січня – рік буде врожайним.

  • Йде сніг на Федула – липень буде дощовим.

  • Дитина, народжена 5 січня, виросте дуже щасливою.

Іменини 5 січня - хто сьогодні відзначає День Ангела

Фото: envato.com

5 січня відзначають іменини Василь, Іван та Макар. Також День Ангела у Давида, Павла та Лілії.

Гороскоп на 5 січня для всіх знаків зодіаку

Овен

5 січня Овнам потрібно навести лад у всьому - і в будинку, і в голові. Свята закінчуються, настав час братися за справу. Перегляньте цілі та пріоритети.

Телець

5 січня для Тельців – день для дій. Зробіть щось важливе та корисне. Уникайте незапланованих витрат, не ризикуйте та не експериментуйте – інакше неприємностей не уникнути.

Близнюки

5 січня зірки на боці Близнюків, тому варто розпочати шлях до досягнення великої мети – все вийде. Чекайте на несподівану пропозицію, вона розбудить вас після новорічної сплячки.

Рак

Ракам 5 січня доведеться змінити плани. Присвятіть цей день спілкуванню з друзями та близькими – вирішувати серйозні питання сьогодні не вийде.

Лев

Левам 5 січня принесе цікаві знайомства. До вас потягнуться люди, які надихнуть на нові звершення.

Діва

Дівам 5 січня краще відкласти стомлюючі справи - вибиватися з останніх сил немає сенсу. Але якщо за щось візьметеся, то обов'язково доведіть до кінця, незважаючи на жодні обставини.

Терези

Терезам 5 січня можна присвятити завершенню справ, розпочатих минулого року. Надвечір розвантажтесь від турбот у спортзалі - активний відпочинок надихне на нові звершення.

Скорпіон

Скорпіони 5 січня мають шанс знайти нових вірних друзів та закрутити роман, який подарує безліч позитивних емоцій. Придивіться до оточуючих!

Стрілець

Стрільцям 5 січня варто довіряти власної інтуїції – вона підкаже, як правильно вчинити у будь-якій ситуації. Енергія сьогодні переповнюватиме вас. Не зменшуйте темп і ритм - так досягнете багато чого за короткий термін.

Козоріг

5 січня для Козорога буде нудним і непростим днем. Доведеться залагоджувати чужі конфлікти та допомагати родичам. Напружених моментів буде чимало – намагайтеся їх уникати.

Водолій

У Водоліїв будь-яка справа 5 січня завершиться успіхом. Будьте впевнені у своїх силах - ви вже точно знаєте, що потрібно зробити, щоб життя стало кращим.

Риби

5 січня Рибам можна робити і говорити все, що спадає на думку - вас оточуватимуть люди, які розуміють з півслова. Можливі важливі події – приготуйтеся!

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?