Авокадо — що це і з чим його їдять
Категорія
Їжа
Дата публікації

Авокадо — що це і з чим його їдять

Авокадо — що це і з чим його їдять
Джерело:  online.ua

Що це за загадковий фрукт - авокадо? Можливо, це зовсім не фрукт, а овоч? Чому він такий популярний і чи є від нього користь? ГастроГід Онлайн розповідає, в чому справжній секрет авокадо, як його вибрати та зберігати.

Авокадо - це тропічний фрукт, який виростає на деревах. Даний плід не має ні смаку, ні вираженого запаху, але його корисні властивості незамінні для організму людини.

Цікавий факт, що сама рослина, листя і навіть кора - отруйні, власне, як і шкірка самого авокадо. Кісточка теж не їстівна, тому пробувати на зуб не варто.

Користь авокадо

Фото: envato.com

Не дивлячись на цікаве походження, авокадо має багато корисних властивостей. По-перше, плід насичений природними елементами і речовинами. Сюди входять вітаміни С, Е, А, В1 (тіамін) і В5.

Авокадо корисний як для жіночого організму, так і для чоловічого. Природні елементи авокадо покращують настрій, пам'ять та інтелектуальну діяльність, а також зміцнюють імунітет.

Вживаючи в міру м'якоть авокадо, можна знизити ризик розвитку захворювань серця і кровоносних судин, а також подбати про зуби. Головна користь для чоловіків - це підтримка репродуктивної функції.

Шкода авокадо

Говорячи про позитивний вплив авокадо на організм людини, варто задуматися: а чи є шкода в надмірному вживанні даного фрукта ?! Вчені довели, що прямих протипоказань немає.

Але не варто захоплюватися таким плодом, якщо є алергія. Також при зловживанні фруктом може порушитися мікрофлора кишечника, що призведе до неприємного відчуття в організмі (нудота, печія).

Також варто обмежити прийом авокадо дітям до двох років - може виникнути діарея.

Як і де правильно зберігати авокадо

Щоб купити та з'їсти дійсно корисні фрукти, потрібно ретельно вибирати їх. Звертайте увагу на колір плоду, на його м'якість і звук, коли постукаєте по авокадо.

  • Вибирати авокадо слід зеленого або темно-зеленого кольору. Такі авокадо вже досить дозріли для прийому в їжу, а ось плоди коричневого кольору говорять про старість фрукту.

  • Якщо при натисканні на плід залишається вм'ятина, брати такий фрукт не варто. Це говорить, що авокадо вже давно перезріло.

  • Хороша і зріла плодоніжка буде мати жовтий колір. Якщо ви постукаєте по плоду та почуєте стукіт ядра, то це означає, що плід хороший і буде корисний та поживний.

Якщо плод повністю дозрілий, то зберігати його варто в холодильнику до 5 днів. Зелені плоди краще покласти в паперовий пакет та помістити у тепле темне місце - за кілька днів в такому сховищі авокадо набуде потрібної ступені зрілості.

Застосування авокадо

Фото: envato.com

Найчастіше авокадо використовують в кулінарії. Плід можна вживати сирим або печеним. Це відмінний варіант для сніданку або корисного перекусу на роботі, оскільки фрукт легко засвоюється і багатий білком та жирами. Авокадо, окрім прямого призначення в кулінарії, використовують в індустрії краси і в сфері здоров'я.

Рослинні масла, що містяться в авокадо, роблять незамінним цей фрукт в косметології. На його основі виготовляють креми для обличчя, дитячі креми, маски і бальзами для волосся. За рахунок своїх природних мікроелементів косметичні засоби на основі масел авокадо допомагають при запальних змінах, позбавляють від грибкових захворювань і відновлюють pH шкіри. Засоби по догляду за волоссям на основі масел авокадо дуже корисні і поживні. Вони сприяють відновленню і насиченню вологою волосся.

Не менш корисний авокадо і в медичних цілях. Масла авокадо застосовують для лікування бактеріальних заражень і грибкових інфекцій.

Людям, страждаючим від гастриту, також дуже корисні медичні препарати на основі масел авокадо. Вітамінні комплекси з маслами авокадо важливі й для жіночого організму - вони допомагають боротися з передчасним старінням та сприяють запобіганню раннього клімаксу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?