Дитина весь час у телефоні — що робити батькам
Категорія
Поради батькам
Дата публікації

Дитина весь час у телефоні — що робити батькам

Дитина весь час у телефоні — що робити батькам
Джерело:  online.ua

Смартфони, планшети та інші гаджети стали невід’ємною частиною життя дітей та молоді. Вони допомагають у навчанні, адже з допомогою смартфону можна знайти будь-яку інформацію. Проте, замість корисних функцій, діти використовують гаджети переважно для розваг та проводять за ним кожну хвилину. І це стає справжнім головним болем для батьків. Гід Онлайн підготував 7 дієвих порад, які допоможуть витягнути дитину з телефону та навчити її проводити час з гаджетом з користю.

Як витягнути дитину з телефону?

Фото: envato.com

Вивчить ситуацію

Почніть з того, що постарайтеся розібратися, що саме цікавить дитину в смартфоні та чим вона займається – спілкується з друзями в соціальних мережах, грає в мобільні ігри, переглядає пости відомих блогерів чи дивиться відоеролики. Варто розуміти, що якщо чадо використовує мобільний пристрій в рамках розумного – це не привід створювати проблему на пустому місці.

Використання смартфонів дітьми має багато позитивних сторін – це їм допомагає освоїти потрібні навички у спілкуванні, вчить їх швидко приймати рішення, аналізувати інформацію, працювати в команді, а також розвиває дрібну моторику. Та якщо смартфон не прибирається з дитячих рук до повної розрядки – це вже привід приймати міри.

Створіть графік використання гаджетів

Дитина має розуміти, що час, який вона проводитиме за екраном смартфону чи планшету, буде обмеженим. Наприклад, не більше 2 годин на добу. Як саме розподіляти цей час (просидіти дві години одразу, чи розбити на відрізки) – довірте самій дитині. Але компромісів бути не може. Час вийшов – відложи гаджет в сторону та займайся іншими справами – вчи уроки, прибирайся в домі, тощо.

Щоб малюк не нудьгував, розплануйте його розпорядок дня та доручіть йому справи, які потрібно виконати впродовж дня – вигуляти собаку, зробити домашнє завдання, прочитати стільки-то сторінок цікавою книги, тощо. Також буде правильним, якщо ви запишете дитину на якийсь гурток, який допоможе розвити його творчі здібності. На вихідних графік можна дещо послабити та збільшити час для телевізора та мобільних ігор.

Виділіть зони в будинку, вільні від гаджетів

Фото: envato.com

Поясніть дитині, що користуватися мобільним телефоном на кухні під час сімейного обіду – негарна звичка. Братися за гаджет можна лише у тих випадках, коли потрібно терміново комусь відписатися, або відповісти на дзвінок. Замість онлайн-спілкування з друзями чи проходження чергової мобільної гри, час за обіднім столом краще присвятити спілкуванню з рідними.

Те ж саме має стосуватися є спальні. Багато дітей мають звичку «зависати» у телефоні перед сном. Вона негативно відображається на якості сну та здоров’ї малюка. В першу чергу страждає нервова система, дитина стає неуважною та розсіяною. Тому буде краще, якщо гаджет буде відкладений в сторону за 1-2 години до сну. При цьому бажано ставити телефон на беззвучний режим, щоб вночі малюка нічого не відволікало.

Показуйте правильний приклад

Часто дорослі дивуються, що їх дитина проводить багато часу за телефоном, але самі при цьому мають справжню мобільну залежність. Якщо ви не можете відірватися весь вечір від перегляду «смішнявок» в Інстаграмі чи Тік-Тоці, то не потрібно дивуватися, що так само робить й ваш малюк. Адже давно помічено, що діти копіюють поведінку дорослих.

Замість того щоб сидіти в смартфоні увесь свій вільний час, краще сходіть з дитиною на прогулянку у парк, з’їздіть у музей, придумайте якусь цікаву гру, або ж просто почитайте разом книгу. Це дасть малюку зрозуміти, що окрім онлайн-серфінгу та мобільних ігор у світі є ще дуже багато цікавих речей.

Скористуєтеся додатком для трекінгу

Існує безліч мобільних додатків, які дозволяють відстежувати те, наскільки активно використовується гаджет, та які саме функції він виконує. Встановіть такий додаток на телефон своєї дитини, і ви будете в курсі, на що саме витрачає свій час малюк, на яких сайтах він частіше всього буває, якими додатками та соцмережами користується.

Через деякий період ви можете разом з дитиною зробити дослідження даних, отриманих за допомогою трекінгового додатку та все ретельно обговорити. Головне поясніть, що вся ця затія – не заради тотального контролю над життям дитини, а заради її ж блага.

Навчить дитину розрізняти корисну інформацію від «цифрового сміття»

Фото: envato.com

Повністю відгородити дитину від гаджетів неможливо, більш того – це безглуздо! Але варто звернути увагу малюка на те, що більшість контенту в соціальних мережах має суто розважальний характер, тому його постійний перегляд навряд чи буде корисним. Те ж саме стосується і новин, серед яких багато «фейків», створених заради «хайпу».

Тому ви маєте пояснити дитині, що смартфон – це, перш за все, ваш універсальний мобільний помічник, а не просто іграшка. Покажіть малюку, що є багато пізнавальних каналів, на тому ж YouTube, наприклад. Багато з них присвячені популяризації науки, історичній тематиці, або навіть догляду за домашніми тваринами. Такий контент допоможе дитині в навчанні та посприяє її саморозвитку.

Зверніться до дитячого психолога

Звертатися до психолога – це, звісно, крайня міра. Але в деяких випадках до такої міри доводиться вдаватися. Якщо ви помітили, що ваша дитина взагалі не цікавиться навчанням, уникає спілкування з вами та іншими родичами, а гаджет їй повністю замінює реальний світ, це може свідчити про певні проблеми психологічного характеру.

Чим раніше ви звернете увагу на проблему, тим простіше її буде вирішити. Адже з часом відсторонення дитини від усього буде тільки зростати, їй буде важко знайти спільну мову з однолітками, а більш дорослому віці будуть складнощі з соціалізацією. Відверта розмова зі своїм чадом не завжди дає позитивні результати у подібних випадках, тому є сенс звернутися до спеціаліста.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?