Свята та вихідні у січні 2022 – коли та як відпочиваємо
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

Свята та вихідні у січні 2022 – коли та як відпочиваємо

Свята та вихідні у січні 2022 – коли та як відпочиваємо
Джерело:  online.ua

Січень – перший місяць нового 2022 року та другий місяць зими. У січні українці відмічають чимало державних, професійних та релігійних свят. Гід Онлайн підготував святковий календар на січень 2022 року — як будемо відпочивати на Різдво та Новий рік.

У січні 2022 року 31 календарний день, з них 19 робочих днів та 12 вихідних. Вихідні дні припадуть на 1, 2, 3, 7, 8, 9, 15, 16, 22, 23, 29 та 30 числа січня. Місяць починається з суботи та закінчується понеділком.

Враховуючи, що Новий рік відмічаємо в ніч з 31 грудня 2021 року на 1 січня 2022 року (з п’ятниці на суботу), понеділок 3 січня буде вихідним. Тож українці зможуть насолодитися триденною відпусткою та провести час у компанії рідних та близьких.

7 січня православні християни святкують Різдво Христове. Ця дата припадає на п’ятницю, тому вона теж буде вихідним днем. При цьому четвер 6 січня, як передсвятковий день, буде скорочений для робітників на 1 годину.

1 січня – Всесвітній день миру

Фото: unsplash.com

Свято Всесвітній день миру, яке на заході ще називають День всесвітніх молитов за мир, було встановлене 8 грудня 1967 римським папою Павлом VI. Його прийнято відзначати у перший день кожного нового року.

17 грудня 1969 року Генеральна Асамблея ООН надала святу офіційний статус. Свято має своє гасло – «Пробач, і ти здобудеш мир». Воно направлене на зменшення напруги між державами та мирне вирішення конфліктів.

Свята 2 січня 2022 року в Україні та світі

  • Всесвітній день інтроверта;

  • День мотивації та натхнення;

  • День наукової фантастики.

Свята 3 січня 2022 року в Україні та світі

  • День соломинки для коктейлів;

  • День пам'яті святої великомучениці Юліанії.

Свята 4 січня 2022 року в Україні та світі

  • День Ньютона;

  • День хіт-параду;

  • Всесвітній день гіпнозу.

7 січня – Різдво Христове

Фото: unsplash.com

7 січня православні християни України та всього світу відмічають народження спасителя – Ісуса Христа. Різдво завершує різдвяний піст – Адвент, час очікування на прихід Ісуса.

Різдво, як і Великдень, входить в число найбільших релігійних свят. Головними атрибутами Різдва Христового являються вертепи, вистави, ярмарки, пісні, колядки. В нашій країні Різдво відмічається з часів середньовіччя.

Свята 8 січня 2022 року в Україні та світі

  • День метро;

  • Собор Пресвятої Богородиці.

11 січня – Всесвітній день «дякую»

Всесвітній день «дякую» – це привід бути ввічливим та доброзичливим з оточуючими. У цей день слід бути особливо уважним до близьких і дорогих вам людей, адже чути слова подяки завжди приємно.

Достеменно невідомо, коли було започаткована це свято. Згідно з офіційною версією воно було засновано спільним рішенням ООН та ЮНЕСКО,а за неофіційною – запропоновано одним із великих виробників відкриток.

13 січня – Старий Новий рік

Фото: envato.com

Традиція відмічати Старий Новий рік з’явилася у перші роки утворення Радянського союзу, і пов’язана вона з розбіжностями у Юліанському (старому) та Григоріанському (Новому) календарях. Ця розбіжність складає рівно 13 днів. На відміну від Різдвяного Святвечора, всі страви, які ставляться до столу у цей вечір, мають бути ситними. Обов’язково ставлять кутю, різноманітні випічки та солодощі.

Свята 16 січня 2022 року в Україні та світі

  • Всесвітній день снігу;

  • День свободи віросповідання у США;

  • День пам'яті захисників Донецького аеропорту та усіх загиблих воїнів.

19 січня – Водохреще

Фото: pxfuel.com

Хрещення Господнє, яке також іменується Водохреще, – це велике релігійне свято для всіх православних. Воно відмічається 19 січня щороку, та завершає цикл новорічних свят.

Вважається, що у цей день Іван Хреститель провів обряд хрещення Ісуса Христа на річці Йордан. Це одна з п'яти найважливіших подій в життя Спасителя, поряд із Преображенням, Розп'яттям, Воскресінням та Вознесінням.

21 січня – Міжнародний день обіймів

Міжнародний день обіймів – це свято, що популярне серед молоді та студентів. З’явилася така традиція відносно нещодавно – у 70-х роках ХХ сторіччя.

Доведено, що дружні обійми здатні підбадьорити, підняти настрій, підтримати у скрутній ситуації, дати людині зрозуміти, що вона не самотня. Багато людей у цей день організовують своєрідний флешмоб – підходять з обіймами до випадкових перехожих.

Свята 22 січня 2022 року в Україні та світі

  • День Соборності України(день Злуки);

  • Прийняття Четвертого універсалу Українською Центральною Радою.

25 січня – День студентів (Тетянин день)

Фото: envato.com

25 січня – це день пам’яті ранньохристиянської мучениці Тетяни Римської. Після того, як у 1755 році імператриця Єлизавета Петрівна підписала указ про заснування Московського університету, Тетянин день почав святкуватися спочатку як день народження університету, а пізніше – як свято всього студентства у Російській імперії. У цьому вигляді це свято дійшло і до сьогодення.

Свята 26 січня 2022 року в Україні та світі

  • День працівника контрольно-ревізійної служби України;

  • Міжнародний день митника.

27 січня – Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту серед єврейського народу започаткований Генеральною Асамблеєю ООН 1 листопада 2005 року за ініціативи Ізраїлю, Канади, Австралії, Росії, України, США та інших країн.

За словами Генерального секретаря ООН Кофі Аннана, ця дата має слугувати нагадуванням про безпрецедентне зло, проявлене людьми, яке не можна просто залишити в минулому і забути.

Свята 28 січня 2022 року в Україні та світі

  • День відкриття Антарктиди;

  • Міжнародний день захисту персональних даних.

Свята 29 січня 2022 в Україні та світі

  • День мобілізації зусиль проти загрози ядерної війни;

  • День пам’яті Героїв Крут.

Свята 30 січня 2022 року в Україні та світі

  • Всесвітній день допомоги хворим на проказу;

  • День спеціаліста військово-соціального управління ЗСУ (Збройних Сил України);

  • Міжнародний день без інтернету.

Свята 31 січня 2022 року в Україні та світі

  • Всесвітній день ювеліра (Міжнародне професійне свято ювелірів);

  • День гарячого шоколаду в США.

Церковні свята у січні 2022

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?