Інтервальне голодування — все, що потрібно знати про трендову дієту
Категорія
Здоровий спосіб життя
Дата публікації

Інтервальне голодування — все, що потрібно знати про трендову дієту

Інтервальне голодування — все, що потрібно знати про трендову дієту
Джерело:  online.ua

Останні роки все більше поширюється мода на інтервальне голодування. Його рекомендують дієтологи, науковці та моделі. Гід Онлайн розібрався чим корисна трендова дієта, як активувати автофагію та на що варто звернути увагу під час голодування.

В клітинах організму людини існує процес під назвою «автофагія». Його суть полягає у знищенні лізосомами неправильно згорнутих білків, старих органел, вірусів та бактерій. Походить слово з грецької «auto» — сам та «fagin» — їсти. У 2016 році за відкриття автофагії японський клітинний біолог Осумі Йошинорі отримав Нобелівську премію.

Подібний процес у нашому тілі відбувається постійно, проте доволі повільно. Прискорити та активувати автофагію здатні фізичні навантаження, обмеження калорій та голодування.

Що таке інтервальне голодування?

Фото: flickr.com

Інтервальне голодування — це режим харчування, протягом якого прийоми їжі чергуються з голодуванням. Його перевагою є зниження чутливості тканин до інсуліну.

За словами МОЗ, це найпопулярніша науково обґрунтована дієта. Інтервальне голодування ще називають «фастингом» і саме воно пришвидшує автофагію.

Схеми інтервального голодування

Фото: envato.com

Існує декілька схем інтервального голодування:

  • 16/8 — 8 годин прийому їжі та 16 годин голодування.

  • 5/2 — 5 днів звичайного режиму харчування та 2 «розважувальних» днів.

  • Альтернативний голод — вживати до 500 калорій у розважувальні дні чи не вживати нічого зовсім.

Усі варіації дієти працюють за принципом регулярного прийому їжі лише в конкретно відведений для цього час. Найкраще автофагія працює під час голодування протягом 18-24 годин, тобто з наявністю розважувальних днів (500-600 калорій на день). Головна умова — це їсти постійно. Якщо не дотримуватися головних принципів, то режим харчування не діятиме належним чином.

Користь інтервального голодування

Фото: envato.com

Міністерство охорони здоров'я стверджує, що при інтрервальному голодуванні полегшуються хвороби, пов’язані з ожирінням, раком, запаленням серцево-судинних та метаболічних систем.

При хворобі Альцгеймера автофагія бере участь у знищенні мієлоїдних бляшок в нейронах, а періоди голодування знижують рівень холестерину та нормалізують вагу.

Автофагія сповільнюється з віком, під час регулярно високого рівня інсуліну, який спричинений великим вживанням солодкого. Також її сповільнення спостерігається при нейродегенеративних захворюваннях, коли нервова система втрачає свої функціональні властивості. Тому інтервальне голодування, яке стимулює автофагію, призупиняє та притидіє цим незворотнім процесам.

Мінімізування калорій позитивно впливає й на вивільнення норадреналіну, гормону, який стимулює метаболізм та прискорює спалювання жирів.

Результат, вищезазначених процесів — збільшення тривалості життя.

Протипоказання до інтервального голодування

Фото: envato.com

Важливо зазначити, що інтервальне голодування не може бути універсальним для кожного. Потрібно враховувати індивідуальні особливості організму та порадитися з лікарем.

Наприклад, людям, які страждають розладами харчової поведінки не рекомендується дотримуватися подібного режиму харчування.

Якщо ви повністю здорові та добре харчуєтесь, немає нічого страшного у тому, аби робити розважувальні дні.

Інтервальне голодування не рекомендується, якщо ви:

  • Хворієте на діабет.

  • Маєте недостатню вагу

  • Маєте низький кров'яний тиск.

  • Маєте проблеми з регулюванням цукру в крові.

  • Приймаєте ліки.

  • Вагітні.

  • Намагаєтеся завагітніти.

  • Маєте аменорею в анамнезі.

Рекомендації щодо інтервального голодування

  Фото: envato.com

Якщо ви не маєте протипоказань, які заборонятимуть харчуватися за принципом ІГ, варто навчитися регулярно дотримуватися голодування у зазначені періоди. Таким чином, ви досягнете максимальної дії дієти.
Відмовтеся від незапланованих солодощів чи перекусів. Інакше, вам не вдасться пришвидшити автофагію.
Якщо голодувати важко, приєднайте до режиму харчування фізичні навантаження. Активність допоможе втратити більше калорій.

В жодному разу не займайтеся самолікуванням. Перед початком будь-якої дієти зверніться до сімейного лікаря чи дієтолога. В протилежному випадку, ви можете завдати шкоди здоров'ю.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?