Авокадо — що це і з чим його їдять
Категорія
Іжа
Дата публікації

Авокадо — що це і з чим його їдять

Авокадо — що це і з чим його їдять
Джерело:  online.ua

Що це за загадковий фрукт - авокадо? Можливо, це зовсім не фрукт, а овоч? Чому він такий популярний і чи є від нього користь? ГастроГід Онлайн розповідає, в чому справжній секрет авокадо, як його вибрати та зберігати.

Авокадо - це тропічний фрукт, який виростає на деревах. Даний плід не має ні смаку, ні вираженого запаху, але його корисні властивості незамінні для організму людини.

Цікавий факт, що сама рослина, листя і навіть кора - отруйні, власне, як і шкірка самого авокадо. Кісточка теж не їстівна, тому пробувати на зуб не варто.

Користь авокадо

Фото: envato.com

Не дивлячись на цікаве походження, авокадо має багато корисних властивостей. По-перше, плід насичений природними елементами і речовинами. Сюди входять вітаміни С, Е, А, В1 (тіамін) і В5.

Авокадо корисний як для жіночого організму, так і для чоловічого. Природні елементи авокадо покращують настрій, пам'ять та інтелектуальну діяльність, а також зміцнюють імунітет.

Вживаючи в міру м'якоть авокадо, можна знизити ризик розвитку захворювань серця і кровоносних судин, а також подбати про зуби. Головна користь для чоловіків - це підтримка репродуктивної функції.

Шкода авокадо

Говорячи про позитивний вплив авокадо на організм людини, варто задуматися: а чи є шкода в надмірному вживанні даного фрукта ?! Вчені довели, що прямих протипоказань немає.

Але не варто захоплюватися таким плодом, якщо є алергія. Також при зловживанні фруктом може порушитися мікрофлора кишечника, що призведе до неприємного відчуття в організмі (нудота, печія).

Також варто обмежити прийом авокадо дітям до двох років - може виникнути діарея.

Як і де правильно зберігати авокадо

Щоб купити та з'їсти дійсно корисні фрукти, потрібно ретельно вибирати їх. Звертайте увагу на колір плоду, на його м'якість і звук, коли постукаєте по авокадо.

  • Вибирати авокадо слід зеленого або темно-зеленого кольору. Такі авокадо вже досить дозріли для прийому в їжу, а ось плоди коричневого кольору говорять про старість фрукту.

  • Якщо при натисканні на плід залишається вм'ятина, брати такий фрукт не варто. Це говорить, що авокадо вже давно перезріло.

  • Хороша і зріла плодоніжка буде мати жовтий колір. Якщо ви постукаєте по плоду та почуєте стукіт ядра, то це означає, що плід хороший і буде корисний та поживний.

Якщо плод повністю дозрілий, то зберігати його варто в холодильнику до 5 днів. Зелені плоди краще покласти в паперовий пакет та помістити у тепле темне місце - за кілька днів в такому сховищі авокадо набуде потрібної ступені зрілості.

Застосування авокадо

Фото: envato.com

Найчастіше авокадо використовують в кулінарії. Плід можна вживати сирим або печеним. Це відмінний варіант для сніданку або корисного перекусу на роботі, оскільки фрукт легко засвоюється і багатий білком та жирами. Авокадо, окрім прямого призначення в кулінарії, використовують в індустрії краси і в сфері здоров'я.

Рослинні масла, що містяться в авокадо, роблять незамінним цей фрукт в косметології. На його основі виготовляють креми для обличчя, дитячі креми, маски і бальзами для волосся. За рахунок своїх природних мікроелементів косметичні засоби на основі масел авокадо допомагають при запальних змінах, позбавляють від грибкових захворювань і відновлюють pH шкіри. Засоби по догляду за волоссям на основі масел авокадо дуже корисні і поживні. Вони сприяють відновленню і насиченню вологою волосся.

Не менш корисний авокадо і в медичних цілях. Масла авокадо застосовують для лікування бактеріальних заражень і грибкових інфекцій.

Людям, страждаючим від гастриту, також дуже корисні медичні препарати на основі масел авокадо. Вітамінні комплекси з маслами авокадо важливі й для жіночого організму - вони допомагають боротися з передчасним старінням та сприяють запобіганню раннього клімаксу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішм