8 січня 2022 року — яке сьогодні свято і що не можна робити на Богородицю
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

8 січня 2022 року — яке сьогодні свято і що не можна робити на Богородицю

8 січня 2022 року — яке сьогодні свято і що не можна робити на Богородицю
Джерело:  online.ua

8 січня православні християни відмічають велике релігійне свято – Собор Пресвятої Богородиці. Це свято відмічається у перший день після Різдва Христового та вшановує Матір Божу. Гід Онлайн розповідає, які свята 8 січня відзначають Україні та світі, що не можна робити 8 січня, які існують прикмети на 8 січня, хто святкує іменини 8 січня.

Яке свято 8 січня 2022 року

 Фото: pixabay.com

Головне свято 8 січня – Собор Пресвятої Богородиці. Це свято має давню історію та було започатковане у VII ст. н.е. У давнину серед християн панував звичай у цей день збиратися біля храмів щоб прославити Марію – Матір Божу.

У цей день вшановуються й ікони, присвячені святій – «Блаженне чрево», «Трьох радостей», «Милостива-Кіккська». Також 8 січня вшановуються Йосиф Обручник – чоловік Марії, Іаков – його син від першого шлюбу та цар Давид – предок Ісуса.

Пов’язане з Собором Пресвятої Богородиці ще одне свято, яке відмічають з часів Київської Русі – День повитух (Бабині каші). У цей день вшановується праця повитух, які приймали роди та були свого роду «акушерами» в давні часи.

По традиції на свято потрібно варити кашу та пригощати нею гостей. Повітухам приносили щедрі гостинці та показували їм новонароджених. Кожну породіллю також пригощали пирогами.

8 січня у світі відмічаються й інші свята:

  • День обертання Землі;

  • День розповсюдження мікробів радості;

  • День умаслювання гремлінів;

  • День візерунка з ромбів;

  • День комп'ютерного набору;

  • День пам'яті священномученика Євфимія Сардійського;

  • День пам'яті преподобного Никодима Тисманського;

  • День ванни з піною;

  • День народження Кім Чен Ина (Північна Корея);

  • День галактики;

  • День англійської іриски у США;

  • День спостереження за чоловіками у США;

  • День дітей у Таїланді;

  • День війни з бідністю у США;

  • Карнавал країни у Аргентині

  • День донора кісткового мозку у Вірменії;4Свято жінок «Гінайкратія» у Греції.

Що не можна робити 8 січня

Фото: pixabay.com

Як і будь-яке релігійне свято, Собор Пресвятої Богородиці має свої заборони та обмеження.
8 січня день забороняється:

  • займатися торгівлею та брати до рук мотузку – можна накликати біду;

  • пити кисіль – у родині може хтось невдовзі померти;

  • піднімати дітей на висоту – дитина може захворіти;

  • їсти їжу з посуду, який потріскався чи розбився.

Прикмети на 8 січня

 Фото: pixabay.com

  • Якщо на дворі йде мокрий сніг – невдовзі потепліє та зима буде м’якою.

  • Якщо з півночі дме сильний вітер – слід чекати морозів.

  • Якщо синиці голосно цвірінькають – вночі будуть заморозки.

  • Якщо ворони літають зграями – скоро буде хурделиця.

Іменини 8 січня

Іменини 8 січня відмічають Августа, Агрипіна, Олександр, Анфіса, Василь, Григорій, Дмитро, Еварест, Євфимій/Єфим, Ісаакій, Костянтин, Констанцій, Леонід, Макарія, Марія, Михайло, Никодим, Микола.

Гороскоп на 8 січня 2022 року

 Фото: pixabay.com

Овен

Овни будуть максимально цілеспрямованими та незалежними, їх не цікавитиме думка оточуючих. Це може призвести до конфліктів та суперечок з рідними та друзями. Також і в житті Овенів можуть статися важливі зміни, особливо це стосується стосунків з протилежною статтю. Зміни ці будуть позитивними.

Телець

Більшу частину дня Тельцям краще присвятити відпочинку та рідним. Це допоможе їм відпочити та набратися сил. У них можуть виникнути певні проблеми з роботою, та згодом Тельці отримають шанс на реабілітацію перед колегами та начальством.

Близнюки

Близнюки будуть сконцентровані на прибиранні в домі, що може викликати суперечки з рідними. В цілому ж, вони будуть дуже активними впродовж дня та встигнуть вирішити безліч важливих справ. Їм потрібно обережно ставитися до грошей – буде великий ризик їх загубити або потратити на непотрібну річ.

Рак

Раки зможуть подолати всі складнощі, будь-то непорозуміння з рідними чи проблеми на роботі. При цьому їх будуть підтримувати оточуючі, що прибавить впевненості у собі. Та слід бути Ракам обережними з заздрісниками – вони можуть плести інтриги за спиною.

Лев

Леви також займуться наведенням порядку в домі. Для них це буде вдалий день, щоб позбутися старих речей, оновити інтер’єр та придбати нову побутову техніку. Для жінок цей день буде сприятливим, щоб змінити свій імідж, а для цього, звісно, потрібно відправитися на шопінг.

Діва

Діви будуть зайняті увесь день вирішенням нагальних проблем та прийняттям відповідальних рішень. Це їх сильно виснажить до кінця дня. Щоб з усім впоратися, їм потрібно сконцентруватися на найбільш важливих речах та відкласти на потім усілякі дрібниці.

Терези

Для Терезів цей день буде сприятливим, особливо це стосується жінок. Цілком можливо, їм доведеться познайомитися з цікавими людьми, які вплинуть на їхній світогляд. А ще є велика ймовірність, що Терези у цей день зустрінуть свою другу половину.

Скорпіон

Скорпіонам у цей день потрібно менше вестися на заманливі пропозиції та дистанціюватися від надокучливих людей. Якщо вони не будуть звертати уваги на кожну дрібницю, день пройде добре, ніяких проблем не буде. Краще за все присвятити його спілкуванню з родиною.

Стрілець

У Стрільців в цей день можуть зірватися всі плани. Та навіть, якщо все полетить шкереберть, не слід занадто переживати – емоціональні потрясіння тільки негативно відобразяться на здоров’ї. У представників цього знаку зодіаку буде можливість відволіктися походом в магазин чи прогулянкою на свіжому повітрі.

Козоріг

Козороги можуть конфліктувати з колегами та діловими партнерами. Та не дивлячись на це, день буде успішним у фінансовому плані. Можливо, Козороги зможуть домовитися про початок нового проекту, чи навіть отримають підвищення на роботі.

Водолій

У Водоліїв день буде вдалим для вирішення справ, які вони останнім часом відкладали на потім. Також вони зможуть для залагодити конфлікти з оточуючими та встановити нові ділові зв'язки. Не зайвим буде зробити генеральне прибирання – звісно, якщо на це буде час.

Риби

Рибам у цей день слід уникати малознайомих людей, оскільки деякі з них можуть випромінювати негативну енергетику, що призведе до погіршення настрою. Взагалі, рибам краще не ходити в багатолюдні місця. Замість цього вони можуть провести день разом з рідними.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?