Категорія
Рецепти
Дата публікації

Як приготувати суші вдома: смачні та прості рецепти

Джерело:  online.ua
Як приготувати суші вдома: смачні та прості рецепти

Суші – скільки смачного міститься у цьому слові. Цю традиційну японську страву люблять в усьому світі. Колись поласувати суші можна було тільки в дорогих ресторанах, а сьогодні ця смакота набагато доступніша. Більше того, приготувати суші можна і вдома.

Гід Онлайн зібрав для вас 7 найсмачніших рецептів суші - вони дуже прості та легкі в приготуванні.

Готувати суші не складно і зробити це можна не гірше, ніж у ресторані. Тим більше, що на сьогоднішній день набори для приготування суші продаються майже у кожному супермаркеті. Насамперед, потрібно знати основні продукти для приготування японських смаколиків удома.

В основному базовий набір для приготування суші складається з на ступних ігредієнтів: рис, риба та інші морепродукти, листя водоростей норі, кунжут, огірок, авокадо, вершковий сир. До суші традиційно подають маринований імбир, соєвий соус та васабі. Для скручування роликів потрібні бамбуковий килимок та харчова плівка.

Як правильно приготувати рис для суші?

Фото: unsplash.com

Для приготування суші дуже важливо правильно відварити круглий рис. Адже роли не повинні розсипатися, при цьому рис не повинен бути суцільною кашею-місивом.

Для заправки 500 г рису потрібні:

  • рисовий оцет - 6 столових ложок;

  • цукор – 3,5 столові ложки;

  • сіль - 1,5 столової ложки.

Спочатку потрібно добре промити рис, доки вода не стане чистою та прозорою. Після промиту крупу залити водою і залишити постояти максимум годину. Дуже важливо дотриматися пропорції рису і води: 1:1-1:1,2.

Починаємо варити рис і в жодному разі не робимо це у воді, де він замочувався. Насипаємо рис у каструлю, накриваємо кришкою та варимо на середньому вогні. Варити треба, доки вода не википить. Далі вимикаємо вогонь, але не знімаємо кришку з каструлі, а даємо постояти крупі до 20 хвилин.

Потім перекладаємо рис у посуд із дерева, скла або порцеляни. Поливаємо рівномірно крупу нагрітої на вогні заправкою, яку готуємо з рисового оцту, цукру і солі. Заправка повинна потрапити на всі рисові зернятка, тому добряче вимішуємо крупу дерев'яною лопаткою. Теж дуже важливий момент – коли вже беремося скручувати роли, стежимо, щоб рис не був гарячим чи холодним, а теплим.

Як правильно варити рис для суші - відео

Суші «Філадельфія» - рецепт

 Фото: unsplash.com

Інгредієнти:

  • сьомга - 120 грам;

  • огірок – 1 штука;

  • авокадо – 50 г;

  • вершковий сир – 30 грам;

  • рис – 300 грам;

  • сухі водорості норі – 1 упаковка;

  • соєвий соус і васабі за смаком.

Покрокове приготування суші філадельфія

  1. Спочатку відварюємо рис для суші філадельфія. Далі чистимо від шкірки огірок та авокадо і ріжемо їх довгими соломинками. Від риби відрізаємо невеликий шматочок і зрізаємо гострим ножем шкіру, щоб залишилося чисте філе. Оглядаємо продукт на наявність кісток. Зауважимо, що гострий ніж потрібно тримати під кутом 15 градусів. Нарізаємо рибу слайсами.

  2. Застилаємо харчовою плівкою бамбуковий килимок. На плівку викладаємо один лист норі. Беремо кульку рису вагою 150 г і розподіляємо змоченими у воді руками по поверхні водоростей. Не допускайте, щоб залишалися непокриті рисом місця, адже рол тоді вийде дуже кривобоким.

  3. Потім перевертаємо лист норі рисом вниз і викладаємо на лист сир, авокадо та огірок. Далі килимком скручуємо рол. При цьому рівномірно притискаємо начинку і злегка підбиваємо її з боків, щоб начинка не вилізла з ролу. На скручений рол викладаємо слайси сьомги.

  4. Переходимо до нарізки ролу. Змочуємо водою гострий ніж та нарізаємо рол на шматочки. Якщо ніж водою не змочити, рис прилипатиме до нього і ваші суші вийдуть менш естетичними на вигляд.

  5. Викладаємо готову страву на тарілку і подаємо з соєвим соусом, імбиром та васабі.

Суші «Каліфорнія» - рецепт

Фото: unsplash.com

Інгредієнти:

  • рис - 500 грам;

  • крабове м'ясо чи палички – 120 грам;

  • авокадо – 1 штука;

  • норі – 7-8 листків;

  • ікра тобіко червона іли чорна – 100 г;

  • оцет рисовий або білий бальзамічний - 8 столових ложок;

  • цукор – 2 столові ложки;

  • сіль морська – 1 чайна ложка;

  • маринований імбир, васабі та соєвий соус за смаком.

