Категорія
Календар Свят
Дата публікації

Міжнародний день обіймів: як святкують в Україні та цікаві факти про свято

Джерело:  online.ua
Міжнародний день обіймів: як святкують в Україні та цікаві факти про свято

21 січня 2024 року Україна святкує Міжнародний день обіймів. Це свято об’єднує сотні тисяч людей по всьому світу і нагадує, що обійми дуже важливі для кожного з нас. Гід Онлайн розповідає про історію створення свята, його сенс та традиції святкування в Україні.

Коли День обіймів у 2024 році?

день обіймів фото
Фото: envato.com

Міжнародний день обіймів у всьому світі святкують 21 січня. Заснований він був в далекому 1986 році в Америці і мав назву International Hug Day. Не дивлячись на те, що свято зовсім молоде, воно вже встигло отримати тисячі прихильників по всьому світі. Тому і в Україні День обіймів святкують саме 21 січня.

Існує ще один день, який також можна вважати святом обіймів — 4 грудня. Створений він був в 70-х роках минулого сторіччя, але так і не зміг вийти на міжнародний рівень. Плюс у деяких країнах, наприклад, у Японії, є свої національні «дні обіймів», які відзначаються не менш активно, ніж міжнародні.

Хто придумав свято День обіймів?

Створили День обіймів в США в 1986 році. Вважається, що ініціаторами і засновниками були місцеві студенти і молодь. Їх ідея полягала в тому, щоб дарувати обійми будь-кому, навіть пересічній людині. Але визначити одного конкретного автора важко. Згодом ідея свята прийшлась до смаку молоді з інших країн, поступово свято стало міжнародним.

Є й інша версія. Згідно з нею, ініціатором створення свята був протестантський пастор Кевін Заборні з Мічигану, США. Він зауважив, що людям вкрай складно висловлювати свої емоції та почуття. І що багато хто через те навмисне споруджує психологічний бар'єр між собою та оточуючими. І Кевін вирішив, що якщо надати обіймам додатковий релігійний зміст, мовляв: «всі люди брати, а обіймати свого брата — це природно», то парафіянам стане простіше обійматися. Ідея виявилася дуже вдалою — з традиції одного приходу вона дуже швидко поширилася всіма штатами, а потім і перетворилася на міжнародний День Обіймів.

Дарувати обійми настільки сподобалося в усіх точках планети, а тому й свято прижилося майже повсюду. Тепер до святкування долучаються громадяни багатьох країн, в тому числі і України. Вони використовують цей день, щоб вдосталь наобійматися, подарувати тепло та щастя оточуючим.

Більше того, ідея, що обійматися потрібно більше, частіше і навіть із незнайомими людьми, сподобалася міжнародній спільноті настільки, що було створено громадський рух Free Hugs. Його мета — дарувати обійми усім незнайомцям, які на це згодні. І не лише 21 січня, у День Обіймів, а й за будь-якої можливості. А для тих, кому обійматися з невідомими людьми було не дуже комфортно, були придумані спеціальні «обіймальні вечірки».

В чому сенс Міжнародного дня обіймів?

з днем обіймів фото
Фото: freepik.com

Вченні довели, що обійматися — корисно для здоров’я. При регулярних обійманнях в організмі людини стимулюється діяльність ЦНС, підвищується та поліпшується імунітет, виділяється гормон окситоцин. Та й загалом обійми піднімають настрій, дарують посмішку, заряджають позитивом на весь день.

Навіть механізм, за рахунок якого це виходить, вчені з'ясували. Вся справа в материнських обіймах. Просто це — найзручніше положення для грудного вигодовування. І немовлята дуже швидко звикають до нього — навіть рефлекторні реакції на обійми виробляють. І ця звичка залишається з ними назавжди.

Але ми в сучасному ритмі життя забуваємо про те, що обійми корисні для нашого здоров’я. І для того, щоб нагадати людям про це, і був створений Міжнародний день обіймів. У цей день кожна людина може подарувати обійми всім оточуючим: перехожим на вулиці, друзям, рідним, коханим. Такі обійми допоможуть зняти стрес, подарують гарний настрій та налагодять відносини між двома людьми.

