Африканський сервал — домашній міні-гепард: характер та особливості дикої кішки
Категорія
Коти
Дата публікації

Африканський сервал — домашній міні-гепард: характер та особливості дикої кішки

Африканський сервал — домашній міні-гепард: характер та особливості дикої кішки
Джерело:  online.ua

Африканський сервал схожий на міні-гепарда. Плямисте хутро, величезні вуха і неймовірна спритність - ось риси, які його відрізняють від інших порід кішок. Гід Онлайн розповідає, як виглядає і скільки живе сервал, як приручити і розвести цю дику кішку в домашніх умовах.

Сервал - дика африканська кішка. У природі його можна знайти в основному в Африці, на півдні від Сахари. Любить високі трави і паркові савани. Сервал - розумний і терплячий мисливець, відмінний стрибун - може стрибати на 3 метри.

Ще в Давньому Єгипті люди намагалися його приручити. Сьогодні, хоча він все ще живе в дикій природі, сервала можна знайти в домашньому розведенні.

Як виглядає африканський сервал?

 Фото: flickr.com

Дорослий африканський сервал нагадує гепарда - в основному через характерний «макіяж», що йде від куточків очей до чорного носа. Тіло сервала струнке, ноги довгі. Вага від 8 до 18 кг, висота в холці від 60 до 100 см.

Шерсть коротка, пісочного кольору з чорними плямами. Чорні смуги проходять від голови через потилицю до спини. У сервала короткий хвіст, також прикрашений чорними плямами і кільцями.

Відмінною рисою сервала є його величезні вуха, завдяки яким він має чудовий слух, який є найважливішим почуттям при полюванні.

Який характер і поведінка у сервала в домашніх умовах?

Фото: flickr.com

Перш за все, важливо пам'ятати, що навіть домашній сервал залишається дикою кішкою. Його величезна енергія вимагає великого вольєра, в якому він може бігати, стрибати, лазити і грати. Вольєр повинен бути добре закріплений, адже цей кіт вміє високо стрибати.

Сервал також відмінно бігає - він вважається другим найшвидшим котом в світі після гепарда. Він може бігти зі швидкістю 80 км/год.

Якщо сервалу доведеться бувати вдома одному, то це повинна бути окрема кімната, в якій кішка нічого не зруйнує, а головне, не травмується. Звичайно, в такому приміщенні повинно бути і відповідна кількість когтеточок.

Африканський сервал надзвичайно терплячий за своєю природою. Він може довгий час залишатися нерухомим, відстежуючи вухами джерела звуків.

Приручений в домашніх умовах сервал чуйний і ніжний. Він дуже швидко вчиться і за стилем прихильності нагадує собаку - з задоволенням вийде на прогулянку на повідці, а також буде спати з господарем в ліжку.

Однак виховувати його слід послідовно з самого початку, тому що відсутність дресирування може погано скінчитися для господаря - пам'ятайте, що сервал як і швидка дика кішка, озброєна гострими кігтями та зубами.

Цей кіт може успішно жити в будинку, де є діти - звичайно, за умови, що він до них звик, будучи ще кошеням. При правильній соціалізації цей кіт уживається і з собаками, що живуть під одним дахом.

Чим годувати африканського сервала?

Фото: flickr.com

Нагодувати сервала - справжнє випробування. Цього кота не влаштує готовий корм - його потрібно годувати близьким до натурального, тобто дієті БАРФ. Харчується ця кішка курами, перепілками, цесарками, щурами і мишами, а також деякими видами риб. Додатково слід доповнити раціон яєчними жовтками, водоростями, пивними дріжджами, лососевим маслом для кішок і іншими необхідними добавками.

Пам'ятайте, що дієта BARF вимагає великих знань і прихильності з боку особи, яка здійснює догляд. Сервали можуть їсти вологий корм для кішок, але його слід використовувати в якості доповнення до раціону, а не в якості основного продукту.

Скільки живе африканський сервал?

Сервал живе в середньому 12-15 років. Він не вимагає спеціального догляду і зазвичай не схильний до хвороб, але слід пам'ятати, що не кожен ветеринар буде лікувати цю кішку. Зазвичай необхідно скористатися послугами ветеринара по екзотичним тваринам - вартість такого візиту зазвичай вище, ніж середній візит з домашньою кішкою.

Приймаючи рішення про покупку сервала, необхідно уважно вивчити умови розведення та умови, в яких кошенята повинні рости і соціалізуватися. Ні в якому разі не можна купувати диких кішок від псевдопорід, у випадку з сервалом це може бути просто небезпечно.

Розведення африканського сервала в домашніх умовах складно, дорого і безумовно не допустимо для заводника - початківця. Після покупки необхідно стерилізувати або каструвати кішку - інакше первинні, важко керовані інстинкти візьмуть верх над вихованням.

Скільки коштує африканський сервал?

Ціни на африканського сервала в Україні стартують від 150 тисяч гривень. Також високі витрати на підготовку вольєра, зміст і ветеринара для екзотичних тварин. Це безперечно дуже дорогий кіт.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?