Безкоштовне навчання за кордоном: як поступити в університет та що для цього потрібно
Категорія
Освіта
Дата публікації

Безкоштовне навчання за кордоном: як поступити в університет та що для цього потрібно

Безкоштовне навчання за кордоном: як поступити в університет та що для цього потрібно
Джерело:  online.ua

Вступити в університет за кордоном дуже навіть реально, якщо у вас раптом виникали сумніви щодо цього. І навчатися там безкоштовно – теж не з розряду фантастики. Потрібно лише зібрати необхідний пакет документів та знати, які є варіанти вступу на безоплатну форму навчання. Гід Онлайн зібрав для вас усе необхідне та найкорисніше для того, щоб поступити в університет за кордоном та навчатися безкоштовно.

Для вступу в закордонний вищий навчальний заклад, необхідно перш за все знати мову країни, в якій мрієте навчатися. Кожна країна має свої вимоги до рівня мовних знань. Тим часом деякі іноземні ВНЗ для громадян інших країн дають можливість здобувати освіту англійською мовою. Так-так, слова ваших батьків та вчителів про важливість вивчення англійської не були просто порожніми балачками.

Які документи потрібні для вступу в університет за кордоном?

Фото: unsplash.com

Розпочнемо з того, які здебільшого потрібні документи для вступу в університет за кордоном:

  • атестат про повну загальну середню освіту (шкільний атестат);

  • якщо вступаєте на аспірантуру чи магістратуру, потрібен диплом про закінчення вашого університету;

  • низка медичних довідок;

  • щоб підтвердити володіння мовою навчання, потрібен сертифікат мовної школи чи курсів;

  • документи, які вимагає закордонний університет (у кожного свої вимоги);

  • документи з податкової служби.

Зауважимо, що на сьогодні значно простіше вступити в закордонний ВНЗ. Адже в Україні з’явилося чимало компаній, які надають свої платні послуги по допомозі такого вступу.

Де можна безкоштовно навчатися за кордоном після 11 класу?

Країни, в яких можна здобути вищу освіту безкоштовно: Франція, Норвегія, Італія, Німеччина, Греція, Чехія, Австрія, Словаччина.

У деяких з цих країн безкоштовно навчатися можна лише за умови навчання мовою країни, куди поступаєте на навчання. Проте трапляються й винятки. Так, в університетах Норвегії можна навчатися норвезькою та англійською мовами. А для безкоштовного навчання в державному ВНЗ в Німеччині та Франції треба сплатити тільки річний внесок.

Також для вступу у виш за кордоном, необхідно пройти спецтестування на знання мови відповідної держави.

Якщо брати окремі країни, то вступити у виш в Польщі можна на основі конкурсу, а іноземці, що мають польське походження, отримують стипендію. Безкоштовно навчатися в Словаччині можна тільки знаючи мову цієї країни.

Щодо Греції, то там не тільки навчання безкоштовне, а й підручники, проживання в гуртожитку та навіть харчування. Вступити до грецького університету можна без ЗНО, на основі конкурсу за балами атестату. Коли вступите до ВНЗ в цій країні, вивчатимете її мову на спеціальних курсах.

Як поступити вчитися за кордоном після 11 класу?

Фото: unsplash.com

Здебільшого українські випускники11 класів можуть поступати в будь-які закордонні університети та коледжі. Проте вступити у ВНЗ деяких країн (Велика Британія) чи певні типи університетів (Нідерланди) можна лише через програми підготовки. При цьому після проходження такої програми навчання триватиме меншу кількість часу. Наприклад, якщо бакалаврська програма – 4 роки, то після згаданих програм навчатися потрібно всього 3-3,5 року.

Якщо бажаєте вступити до США, то це можна зробити і через програми підготовки, і відразу поступити на перший курс. Після підготовчих програм у США ви можете вступити відразу на другий курс університету. Адже під час підготовки ви вивчаєте як мову, так і необхідні предмети.

Щодо навчання в університетах Європи мовою країни, то туди варто вступати через мовні курси. Усе тому, що здебільшого ви повинні будете скласти вступні іспити.

А от на тих, хто хоче навчатися за кордоном після закінчення 9 класу, чекає розчарування. Здебільшого за кордоном не можна вступати в коледжі після 9 класу за прикладом наших ПТУ. Для вас як для іноземця діють інші правила. Щоб вступити в університет за кордоном після 9 класу, громадяни інших країн продовжують навчання в іноземних школах.

Як вступити в університет за кордоном безкоштовно?

Фото: unsplash.com

Шанси вступити безкоштовно до закладу вищої освіти за кордоном українці також мають, вигравши гранти та стипендії (від уряду, ВНЗ, приватних організацій та спортивних стипендій). Також для вступу за кордон можна заручитися підтримкою свого ВНЗ або майбутнього роботодавця.

В яких ще випадках можна навчатися за кордоном безкоштовно:

  • якщо ви здобули призові місця або просто були учасником міжнародних чи національних олімпіад;

  • якщо ви успішно провели наукові дослідження з науковцями або викладачами;

  • якщо у науковій сфері досягли серйозних результатів;

  • якщо закінчили українську школу чи ВНЗ з відзнакою;

  • якщо маєте професійні досягнення, які можете підтвердити.

Як навчатися безкоштовно за кордоном по грантам?

Фото: envato.com

Щоб краще розуміти варіант із грантами, то вони полягають у фінансовій допомозі іноземним студентам віком до 30 років. Розміри грантів різняться як від можливостей фонду, так і від того, яка у вас мотивація, наскільки ви відповідаєте вимогам. Деякі гранти повністю покривають усі витрати на закордонне навчання. Так, сплачують за саме навчання, проживання, особисті витрати та навіть переліт.

Водночас гранти бувають і неповними: фонди сплачують тільки за навчання в університеті.

Для виграшу гранту важливу роль відіграють ваш середній бал, особистісні якості, досвіду вашої соціальної активності чи волонтерства.

Як виграти грант:

  • уточнити в закордонному ВНЗ, чи взагалі в них існують гранти;

  • заповнити пакет документів, який видасть цей заклад освіти;

  • написати мотиваційний лист;

  • представити рекомендації, які повинні показати вас із найпозитивніших сторін;

  • через посольство закордонної країни оформити заявку на грант;

  • ще один варіант – брати участь у програмах з обміну студентів (за умови, якщо ви вже навчаєтеся в українському університеті;

  • можна також написати в приватний фонд.

Стипендії

Як і гранти, стипендії теж можуть бути повними або частковими. При цьому стипендіальні програми гнучкіші від грантів, поширені в багатьох країнах і частіше бувають повними.

Оформити стипендію для вступу в закордонний університет можна через сам іноземний заклад освіти, посольство або приватний фонд. Найпростіший варіант – отримати допомогу від фонду. Ці фонди можуть підбирати кандидатів за такими ознаками: віковою, статевою, расовою, національною, наявності дітей, станом здоров'я.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?