Покрокове приготування

  1. Відварюємо рис, як було сказано на початку матеріалу. Викладаємо 1 лист норі на бамбуковий килимок із харчовою плівкою. Змочуємо руки водою та викладаємо на норі рис. При цьому залишаємо вільну смужку в 1 сантиметр на ближньому до вас краю норі.

  2. Поверхню розподіленого з водоростей рису змащуємо дрібною ікрою тобіко. Накриваємо рис вільною частиною бамбукового килимка та перевертаємо рис із ікрою вниз.

  3. Перед нами виявляється сторона з норі, куди викладаємо крабове м'ясо та нарізане скибочками авокадо. Скручуємо рол. Змоченим у воді ножем ріжемо рулетик на 6-8 частин.

  4. Подаємо традиційно з маринованим імбиром, васабі та соєвим соусом.

Суші-торт - рецепт (відео)

Суші з японським омлетом Тамаго-які - рецепт

Фото: unsplash.com

Інгредієнти:

  • рис – 300 грам;

  • норі – 5 листів;

  • куряче яйце – 5 штук;

  • огірок – 1 штука;

  • крабові палички – 4 штуки;

  • рисовий оцет – 50 мл;

  • цукор – 30 грам;

  • сіль - 10 грам;

  • соняшникова олія – 1 чайна ложка;

  • соєвий соус, маринований імбир, васаби до смаку.

Покрокове приготування

  1. Варимо рис для суші за схемою. Беремося за приготування омлету. Розбиваємо в глибокій мисці яйця та збиваємо їх. Додаєм у масу цукор, соєвий соус – все по одній чайній ложці. Добре все це перемішуємо.

  2. На розігріту сковороду з олією виливаємо частку нашого майбутнього омлету так, щоб вся маса рівномірно розподілилася по сковорідці. Як тільки маса почне ставати омлетом, миттєво починайте згортати масу, скручуючи в трубочку.

  3. Ці ж дії повторюємо з сирою масою, що залишилася. У результаті має вийтибагатошаровий омлет, скручений у трубочку.

  4. З омлетом завершили, беремося за огірок та крабові палички. Нарізаємо продукти соломинкою.

  5. На лист норі викладаємо рис, на середину – соломинки огірка, крабових паличок. А омлет ріжемо кружальцями і викладаємо поверх цього. Скручуємо килимком рол і розрізаємо його на шматочки.

Нігірі-суші - рецепт

Фото: unsplash.com

Інгредієнти:

  • рис – 250 грам;

  • листи норі;

  • тунець – 50 грам;

  • лосось – 50 грам;

  • морський окунь – 50 г;

  • великі обсмажені креветки – 3 штуки;

  • васабі, маринований імбир, соєвий соус до смаку.

Покрокове приготування

  1. Рис відварюємо заздалегідь. Філе тунця, лосося та морського окуня нарізаємо вздовж рибних шарів слайсами. Очищаємо креветки і обсмажуємо їх у маслі на сковороді лише кілька хвилин, інакше вони виходять занадто жорсткими.

  2. Далі ліпимо з рису 15 заготовок: можна сформувати рис у кульки і приплюснути їх у необхідну форму.

  3. Змащуємо шматочок лосося невеликою кількістю васабі. Далі шматочок риби з'єднуємо з рисом таким чином, щоб васабі виявився між рисом та рибою. Легко притискаємо, загортаючи рис у рибну скибочку. Ті ж дії повторюємо зі слайсами тунця, окуня та креветками. Якщо хочете, нігірі можна обернути тонкими смужками норі шириною 1-2 сантиметри.

Вегетаріанські суші - рецепт

Фото: pixabay.com

Інгредієнти:

  • рис – 1/2 склянки;

  • норі – 3 листи;

  • морква – 1 штука;

  • авокадо – 1 невелика штука;

  • тофу або адигейський сир – 150 г;

  • кунжут – на око;

  • васабі, соєвий соус та маринований імбир за смаком.

Покрокове приготування

  1. Рис відварюємо заздалегідь. Беремося за кунжут: смажимо його на сухій сковороді, поки насіння не стане золотисто-коричневим. При цьому потрібно безперервно перемішувати кунжут, щоб він не підгорів.

  2. Чистимо і ріжемо на поздовжні смужки моркву. Кілька хвилин варимо її до м'якості у підсоленій воді. Чистимо і ріжемо на тонкі смужки огірок та авокадо. Важливо обрізати насіння огірка, якщо таке є. Далі ріжемо невеликими брусками тофу або адигейський сир.

  3. Кладемо норі гладкою стороною на бамбуковий килимок і зверху рівномірно викладаємо рис. Беремо васабі та змащуємо їм смужкою середину рису. Усю поверхню рису посипаємо кунжутом. Посередині листа з рисом викладаємо смужки моркви, огірка та авокадо. На овочі викладаємо брусочки сиру.

  4. Скручуємо рол бамбуковим килимком і ріжемо на 6-8 шматочків.

