Як вивчити вірш швидко — 7 простих способів
Категорія
Освіта
Дата публікації

Як вивчити вірш швидко — 7 простих способів

Як вивчити вірш швидко — 7 простих способів
Джерело:  online.ua

Вивчити вірш не так просто. Комусь вони даються легко, а хтось витрачає декілька днів. Гід Онлайн підготував для вас 7 дієвих лайфхаків, які точно допоможуть вивчити вірш дитині чи дорослому за кілька хвилин.

На вивчення віршів впливають різноманітні фактори. Все залежить від гнучкості пам'яті та концентрації уваги. Кожна дитина вимагає особливого підходу. Використайте один з методів або спробуйте поєднати декілька.

Як вивчити вірш швидко - дієві способи

Фото: unsplash.com

Способи для швидкого запам'ятовування віршів:

  • Читання вірша в слух

  • Переписування

  • Спів вірша

  • Створення асоціативного ряду

  • Аудіювання

  • Сніговий ком

  • Сценка

В ідеалі, вірш краще студіювати за кілька днів до здачі, особливо, якщо він великий. Тому вчителі, зазвичай, дають учням час на вивчення. Відгородіть себе від зайвого візуального та звукового шуму, аби вас нічого не відволікало. Спробуйте вчити вірш ближче до вечора перед сном. Так рядки ефективніше закарбуються у пам'яті.

1. Прочитати вірш в слух

Мабуть, один з найпопулярніших та найпоширеніших методів вивчення віршів. Суть способу доволі проста. Вам потрібно прочитати вірш стільки разів, доки ви його не запам'ятайте. Комусь достатньо прочитати 2-3 рази, а дехто не запам'ятає й після 10-го. В цьому немає нічого поганого. Головне — це фінальний результат.

Спочатку прочитайте вірш та ознайомтеся з ним. Пізніше спробуйте перечитати його, але виразно та чітко. Пізніше додайте до вірша інтонаційні паузи. Це допоможе вловити його тональність. Намагайтеся «відчути» вірш.

2. Переписування

Для тих, хто краще запам'ятовує завдяки візуалу та механіці підійде спосіб переписування. Звичайно, якщо вірш є занадто великим, то така праця може бути не виправданою. Раціонально розподіліть час, аби не змушувати себе чи дитину гаяти сили. Втім немає нічого складного в тому, аби переписати 3-4 рази невеличкий вірш.

Якщо ви не хочете переписувати цілий текст, напишіть лише перші його рядки. Ви можете створити своєрідну шпаргалку та використовувати її під час вивчення. Така комбінація методу переписування та перечитування в голос допоможе підвищити ефективність студіювання.

3. Заспівати

Перевірено, що пісні ми запам'ятовуємо набагато швидше ніж вірші. Помічали, як складно вивчити потрібний вірш й, так просто завчити рядки набридливої пісеньки на радіо? Все завдяки мелодії. Вона допомагає вловити нам темп та тон вірша.

Багато віршів вже накладені на музику чи перетворені на реп. Пошукайте необхідні вам рядки в мережі й ви обов'язково знайдете те саме аудіо.

4. Створіть асоціативний ряд

Завдяки цьому методу буде легко завчити навіть футуристичні вірші. Зробіть собі асоціації для кожного з рядків. Вони можуть бути, як візуальними, так й абстрактними. Перетворіть вірш на сюжет чи історію. Такий метод гарно працює у дітей, проте підійде й для дорослих.

Легкий способ вивчити вірш напам'ять - відео

5. Зробіть аудіювання

Гарною ідеєю також буде записати аудіо на диктофон та пізніше прослуховувати його. Таким чином ви зможете займатися своїми справами, проте продовжувати запам'ятовувати. Спосіб підійде для тих, хто завчає інформацію на слух.

Записуйте аудіо з гарною інтонацією та паузами. Так ви вивчите вірш без помилок. Завдяки активному слуханню вірш зазубиться сам собою. Час від часу робіть короткі паузи, аби не перенавантажити мозок.

6. Сніговий ком

Метод, який добре знайомий старшим учням та батькам. Його суть полягає у тому, що ви читаєте рядок, пізніше закриваєте його та повторюєте вголос. Пізніше читаєте наступний та закриваєте і його. Так робите з усіма рядками вірша, допоки самостійно не проговорите його вголос. Якщо вірш об'ємний, краще вчити строфами.
7. Сценка

Якщо ви хочете, аби ваша дитина швидше запам'ятала вірш та при цьому файно провела час — розіграйте сценку. Пограйте разом в театр. Це допоможе дитині мати певні асоціації з тими чи іншими рядками.

За допомогою нескладних рухів руками, ногами чи тулубом дитині стане простіше згадувати вірш, якщо ви їй їх продемонструєте.

Як швидко вивчити великий вірш?

Фото: envato.com

Тут у нагоді стане гарна пам'ять та концентрація. Якщо вам пощастило з гнучкою пам'яттю, достатньо буде перечитати вірш багато разів, паралельно розділивши його по частинах в голові.

У тому випадку, коли вивчення віршів дається важко, обов'язково починайте вивчення заздалегідь. Розділіть вірш на частини та образи, за допомогою яких буде легше пригадувати потрібні рядки.

Як швидко вивчити вірш англійською?

Фото: envato.com

Вивчити вірша рідною мовою може здаватися непосильною задачею, що ж тоді робити з іноземними строфами? У нагоді стане мелодія. Ми постійно слухаємо пісні англійською, запам'ятовуючи рядки звідти.

Проте, вивчення вірша це не лише розвага. Зазубривши англійський вірш за допомогою пісеньки ви ризикуєте проковтнути слова та звуки. Уважно вслуховуйтесь в слова та звертайте увагу на вимову.

Як запам'ятати вірша, якщо погана пам'ять?

Спробуйте змінити метод вивчення. Кожному потрібен свій підхід, навіть якщо ваша пам'ять недостатньо гнучка для великого обсягу тексту. Робіть перерви, з'їжте щось смачненьке, або намалюйте вірш. Можливо, вам знадобиться трохи більше часу, однак все вийде!

Як вивчити вірш напам'ять за 5 хвилин - відео

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?