Цікавий факт: психологи рекомендують батькам якомога частіше обіймати своїх дітей, починаючи з самого народження. Адже це допомагає швидше розвиватися як фізично, так і розумово. А от діти, яким батьки в дитинстві мало дарували тепла, любові та обіймів, в майбутньому можуть мати психічні проблеми.

Саме тому дітей дуже важливо багато і часто обіймати. Особливо, коли вони відчувають стрес або навіть звичайний дискомфорт. І обійми не повинні бути формальними — це дуже добре відчувається. В ідеалі, вони повинні бути міцними, тривати мінімум 20 секунд і повторюватися від 4 до 12 разів на день навіть без особливого приводу.

Як святкують День обіймів в Україні?

Фото: freepik.com

В Україні цей день не має статусу офіційного свята, вихідним не виділяється. Святкувати День обіймів розпочали не так давно, тому усталених традицій свята немає. Але це дає гарну можливість створити свої обряди та правила святкування.

Частіше за все до святкування долучається молодь. В цей день вони готують цікаві флешмоби та квести, до яких запрошують всіх бажаючих. Найпоширеніший флешмоб в Україні такий: на картоні, ватмані та саморобних плакатах пишуть короткі фрази, по типу “Хочу обіймів”, “Обійми мене”, “Давай обійматися”, тощо. Потім з цими табличками крокують вулицями міста, пропонуючи “обіймашки” всім, кого зустрінуть. Такі флешмоби дарують лише позитивні емоції і не шкодять нікому.

Власне, саме так, свого часу, і чинили студенти зі США. Адже в тій країні не можна просто так підійти до незнайомця, особливо для фізичного контакту. Потрібно заздалегідь і чітко окреслити свою мету, щоб ті, кому зараз не до обіймів, могли спокійно відмовитися. Адже мета міжнародного дня обіймів — приносити позитивні емоції, а чи не додатковий дискомфорт.

Але щоб долучитися до дня обіймів, зовсім не обов’язково брати участь в таких флешмобах. Достатньо буде просто обійняти тих, хто оточує вас: дітей, батьків, кохану людину, близьких друзів, рідних. Подаруйте їм тепло і нагадайте, що ви їх любите.

Та навіть із домашньою кішкою можна обійнятись, хоча для цього є й окреме свято, яке відзначається 30 березня.

Привітання з Днем Обіймів

Скажімо чесно: різноманітні тематичні вірші, картинки з Днем Обіймів та смішні фотографії з вітальними написами — це зовсім не те саме, що й справжні «обіймашки». Однак у тих ситуаціях, коли дорогі та близькі люди знаходяться поза вашою досяжністю, і вони підійдуть. Адже увага — це також важливо. Тому Гід Онлайн зараз надасть вам вірші, листівки та картинки Дня Обіймів, які ви сміливо можете пересилати всім, кому захочете.

Вітаю з Днем обіймів! Випромінюйте радість, даруйте позитив і посмішки. Обіймайтеся частіше і заряджайте гарним настроєм усіх скептиків! Обійми зближують, обійми розфарбовують сірі будні, обійми дарують щастя.

Вітаю тебе з Днем обіймів! Від щирого серця бажаю тобі кожен день обніматися і обіймати. Нехай твої близькі завжди дарують тобі радість і щастя. Нехай обіймають діти і друзі, рідні та улюблені люди, колеги і знайомі, домашні вихованці і навіть теплий плед зимовими холодними вечорами.

Обіймаючи батьків — ми стаємо спокійними.

Обіймаючи коханих — ми стаємо щасливими.

Обіймаючи дітей — ми стаємо добрими.

Обіймаючи друзів — ми стаємо щирими.

Обіймаючи знайомих — ми стаємо відкритими.

Обіймаючи життя — ми стаємо мудрими.

З Днем обіймів!

Листівки з Днем Обіймів

Листівка з Днем Обіймів
Листівка з Днем Обіймів
Листівка з Днем Обіймів
Листівка з Днем Обіймів

І на завершення нагадаємо, що обійматися корисно в будь-який день року, а не тільки в свято. Бажаємо вам провести Міжнародний день обіймів з теплом та позитивними емоціями. Вітаючи зі святом, подаруйте своїм близьким тепло і щирі обійми. Адже зараз такий час, коли будь-які позитивні емоції є вкрай важливими. Як і відчуття того, що ви — не одні. І що є люди, яким ви цінні та дорогі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?