Вегетаріанські суші - рецепт (відео)

Запечені суші - рецепт

Фото: pixabay.com

Інгредієнти:

  • рис – 1 склянка;

  • норі – 6 листків;

  • куряче філе – 300 г;

  • огірок – 1 штука;

  • плавлений сир – 150 г;

  • курячі яйця – 2 штуки;

  • борошно пшеничне - 2 столові ложки;

  • панірувальні сухарі - 200 грам;

  • рослинна олія – 3 столові ложки.

Покрокове приготування

  1. Відварюємо рис та окремо куряче філе і даємо продуктам охолонути. Нарізаємо філе на брусочки. На поздовжні смужки нарізаємо огірок та сир.

  2. Листя норі кладемо на килимок матовою стороною нагору і розподіляємо по листу рис. Викладаємо на рис філе, огірок та сир. Скручуємо рол. Але це ще не все.

  3. Далі збиваємо яйця з борошном. У цій суміші та панірувальних сухарях змочуємо наш рол. Потім обсмажуємо рол у маслі, поки він не отримає золотисту скоринку. Далі нарізаємо гарячий рол на порційні шматочки.

Дракон рол - рецепт (відео)

Спрінг-роли - рецепт

Фото: unsplash.com

Інгредієнти:

  • рисовий папір – 50 грам;

  • лосось копчений чи солоний – 100 грам;

  • огірок – 1 штука;

  • авокадо – 1 штука;

  • рис – 5 столових ложок;

  • листя салату – 2 штуки;

  • сирний сир – 5 чайних ложок;

  • кунжут – 1 чайна ложка.

Покрокове приготування

  1. Відварюємо вже зазвичай спочатку рис. Нарізаємо тонкими скибочками авокадо та тонкими смужками – рибу та огірок.

  2. Замочуємо в холодній воді рисовий папір і тримаємо його там, поки папір не стане еластичним і м'яким. Зазвичай це триває до 10-15 секунд. Потім викладаємо папір дуже обережно на змочену водою поверхню. Серед паперу викладаємо рибу, але в неї – листя салату. Зверху цього викладаємо рис, огірок та шматочок авокадо. Чайну ложку сиру слід додати в тому випадку, якщо рол виходитиме занадто сухим.

  3. Загорніть папір із начинкою так само, як загортають голубці. Зверху посипте кунжутом і готові роли. А ще як варіант такі роли можна обсмажити в олії на гриль-сковорідці.

Оригінальні рецепти суші - відео

15 невідомих фактів про суші, які вас здивують

Суші - це не просто страва, це справжнє мистецтво, яке прийшло до нас із далекої Японії. І, незважаючи на популярність суші по всьому світу, є багато цікавих та маловідомих фактів про цю страву. Давайте розглянемо 15 найцікавіших історій та таємниць, пов'язаних із суші.

  1. Історія походження: Суші почали свій шлях як спосіб збереження риби в кислому розчині рису. Це було понад 2000 років тому.

  2. Спосіб приготування: Оригінально суші готувалися не для того, щоб їсти сиру рибу, а для того, щоб зберегти її протягом декількох місяців.

  3. Значення слова "суші": Українці часто називають всі види сирих ролів "суші," але слово "суші" означає "кислий рис," а не сиру рибу.

  4. Суші і саші: Суші та саші - це різні речі. Суші - це всі страви, приготовані із кислого рису, тоді як саші - це окремі шматочки риби, роблені із сушеного рису.

  5. Найпопулярніший вид суші: Найпопулярнішою стравою є "ніґірі суші" - це сира риба на ковбасці рису.

  6. Світовий рекорд: Рекорд світу за найбільшим суші був встановлений в 2018 році в Японії. Вага суші становила понад 2500 кілограмів!

  7. Споживання із паличок: Традиційно суші їдять із паличок, а не виделкою і ножем.

  8. Види суші: Існує більше 100 різних видів суші, включаючи вегетаріанські та веганські варіанти.

  9. Секрет використання водоростей: Норі - основний інгредієнт для приготування суші. Вона містить багато важливих вітамінів та мінералів.

  10. Традиційний смак: Спеціальний оцет, називаний "су" - це таємниця, яка надає рису справжній смак суші.

  11. Спеції: Існують різні способи приправлення суші, включаючи васабі (гострий хрін), сою та маринований імбир.

  12. Здорова страва: Суші вважаються здоровою альтернативою швидкому харчуванню, оскільки вони містять багато білків та незначну кількість жиру.

  13. Секрети суші-кухарів: Шеф-кухарі вивчають мистецтво приготування суші протягом багатьох років, перш ніж вони можуть стати майстрами цього ремесла.

  14. Суші в космосі: Японські астронавти зазвичай беруть з собою суші на Міжнародну космічну станцію, адже це їх улюблена страва.

  15. Популярність суші: Суші завоювали світову популярність та стали символом японської кухні, а тепер вони доступні в усьому світі.

Суші - це не просто їжа, це культурна скарбниця та віконце в світ японської кухні. Тепер, коли ви знаєте ці цікаві факти, ви можете краще насолоджуватися кожним шматком цієї дивовижної страви.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?