Купання на Водохреще: навіщо пірнати в ополонку і чи варто це робити
Категорія
Релігії Світу
Дата публікації

Купання на Водохреще: навіщо пірнати в ополонку і чи варто це робити

Купання на Водохреще: навіщо пірнати в ополонку і чи варто це робити
Джерело:  online.ua

Купання на Водохреще – давня традиція, яка широко поширена в Україні та деяких сусідніх країнах. Щороку віруючі випробовують своє тіло та дух, занурюючись у льодяну воду. Дехто негативно ставиться до такого екстриму, а дехто, навпаки стверджує, що купання на Водохреща надзвичайно корисне. Гід Онлайн розповідає, що означає традиція пірнати в ополонку на Водохреще і чи безпечно це робити.

Звідки пішла традиція купатися в ополонці на Водохреще?

Фото: pixabay.com

Масове купання в ополонці присвячене святу Хрещення Господнього. Згідно з Євангелієм, Іоанн Хреститель провів обряд хрещення Ісуса Христа в річці Йордан. Під час обмивання на Ісуса зійшов Святий Дух у вигляді голуба. При цьому прозвучав голос Всевишнього: «Це Син Мій улюблений, у якому Моє благовоління». Таким чином Іоанн показав людям, що Ісус є Месією, який прийшов на землю врятувати людство.

Вперше про традицію купання в ополонці на Водохреще згадується у середині XIX століття у тогочасній Російській імперії, проте масове поширення вона набула вже після розпаду СРСР. Варто зазначити, що купання в ополонці – це суто народна традиція, про яку немає ніяких згадок у богословів. Нічого не сказано про неї і у доктринальному вченні православної церкви.

Згідно з традицією, у Хрещенський Святвечір освячували купіль у храмі, а 19 січня батюшка освячував водоймища. Після того, як закінчувалася церковна служба, люди хресною ходою йшли до ополонки і після молитви занурювалися в воду. Це символізувало очищення від гріхів. Окрім купання, було прийнято набирати воду з ополонки та зберігати її цілий рік в домі. Така вода вважалася цілющою.

Чому потрібно пірнати в ополонку на Водохреще?

 Фото: pixabay.com

В цілому лікарі застерігають від таких екстремальних водних процедур, адже вони несуть загрозу для організму. Особливо це стосується непідготовлених людей. Проте можна виділити й декілька корисних ефектів від купання в ополонці на Водохреще:

  • Загартовування організму. Згідно з науковими дослідженнями, купання у крижаній воді сприяє зміцненню імунітету. Під дією стресу від холодної води організм починає краще переносити низькі температури та стає стійкішим до таких захворювань, як ГРВІ та застуда.

  • Зміцнення судин. При раптовому охолодженні кров швидко приливає до шкіри. Таким чином, під час занурення капіляри, вени та артерії починають працювати у «посиленому режимі», що покращує кровообіг.

  • Покращення настрою. Багато хто з «моржів» відмічав, що занурення в льодяну воду сприятливо впливає на їхній настрій та самопочуття. Скоріш за все, це пояснюється тим, що надниркові залози під час стресової для організму ситуації виробляють ендорфіни – гормони щастя.

  • Спалювання калорій. Під час занурення організм витрачає всі сили на збереження тепла. Для цього йому потрібно чимало енергії. Згодом витрачена енергія компенсуватиметься за рахунок жирових відкладень. Тому якщо ви не боїтеся холодної води та хочете скинути зайві кілограми – можете вдатися до такого методу.

У чому купатися на Водохреща жінці та чоловікові?

 Фото: pixabay.com

Згідно з традицією у Йордані занурюються у воду у довгій білій сорочці. Проте для нашого клімату такий одяг не занадто підходить. Одяг варто підбирати такий, щоб він не сильно заважав при зануренні, та його можна було швидко зняти, адже при мінусовій температурі він дуже зразу ж покривається льодяною кіркою та додатково охолоджує тіло.

Чоловікам рекомендується вдягнути спеціальні плавки – сліпи чи брифи. Вони виконані із щільного матеріалу та повністю відкривають стегна. Також це можуть бути короткі шорти (вільними або обтягуючі). Вони не заважатимуть рухатися в воді та прикриють все, що потрібно.

Жінкам слід особливо ретельно підійти до вибору одягу для купання у ополонці, адже він не має бути відвертим. Краще всього вдягти роздільний купальник не яскравого кольору, без додаткових деталей та прикрас.

Також не забудьте взяти з собою рушник, халат та теплий одяг (бажано з натуральної вовни), який допоможе вам зігрітися після того, як ви вийдете з води. Для того щоб не промочити волосся, можна скористатися гумовою шапочкою.

Кому не можна купатися в ополонці?

Занурюватися в купіль можуть лише здорові люди. Якщо ви маєте якісь проблеми зі здоров’ям, від купання краще утриматися. Якщо ж ви дуже хочете прияти участь у цій народній традиції, необхідно проконсультуватися з терапевтом.

Існують такі протипоказання до купання у холодній воді:

  • серцево-судинні захворювання, у тому числі гіпертонія;

  • порушення нервової системи;

  • інфекційні захворювання;

  • гінекологічні запалення;

  • загострення хронічних хвороб;

  • цукровий діабет;

  • надлишкова вага;

  • хвороби сечостатевої системи.

Купатися у ополонці на Водохреще також не варто вагітним, дітям та людям похилого віку, адже це може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям. Особливо, якщо температура навколишнього середовища набагато нижча нульової позначки. Також ні в якому разі не вживайте алкогольні напої перед зануренням, тому що це може спровокувати зупинку серця.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?