Категорія
ГІД ONLINE.UA
Дата публікації

6 лютого - Міжнародний день безпечного Інтернету

Джерело:  online.ua
день безпечного інтернету 2024

Те, що інтернет назавжди увійшов у наше життя, заперечувати вже марно. Це не добре і не погано – це нова реальність зі своїми плюсами та мінусами. Доволі небезпечними мінусами. Адже більшість людей досі не розуміють, що порушення базових правил цифрової безпеки може реально їм нашкодити. І для того, щоб зайвий раз їм про це нагадати, був придуманий міжнародний День безпечного інтернету. А Гід Онлайн зараз розповість вам про нього, а також про пов'язані з ним традиції, детальніше.

Коли день безпечного інтернету 2024

Взагалі, сама ідея ввести день, присвячений цифровій безпеці, виникла у Єврокомісії ще 2004 року. Але як ви вже добре знаєте, термін від появи ідеї до її реалізації там дуже довгий. Тож офіційно міжнародний День безпечного інтернету почали відзначати лише у 2012, коли до справи підключилися Міністерство Внутрішньої безпеки США та низка некомерційних організацій, таких як European SchoolNet та Insafe. Дату було вирішено обрати плаваючу — другий вівторок лютого, тож щороку вона нова. І у 2024 році День безпечного інтернету — 6 лютого.

Головне завдання дня безпеки в інтернеті 2024

Головним завданням міжнародного Дня безпечного інтернету було і залишається підвищення навичок мережної безпеки серед дітей та підлітків. Але в наш час до неї приєдналися й «більш специфічні» завдання — навчання базовим правам людини, способам боротьби з «мовою ненависті», правилам мережевого етикету та дистанційного спілкування. Тобто — створення сприятливого цифрового середовища. Адже зараз більшість шахраїв та злочинців використовують не стільки програмні методи злому та викрадення даних, з якими вже навіть діти знають, як боротися, скільки «соціальну інженерію». І ось тут створення безпечного середовища, в якому токсична, провокативна чи відверто злочинна поведінка буде просто неможливими, може дуже допомогти.

Особливості святкування всесвітнього дня безпечного інтернету

Як уже говорилося, міжнародний День безпечного інтернету — це не стільки свято, скільки привід вкотре нагадати про важливість основ мережевої безпеки. Тому цього дня традиційно проводяться різноманітні лекції, семінари, курси, відкриті уроки та інші тематичні заходи, присвячені безпеці у мережі. У тому числі дистанційні. В основному вони орієнтовані на дітей та молодь, як на найвразливіші категорії користувачів. Однак щось подібне проводиться і серед старшого покоління, у якого також спостерігаються величезні проблеми з безпекою в Інтернеті.

В Україні основну роль в організації подібних заходів та перекладі контенту на українську мову відіграє #ЦЕНТР ГАРЯЧОГО ІНТЕРНЕТУ. На його сайті — betterinternetcentre.org, можна знайти величезну кількість корисної інформації щодо психології, виховання дітей і, звичайно ж, мережевої безпеки. Адже щоб бути дійсно захищеним у мережі, потрібно пам'ятати про можливі ризики постійно, а не лише один день на рік.

 

картинки до дня безпеки в інтернеті
Картинка до дня безпеки в інтернеті

 

день безпечного інтернету картинка
День безпечного інтернету — картинка
картинки до дня безпеки в інтернеті
Картинка до дня безпеки в інтернеті
день безпечного інтернету картинка
День безпечного інтернету — картинка
картинки до дня безпеки в інтернеті
Картинка до дня безпеки в інтернеті

Висновок

Всесвітній День безпечного інтернету — найкращий спосіб нагадати людям про те, що безпека кожної окремої людини в мережі залежить в першу чергу від неї самої. Якими б надійними не були сайти, ніхто не врятує ваш аккаут на ньому, якщо ви використовували пароль 1111. Наскільки б досконалими не були антивіруси, вони не допоможуть, якщо ви самі завантажуватимете підозрілі програми. І хоч би як держава боролася з шахраями та злочинцями, вам це не допоможе, якщо ви самі і добровільно передасте їм свої особисті дані або інформацію, яка може вас скомпрометувати. Так що Гід Онлайн нагадує вам, що: "Ваша мережна безпека — ваша особиста відповідальність".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?