Квартира від держави: як безкоштовно отримати житло
Категорія
Стиль життя
Дата публікації

Квартира від держави: як безкоштовно отримати житло

Квартира від держави: як безкоштовно отримати житло
Джерело:  online.ua

У Конституції України вказано, що кожен громадянин має право власне на житло. Однак отримати жилплощу доволі складно – для цього люди вимушені не один рік простояти в черзі. Однак є категорії осіб, яким отримати житло дещо простіше. Гід Онлайн розібрався, хто може отримати квартиру від держави в Україні в 2021/22 році та що для цього потрібно зробити.

Чи можна в Україні отримати квартиру від держави?

На законодавчому рівні передбачено, що деякі категорії громадян мають право на безкоштовне отримання житла. На сьогоднішній день в черзі на отримання безкоштовної квартири від держави знаходяться 650 тисяч українських сімей.

Проте, щоб отримати безкоштовно квартиру в Україні може не кожна людина. Насамперед, безкоштовне житло видається ветеранам АТО, дітям-сиротам та працівникам силових структур.

Як стати в чергу на соціальне житло?

Фото: envato.com

Щоб записатися в чергу на очікування видачі жилплощі, необхідно звернутись до органів місцевого самоврядування. Потрібно написати заяву та надати перелік документів, які засвідчують право на житло від держави.

До цього переліку входять:

  • довідка про склад сім’ї заявника;

  • витяг з державного реєстру;

  • документ, який засвідчує ваше право на пільгове безкоштовного житла;

  • документи, які можуть підтвердити, що ви учасником АТО або біженцем (якщо такі є);

  • паспорт та ідентифікаційний код;

  • довідка про рівень доходів (зарплата, пенсія, тощо);

  • свідоцтво про укладення шлюбу (якщо заявник має чоловіка чи дружину).

Після того, як надані документи будуть перевірені органами місцевого самоврядування, приймається рішення щодо постановки особи у чергу на видачу квартири чи будинку. Також може бути прийнято рішення у відмові.

Чи можна отримати квартиру безкоштовно?

Видача безкоштовних квартир у нашій країні можлива тільки в крайніх випадках. Процес видачі житла регулюється статтею 47 Конституції України: «Громадянам, які потребують соціального захисту, житло надається державою та органами місцевого самоврядування, безкоштовно або за доступну для них плату».

На отримання безкоштовного житла можуть розраховувати такі категорії осіб:

  • сироти або діти, які залишилися без батьківської опіки – після закінчення школи при відсутності власного житла вони можуть отримати від держави помешкання або, принаймні, кімнату;

  • особи, які мають тяжку хворобу та вимушені проживати відокремлено – особливо це стосується тих випадків, коли існує риск зараження членів сім’ї хворого;

  • люди, що проживають в аварійному будинку – в першу чергу, якщо є загроза їх безпеці та здоров’ю;люди, що проживають в будинку, який не відповідає санітарним та іншим нормам.

Громадянам, які входять до перших трьох категорій, житло може бути видане позачергово, тоді як для осіб з останньої категорії існують деякі складності. Для них передбачена видача квартир в соціальне наймання з житлового соціального фонду.

Також пільга на отримання безкоштовного житла видається чорнобильцям першої та другої категорій, інвалідам війни, учасникам АТО та дітям військовослужбовців, що загинули під час бойових дій.

Хто має право стати в чергу на квартиру в Україні?

Фото: pxfuel.com

Стати в чергу на отримання житла в Україні мають право сім’ї, які підпадають під поняття «малозабезпечені». Приналежність до даної категорії визначається за такими критеріями, як мінімальна заробітна плата, мінімальна пенсія за віком, мінімальний прожитковий мінімум. Так, наприклад, деякі сім’ї можуть розраховувати на отримання квартири, маючи від 5 до 7 м² житлової площі на одну особу, тоді як інші такого права не мають.

Щоб визначити, чи маєте ви право отримати безкоштовне житло від держави, слід врахувати, що окрім метражу має значення загальний дохід сім'ї. І чим більше у квартирі проживає мешканців, тим цей дохід буде вищим. Тому кожен випадок розглядається в індивідуальному порядку.

Щоб сім’я отримала право на отримання квартири, використовується така формула: вартість всього майна її членів та їх сукупний дохід за максимальний термін очікування квартири плюсуються. Якщо отримана сума недостатня для покупки нового житла – сім’я визнається як незаможна.

Як безкоштовно отримати квартиру молодій сім'ї, сироті, одинокій матері?

Фото: envato.com

Щоб молода сім'я могла отримати власне житло, вона має довести той факт, що являється малозабезпеченою. Для цього потрібно зібрати відповідні документи. Так, вагомою підставою для надання житла сім'ї від держави може бути відсутність власного житла або проживання в непридатному для цього помешканні. Те ж саме стосується і аварійних та призначених під знесення будинків.

Матері-одиначки також можуть претендувати на видачу квартиру. В першу чергу, це стосується тих жінок, які мають низький дохід, не мають власного помешкання та потребують поліпшення свої житлових умов. Для постановки на чергу їм також необхідно зібрати необхідну документацію та звернутися до органів місцевого самоврядування.

Сироти також входять в число претендентів на безкоштовне житло від держави. Це стосується людей, що залишилися без догляду до настання повноліття, а також людей, у яких немає власного помешкання. Кошти на придбання нерухомості виділяються з держбюджету. Заява повинна бути подана до настання 23 років особі. Вона подається у відділ опіки та органи самоврядування.

Як дізнатися, який ти в черзі на квартиру в Україні?

Щоб проконтролювати просування черги на отримання безкоштовного житла, необхідно уточнити свій номер у списку. Для цього слід звернутися до районної адміністрації та скласти заяву у письмовій формі. Ви маєте отримати відповідь від держорганів не пізніше, ніж через місяць після подання заяви.

Також можна скористатися спеціальним онлайн-сервісом. На даний час в електронні бази, внесена інформацію про порядкові номери громадян в черзі на отримання квартири. Також можна перевірити, чи є ваше прізвище в єдиному реєстрі черговиків. При цьому можна звірити надану вами інформацію з тією, що вказана на сайті.

Як працює програма «Доступне житло»?

Програма «Доступне житло» має на меті створити сприятливі умови для будівництва доступного житла на території нашої країни та забезпечити фінансовою підтримкою громадян, які потребують поліпшення житлових умов. Згідно з умовами цієї програми, громадянам надається одноразова фінансова підтримка у розмірі 30% від вартості будівництва житла за рахунок державних коштів.

Прийняти участь у програмі «Доступне житло» можуть громадяни, які потребують поліпшення житлових умов, мають низький рівень доходу (їх середньомісячний сукупний дохід, разом з членами їх сімей у розрахунку на одну особу не має перевищувати розмір середньомісячної зарплати по регіону) та ті, хто отримав рішення від місцевих органів виконавчої влади.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?