Як навчити дитину робити уроки самостійно – дієві поради психологів
Категорія
Поради батькам
Дата публікації

Як навчити дитину робити уроки самостійно – дієві поради психологів

Як навчити дитину робити уроки самостійно – дієві поради психологів
Джерело:  online.ua

Шкільний рік успішно стартував та усі батьки зіштовхнулися з проблемою виконання домашніх завдань. Деякі діти не хочуть робити уроки взагалі, а самостійно виконати домашнє завдання – щось з ряду фантастики. Гід Онлайн зібрав поради психологів та підказує, як навчити дитину робити уроки самостійно та чи варто це робити взагалі.

Робити чи не робити уроки разом з дитиною – ось в чому питання. Половина батьків вважають, що домашнє завдання – справа суто дітей, а інші думають, що мають завжди допомагати дитині в будь-яких задачах. То хто ж правий і як поступати батькам? Давайте розбиратися!

Чи повинна дитина самостійно робити уроки?

Фото: envato.com

Багато батьків, що мають дітей шкільного віку, замислюються, чи потрібно робити уроки разом з дитиною. З одного боку, кожна дитина потребує допомоги, а з іншої – потрібно виховувати малечу самостійними.

Відповідь психологів однозначна: кожна дитина має робити уроки самостійно, не перекладаючи відповідальність на батьків.

Яку помилку зазвичай роблять батьки? Починаючи з перших кроків роблять домашню роботи разом з дітьми, а то й навіть замість них, посилаючись на те, що вони ще маленькі. Через це у школяра формується думка про те, що зовсім не важливо робити все самостійно навіть в школі. Адже вдома на нього чекатимуть добрі мама й тато, які зроблять все необхідне.

З плином часу дитина росте, а думка про те, що за всі речі несуть відповідальність батьки, залишається. І навіть у дорослому віці дитина буде думати, що всі питання має вирішити хтось (батьки, колеги, друга половинка, тощо), а також буде легко піддаватися на маніпуляції інших людей.

Як не допустити таку помилку? В першу чергу потрібно пояснити дитині, що домашня робота – це її відповідальність. Задача батьків лише в тому, щоб допомогти організувати процес виконання уроків після школи.

В який час краще робити домашнє завдання?

Фото: freepik.com

Питання про те, в який час потрібно виконувати домашнє завдання, дуже індивідуальне. Тут все залежить не від конкретного часового проміжку, а від втомленості та загального стану дитини.

Починати робити уроки потрібно через годину після повернення додому. Пів години прийдеться на обід, а пів години можна витратити на відпочинок. Якщо дитина навчається в першу зміну, то виконувати домашнє завдання можна з 15:00-16:00. Саме цей час вважається найпродуктивнішим для мозкового штурму.

Діти не мають витрачати увесь вечір на виконання завдання. Діти з молодшої школи в середньому мають встигнути зробити увесь об’єм задач за 1,5-2 години. Школярі в 5-6 класі витрачають на домашнє завдання трохи більше двох годин в день. Учні 7-9 класів витрачають на завдання близько трьох годин, а учні старшої школи – близько чотирьох годин.

Як правильно мотивувати дитину виконувати домашнє завдання?

Фото: freepik.com

Перш за все потрібно пояснити дитині, що виконувати домашні завдання – це її відповідальність. Обговоріть з дитиною, в який час їй комфортніше робити уроки та допоможіть організувати весь процес. На початку допомагайте, намагайтесь зацікавити дитину, а згодом поступово передавайте ініціативу дитині поки повністю не залишите цей процес на неї.

Дайте дитині самостійно обирати порядок виконання завдань, нехай вона сам обирає предмет, з якого розпочне та яким закінчить. Можна організувати роботу по декілька підходів в чередуванні з відпочинком. Наприклад, у такому ритмі: працюємо 30-60 хвилин (в залежності від можливостей, концентрації, бажання дитини) та відпочиваємо 15 хвилин, і так по колу.

Після того, як дитина виконає всі завдання, перевірте правильність та похваліть малечу. До того ж можна підготувати маленький заохочувальний приз – улюблений смаколик.

Як навчити дитину робити уроки самостійно – 5 дієвих порад

Фото: envato.com

  1. Не варто сварити дитину, якщо в неї щось не виходить. Не вдавайтесь до погроз забрати телефон, не пускати на прогулянки з друзями, заборонити дивитися телевізор чи проводити час за комп’ютером. Це лише погіршить ваші відносини та спровокує дитину на брехню чи маніпуляції. Краще вибрати шлях мотивації: обіцяти винагороду за виконану справу. Це може бути сімейна поїздка на відпочинок, похід на мультфільм в кіно, відвідування парку розваг, нова іграшка, тощо.

  2. Організуйте дитині гарну атмосферу для виконання домашніх завдань. Голосний телевізор чи батьківські лайки – не мотивують робити уроки. Дитина буде постійно відволікатися, переживати та не зможе виконати всі завдання ефективно. Психологи радять організувати робоче місце школяра у найтихішому та найсвітлішому кутку квартири. Тут дитина зможе сконцентруватись на завданні та не відволікатися на зовнішні чинники.

  3. Навчіть малечу розставляти пріоритети. Дитина має розуміти, які задачі є важливішими на даний момент, а які можуть бути виконані пізніше. Якщо ви помічаєте, що дитина неправильно розставила пріоритети, можете акуратно скорегувати роботу чи наштовхнути на вірний вибір.

  4. Не забувайте про відпочинок. Слідкуйте за тим, аби не перевантажувати дитину. Звичайно, кожен малюк має виконувати усі завдання самостійно, але й має залишати час на відпочинок, хобі, улюблені справи. Якщо не давати дитині достатньо часу для відпочинку, її концентрація уваги буде значно знижена, а бажання займатися домашньою роботою просто не буде.

  5. Підтримка та заохочення. Школа та виконання домашніх завдань – це стрес для дитини. Тому не потрібно тиснути на малечу, а краще підтримайте. Поясніть, що у помилках немає нічого поганого - все вийде, якщо сумлінно працювати. На похвалу, повагу та підтримку заслуговують всі діти, навіть ті, яким поки що не вдається певні завдання. Заспокойте дитину та поясніть, що в неї все вдасться і ви в неї вірите.

Як навчити дитину робити уроки самостійно - відео

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?